Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Επιμελητήριο: Λουκέτα σε επιχειρήσεις και έναρξη επιχειρήσεων …απόγνωσης


Ζητά κίνητρα και στήριξη από την Πολιτεία και όχι αύξηση του ΦΠΑ

επιμελητηριο μαγνησιας
Το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2016, το Επιμελητήριο Μαγνησίας έχει καταγράψει 351 λουκέτα σε επιχειρήσεις του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και χάθηκαν θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα, οι επιχειρήσεις που ανοίγουν μετά από έξι μήνες κλείνουν, τόνισε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλης Μπασδάνης.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, τόνισε ότι η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική, και δεν υπάρχει καμία μέριμνα από πλευράς του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουν να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις, ενώ δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στη χρηματοδότηση.
Οι επιχειρήσεις, ανέφερε, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, έχουν ανάγκη την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας, μέσω εκείνων των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα τις επιτρέψουν να σταθούν στην αγορά. «Δυστυχώς διαπιστώνουμε, με μεγάλη πικρία, άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση βαδίζει την πεπατημένη των προηγούμενων, με αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ, που όχι μόνο δε θα βοηθήσει στα έσοδα του κράτους, αλλά οδηγεί τις επιχειρήσεις σε ένα λουκέτα», δήλωσε.
Κλείνουν επιχειρήσεις με θέσεις εργασίας

Σε σχέση με τα 351 λουκέτα επιχειρήσεων που κατέγραψε το Επιμελητήριο το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ο κ. Μπασδάνης ανέφερε ότι υπάρχει μια κίνηση ίδρυσης επιχειρήσεων, αλλά οι επιχειρήσεις που ανοίγουν, δεν φέρνουν προστιθέμενη αξία, με την έννοια ότι οι κλάδοι που πρέπει να ενισχυθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, είναι ο πρωτογενής (κυρίως αγροτικός) και δευτερογενής (που αφορά τη μεταποιητική δραστηριότητα) τομείς. «Στους τομείς αυτούς, έχουμε μόνο λουκέτα και καμία ίδρυση επιχείρησης», ανέφερε.
Αντίθετα, στον τομέα των υπηρεσιών, «όπου θα έπρεπε να είμαστε πιο σκεπτικοί και προσεκτικοί, ιδρύονται επιχειρήσεις και μετά από ένα εξάμηνο λειτουργίας κλείνουν, διότι κάποιος ανοίγει για να έχει ένα μεροκάματο, αλλά δυστυχώς αυτή δεν είναι στοχευμένη ενέργεια, αλλά μια ενέργεια απόγνωσης».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, «σε ένα κράτος όπου η ύφεση είναι διαρκής, δεν μπορούν να λειτουργήσουν επιχειρήσεις αυτού του είδους, που μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε συνθήκες μια βιώσιμης οικονομίας που παρουσιάζει ανάπτυξη».
Κίνητρα σε επιχειρήσεις
Ο κ. Μπασδάνης δήλωσε ότι όταν φέτος ακούμε από την κυβέρνηση να λέει ότι το ΑΕΠ για πρώτη χρονιά θα συρρικνωθεί, με όλο το συμμάζεμα των δαπανών και με τις απολύσεις στο Δημόσιο τομέα, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα.
Σχετικά με τα χρηματοδοτικά προγράμματα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέφερε ότι, το ΕΣΠΑ που αφορά επιχειρήσεις που είναι ενεργές, ζητά ιδία συμμετοχή των επιχειρήσεων. Τη στιγμή που υπάρχει πρόβλημα στην αγορά, η έλλειψη ρευστότητας τις εμποδίζει να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που δεν είναι ευνοϊκό για επενδύσεις, τόνισε.
«Θεωρώ ότι το ΕΣΠΑ θα λειτουργήσει εν μέρει, αλλά για λίγους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν, ακόμη κι όταν υπάρχει υστέρηση στην είσπραξη των χρημάτων του προγράμματος», τόνισε ο κ. Μπασδάνης, που εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα αργήσουν πολύ να ανοίξουν τους κρουνούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε, ότι η φορολογία είναι καταστροφική για τις επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι από το 2017 που θα ισχύσει το νέο φορολογικό, θα φεύγουν επιχειρήσεις από την αγορά η μία μετά την άλλη.
Οι παρεμβάσεις που έχουν κάνει τα Επιμελητήρια, δεν ακούγονται από καμία κυβέρνηση και ο κ. Μπασδάνης δήλωσε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι, γιατί δεν ανταποκρίνεται η κυβέρνηση στον επίσημο σύμβουλο της Πολιτείας για στήριξη και κίνητρα στις επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger