Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

SOS εκπέμπει η Σκόπελος


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
SOS εκπέμπει η Σκόπελος, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, καθώς το μισό νησί είναι ακόμη αποκομμένο, δεν υπάρχουν δασικοί και αγροτικοί δρόμοι για πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων και σε περίπτωση πυρκαγιάς αναμένεται να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ1ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ2
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ3Τα παραπάνω τονίστηκαν στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ενώ τόνο η Περιφέρεια, όσο και οι υπόλοιποι Δήμοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των υπηρεσιών.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, οι δήμαρχοι Σκοπέλου, Ζαγοράς- Μουρεσίου, οι αντιδήμαρχοι Βόλου, Νοτίου Πηλίου και Ρήγα Φεραίου, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Στρατού και της Αεροπορίας, εκπρόσωποι Δασικών Υπηρεσιών, της ΔΕΗ και εθελοντικών ομάδων. Στη συνεδρίαση δεν εκπροσωπήθηκαν οι Δήμοι Αλμυρού, Σκιάθου και Αλοννήσου.
Η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, ζήτησε τη συνεργασία όλων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές την καλοκαιρινή περίοδο στα προβλήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας διαθέτει μόλις δύο υπαλλήλους, που παράλληλα ασκούν και άλλα καθήκοντα. Επίσης τόνισε ότι ενώ υπάρχουν τα μηχανήματα της πρώην ΔΕΣΕ, το προσωπικό για να τα χειριστεί είναι μόλις δύο υπάλληλοι για ολόκληρο το νομό και τα τρία νησιά των Σποράδων.
Ο διοικητών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, αρχιπύραρχος Σεραφείμ Αθανασίου, δήλωσε ότι επιζητά τα συνεργασία και την καλή θέληση όλων των φορέων και ζήτησε να δοθεί έμφαση στο οδικό και δασικό δίκτυο της Σκοπέλου, που επλήγη από πλημμύρες.
Ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου, πύραρχος Χαράλαμπος Πόζογλου, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό κυρίως της πρόληψης λέγοντας ότι με δείκτη επικινδυνότητας 3 προβλέπονται περιπολίες σε συνεργασία με Σώματα Ασφαλείας, Στρατό και εθελοντές σε κάθε νησί και στη χερσαία Μαγνησία, ενώ θα υπάρξουν παρατηρητήρια στο «Δέλτα» Νεοχωρίου, στα Κ. Νερά, στην Πορταριά, στην Τσαγκαράδα, αλλά και στην περιοχή του Αλμυρού.
Πρότεινε δε, αν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4, να απαγορεύεται η κυκλοφορία στα δάση, όπως έγινε και πέρυσι, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Ζήτησε δε από τους Δήμους να μεριμνήσουν γι καθαρισμό οικοπέδων και εγκαταλειμμένων σπιτιών και κτιρίων καθώς και να είναι γεμάτες οι δεξαμενές πυρόσβεσης. Τέλος, ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής Αλμυρού και συγκεκριμένα της Ανάβρας να μη βάζουν φωτιές από αμέλεια ή από πρόθεση στο δάσος.
Δασικοί χάρτες
Η διευθύντρια Δασών Μαγνησίας Ελένη Δημητρακοπούλου δήλωσε ότι πλέον υπάρχουν θεωρημένοι δασικοί χάρτες για το Ν. Μαγνησίας, που αφορούν 2,5 εκ. στρέμματα, ενώ τόνισε ότι προχωρά η μελέτη και ζητήθηκε χρηματοδότηση για τη δημιουργία δασικών δρόμων στη Σκόπελο, ώστε να έχουν πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα.
Τόσο η μελέτη, όσο και η εκτέλεση του έργου, αν έρθουν έγκαιρα οι πιστώσεις, θα γίνουν από στελέχη του Βόλου, καθώς το Δασαρχείο Σκοπέλου είναι υποστελεχωμένο και υπηρετεί μόνο ο δασάρχης!
Η Διεύθυνση Δασών θα συμβάλει στις περιπολίες, καθώς διαθέτει έμπειρα στελέχη, ενώ ανάλογα θα κινηθεί και το Δασαρχείο Βόλου, σύμφωνα με τον δασάρχη Νίκο Ντίτορα, που παρακάλεσε τους δημάρχους να φτιάξουν δρόμους στα δάση για να υπάρχει πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Γίνονται καθαρισμοί στο Δήμο Βόλου
Η αντιδήμαρχος Βόλου Βιολέτα Καντόλα δήλωσε ότι η υπηρεσία ξεκίνησε καθαρισμούς σε δημοτικές εκτάσεις και κτίρια, ενώ για τα ιδιωτικά απαιτείται εισαγγελική παραγγελία. ΄πως ανέφερε υπάρχουν μηχανήματα σε Αισωνία, Αγριά και Πορταριά, ενώ ζήτησε από τους φορείς να υποδείξουν επικίνδυνα σημεία για να καθαριστούν.
Ο αντιδήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Παλληκάρης, τόνισε ότι ο Δήμος διαθέτει έναν χειριστή για τα αρκετά μηχανήματα που διαθέτει, με αποτέλεσμα να προσφεύγει σε εργολάβους, για να ανταποκριθεί, αν και τα χρήματα είναι λίγα και καταβάλλονται με καθυστέρηση μηνών.
Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παν. Κουτσάφτης τόνισε ότι φέτος οι πυρκαγιές ήταν πιο πολλές τον χειμώνα παρά το καλοκαίρι. Ο Δήμος διαθέτει ένα μηχάνημα που επισκευάστηκε και άλλο ένα που χρειάζεται επισκευή και ζήτησε από τους φορείς να συνδράμουν, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί μια πυρκαγιά πριν επεκταθεί. Έκανε έκκληση να επισπεύδονται οι διαδικασίες για καθαρισμό ιδιωτικών εγκαταλειμμένων κτιρίων και εκτάσεων, ενώ τόνισε ότι στα δάση υπάρχει πρόβλημα με τα πρανή των δρόμων που χρειάζονται καθαρισμό.
Ο αντιδήμαρχος Ν. Πηλίου Θαν. Φλέρης τόνισε ότι για φέτος αποφασίστηκε να ζητηθεί η χρηματική αρωγή της Πολιτείας για να αποκατασταθεί η βατότητα των δρόμων, καθώς ο Δήμος Ν. Πηλίου έχει 367 χλμ. έκταση και η απόσταση από Μαλάκι μέχρι Τρίκερι είναι 84 χλμ. Ο Δήμος διαθέτει έναν χειριστή και αναμένεται η έγκριση άλλων δύο, ενώ στο έργο της πρόληψης βοηθούν σημαντικά οι εθελοντές
«Γυμνή» η Σκόπελος
Στην τραγική κατάσταση που βιώνει η Σκόπελος, που επλήγη από την πλημμύρα στις 22 Σεπτεμβρίου 2015 αναφέρθηκε ο δήμαρχος Χρήστος Βασιλούδης, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα λειτουργεί μόλις το μισό επαρχιακό δίκτυο, ενώ δασικό δίκτυο και αγροτική οδοποιΐα δεν υπάρχουν και εξέφρασε προβληματισμό σε περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ ζήτησε να γίνει ειδική σύσκεψη για τη Σκόπελο.
Σε περίπτωση πυρκαγιάς, ανέφερε ο δήμαρχος θα είναι δύσκολο να γίνει επέμβαση, ενώ τόνισε ότι Δασαρχείο και Αστυνομικό Τμήμα είναι υποστελεχωμένα, ενώ πρόβλημα αποτελούν εγκαταλειμμένα σπίτια και οικόπεδα.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλούδη, από την καταστροφική πλημμύρα κατέληξε στη θάλασσα το κοντέινερ με τον εξοπλισμό πυρόσβεσης του Δήμου, ενώ πρόσθεσε ότι η Σκόπελος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως άλλα σημεία της Μαγνησίας ε καλαμιές, καθώς έχει δασοκάλυψη με πεύκα σε ποσοστό 80%.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ Βόλου Ευάγ. Μπέης δήλωσε ότι ξεκίνησαν κλαδέματα σε δάση που περνούν αγωγοί ρεύματος και δημιουργούνται διάδρομοι σε Νότιο Πήλιο και νησιά των Σποράδων, για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα πυρκαγιάς με υπαιτιότητα της Επιχείρησης, ενώ γίνεται αντικατάσταση των γυμνών αγωγών. Τόνισε προς τους Δήμους ότι οι αντιπυρικές ζώνες πρέπει να δημιουργηθούν κάτω από τα καλώδια μεταφοράς ρεύματος, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει ετοιμότητα για διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όποιο σημείο ζητηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger