Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ανελκύστηκαν τα βυθισμένα οχήματα από το λιμάνι της Σκοπέλου


Απομακρύνθηκαν τα οχήματα που βρίσκονταν στο λιμάνι της Σκοπέλου
Με πρωτοβουλία του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου και τη συνδρομή δυτών και γερανού
Εκστρατεία ανέλκυσης των δικύκλων και των αυτοκινήτων που είχαν παρασυρθεί στο λιμάνι της Σκοπέλου, από τα ορμητικά νερά της βροχής, κατά τη θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες από το δήμο Σκοπέλου, μέσω του Λιμενικού Ταμείου του νησιού. Ανελκύστηκαν 25 περίπου δίκυκλα και οχήματα από το λιμάνι της Σκοπέλου, στο τμήμα όπου καταλήγει πλακοσκεπής αγωγός ομβρύων, στην περιοχή αμμουδιά, αλλά εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των απολεσθέντων οχημάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Στην επιχείρηση, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και διήρκεσε τρεις μέρες, συμμετείχαν δύο δύτες και ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή γερανού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Η ανέλκυση των οχημάτων και δικύκλων που είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά της βροχής, ήταν επείγουσα προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή και την τοπική κοινωνία, γενικότερα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Τα οχήματα παρέμειναν στο βυθό για διάστημα πέντε μηνών, ενώ στο μεταξύ, είχαν αποσταλεί σχετικά υπομνήματα σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να μεριμνήσουν για τις διαδικασίες ανέλκυσης.
«Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν θέμα μείζονος προτεραιότητας για τη δημοτική αρχή, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και παράλληλα να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος» ανέφερε ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
Οι δύο δύτες έκαναν κατόπτευση του βυθού, εντοπίζοντας τα σημεία στα οποία βρίσκονταν τα αυτοκίνητα και μηχανάκια που είχαν καταποντιστεί και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η διαδικασία ανέλκυσης.
Στο μεταξύ, θα συνεχιστούν οι υποθαλάσσιες έρευνες με τη βοήθεια ανιχνευτή μετάλλου, στην ίδια περιοχή, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα οχήματα σε μεγαλύτερο βάθος. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη και άλλων θαμμένων οχημάτων κάτω από την άμμο, θα επαναληφθεί η διαδικασία ανέλκυσης.
Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι ιδιοκτήτες των, κατεστραμμένων πλέον, οχημάτων, να τα παραλάβουν και να προχωρήσουν στη διαγραφή τους από το μητρώο, προκειμένου να μην επιβαρύνονται πλέον από τέλη και φόρους.
Η παραπάνω πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική από επαγγελματίες και κατοίκους του νησιού, οι οποίοι επισημαίνουν ότι κάθε προσπάθεια που γίνεται, είναι σημαντική για το περιβάλλον, τον πληθυσμό της Σκοπέλου και κατ’ επέκταση για τους επισκέπτες της επερχόμενης θερινής περιόδου, ημεδαπούς και αλλοδαπούς.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι ζήτημα προτεραιότητας είναι για το δήμο Σκοπέλου να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης τις πληγείσες δημοτικές υποδομές, στα λιμάνια Σκοπέλου και Αγνώντα, στον παραλιακό δρόμο, στην οδική αρτηρία προς Στάφυλο, στα σημεία πρόσβασης των μοναστηριών του νησιού κλπ. Η αποκατάσταση των ζημιών που έχουν σημειωθεί στον επαρχιακό δρόμο είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του υπουργείου υποδομών και το ζητούμενο είναι να χρηματοδοτηθεί άμεσα η περιφέρεια, για να προχωρήσει στα περαιτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger