Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Να βρεθεί λύση για το προσφυγικό χωρίς να επηρεάζονται κάτοικοι και τουρισμός Ζήτησε από τους Δήμους, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη



Το γεγονός ότι οι Δήμοι της Μαγνησίας πρέπει να ανταποκριθούν για να βρεθεί λύση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, που θα συμβάλει στην ανακούφιση των ανθρώπων και δεν θα επηρεάσει τη ζωή των κατοίκων και τον τουρισμό, επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, που προειδοποίησε, ότι αν δεν βρει λύση η Αυτοδιοίκηση, θα μας επιβληθεί λύση άνωθεν, χωρίς να ρωτηθούμε, για τη δημιουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων.
Μιλώντας στη «Μαγνησία» η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι αν έρθουν πρόσφυγες σήμερα ή τις επόμενες μέρες, προσωρινά θα μείνουν στο Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων Αλμυρού (μετά από συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη), όπου τοποθετήθηκαν έξι χημικές τουαλέτες και υπάρχει συντονισμός, σε συνεργασία με τους Δήμους Βόλου (ως μητροπολιτικός Δήμος της Μαγνησίας) και Αλμυρού, ώστε να υπάρχει επάρκεια αγαθών και ειδών πρώτης ανάγκης.
Για την ιατρική κάλυψη των προσφύγων και τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν, υπεύθυνη είναι η 5η Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά τον άτυπο συντονισμό, αν και είναι εκτός των αρμοδιοτήτων της, έχει αναλάβει στην πλάτη της η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, «διότι πρόκειται για ανθρώπινο θέμα, στο οποίο δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια», όπως ανέφερε η κα Κολυνδρίνη.
Δεν κατατέθηκε πρόταση

πλην του Δ. Αλμυρού
Εκτός από τον Δήμο Αλμυρού, που κατέθεσε πρόταση να μισθωθεί από το κράτος έκταση ιδιώτη 11 στρεμμάτων δίπλα από την ΠΑΘΕ για τη δημιουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών, βεβαίως με οικονομικά ανταλλάγματα για τη φύλαξή του, άλλος Δήμος της Μαγνησίας δεν κατέθεσε ανάλογη πρόταση, υποδεικνύοντας χώρο που θα μπορούσαν να μείνουν προσωρινά οι πρόσφυγες.
Σε επίπεδο Θεσσαλίας προτάσεις για χωροθέτηση κέντρων, κατέθεσαν μόνο οι Δήμοι Λάρισαςκαι Τρικκαίων, δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης, η οποία έκρουσε κώδωνα κινδύνου, η οριοθέτηση του κέντρου φιλοξενίας μεταναστών να επιβληθεί άνωθεν. «Καλά θα κάνουμε να δούμε το πρόβλημα, που είναι μπροστά μας και να μην το μεταθέτουμε», ανέφερε, απευθυνόμενη προς τους Δήμους, ενώ έκρουσε κώδωνα κινδύνου ότι αν δεν ανταποκριθούν, ο κίνδυνος να επιβληθεί η λύση άνωθεν, χωρίς να ερωτηθεί κανείς, είναι άμεσος.
Να μην επηρεαστούν κάτοικοι και τουρισμός
Η κα Κολυνδρίνη τόνισε προς τους Δήμους, ότι πρέπει να βρεθεί η καλύτερη λύση, ώστε να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα στη Μαγνησία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Όπως είπε «από τη χωροθέτηση του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας δεν πρέπει να επηρεαστούν η ζωή των κατοίκων, ούτε και η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής».
Συλλογή τροφίμων
Στο μεταξύ η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ξεκίνησε τη συλλογή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων για τους πρόσφυγες και ήδη έχει δημιουργήσει αποθηκευτικό χώρο σε κτίριό της.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 24213-52713 και 24213-52519 για να προσφέρουν τα αγαθά και να ενημερώνουν για τις υπηρεσίες ή και το ανθρώπινο δυναμικό που προτίθενται να προσφέρουν στο πλαίσιο της σωστής κατανομής και διαχείρισής τους.
Τα είδη, τρόφιμα και φάρμακα που συγκεντρώνονται είναι:
Ρουχισμός και εφόδια
Υπνόσακοι, αδιάβροχα ενηλίκων (πόντσο), αδιάβροχα παιδικά, κάλτσες (απορροφητικές), εσώρουχα (από βιοτεχνία), μάρσιπους για μωρά, σακίδια πλάτης, εσώρουχα ισοθερμικά, θερμικές κουβέρτες επιβίωσης, σακούλες απορριμμάτων, πλαστικά πιάτα & ποτήρια, αλουμινένια σκαφάκια φαγητού, πλαστικά μαχαιροπίρουνα
και χαρτοπετσέτες.
Τρόφιμα
Νερά, ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (σνακ), γάλα σε σκόνη, βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια (μεγάλες συσκευασίες), τσάι (απλό), χυμοί, κρουασάν, σταφίδες, μπισκότα, σπαγγέτι και κριθαράκι.
Δεν γίνονται δεκτά τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα, σοκολάτες και χοιρινό κρέας.
Είδη προσωπικής υγιεινής
Μωρομάντηλα, χαρτομάντηλα, χαρτί υγείας, πάνες για μωρά, σερβιέτες, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνι πλάκα και μπιμπερό.
Φάρμακα
Tobrex, Otrivin, γάντια, αντιδιαρροϊκά σιρόπια για παιδιά-ενηλίκες, γαστροπροστασία, χάπια ενηλίκων, σπασμολυτικά ενηλίκων, αντιεμετικά, σιρόπια –ταμπλέτες, ουρολοιμώξεις ταμπλέτες, αντιφλεγμονώδη χάπια, αντισηπτικά χεριών, καραμέλες για το λαιμό, κορτιζονούχες κρέμες ενηλίκων-κρέμες για βρεφικό εξάνθημα, Voltaren κρέμα, βιταμίνες, Aerolin, φυσιολογικός ορός σε Αμπούλες, φυσικά δάκρυα, γλωσσοπίεστρα, σύριγγες 10ml, Claripen για παιδιά και ενήλικες, αυτοκόλλητα ράμματα, αλοιφή για αιμορροΐδες, κορτιζονούχα εισπνεόμενα, Soldesanil, Fucidin γάζες και αλοιφή συγκάματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger