Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο του 2016 η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, ανακόπηκαν οι εξαγωγές ελαιολάδου

Συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο του 2016 η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, ανακόπηκαν οι εξαγωγές ελαιολάδου Η ανοδική τάση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων που σημειώθηκε το 2015, συνεχίστηκε τον Ιανουάριο 2016, καθώς στο σύνολό τους ενισχύθηκαν κατά 5%, με μεγαλύτερη την άνοδο των ποτών-καπνών (+23%), ενώ αντίθετα ανακόπηκε η έντονα ανοδική πορεία στα ελαιόλαδα, αφού οι εξαγωγές τους μειώθηκαν κατά 3%. Αυτό αναφέρει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) επικαλούμενος τα στοιχεία της Eurostat. Στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών ανά βασικό εξαγωγικό προορισμό, ισχυρότερες απώλειες καταγράφηκαν κυρίως προς τις τρίτες χώρες αλλά και σε κάποιες χώρες της ΕΕ. Οι εξαγωγές πρώτων υλών υποχώρησαν τον Ιανουάριο 2016 κατά 17% και των καυσίμων κατά 20%, με τις μειωμένες διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο να εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στις εξαγωγές του κλάδου. Μειωμένες κατά 5% παρουσιάζονται οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων.


Ιταλία, Γερμανία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο και Βουλγαρία είναι οι 5 top εξαγωγικοί προορισμοί προς την ΕΕ. Αντίστοιχα Τουρκία, ΗΠΑ, Λίβανος και Αίγυπτος είναι οι 4 top εξαγωγικοί προορισμοί προς τρίτες χώρες.

Όσον αφορά τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων τον Ιανουάριο του 2016 (σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015) παρατηρήθηκε μείωση των εξαγωγών ελαιολάδου προς την Ιταλία (-12%), μείωση των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών προς τη Γερμανία (-14%), ενώ αντίθετα είχαμε αύξηση των γαλακτοκομικών – κυρίως γιαούρτι – προς το Ηνωμένο Βασίλειο (9%) και των φρούτων προς τη Βουλγαρία (5%). Μεγάλη αύξηση είχαμε στις εξαγωγές προς ΗΠΑ ελαιολάδου (13%) και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών (42%). Παρατηρήθηκε ακόμη μεγάλη μείωση στις εξαγωγές βάμβακος προς την Τουρκία (-45%) και την Αίγυπτο (-18%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger