Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ειδομένη: Και πάλι προσαγωγές δημοσιογράφων πριν την επιχείρηση εκκένωσης Με το σταγονόμετρο ανοίγουν τα σύνορα από την πλευρά των Σκοπίων και περνούν μόνο πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ

Για άλλη μια φορά σε διάστημα λίγων μηνών η αστυνομία σε επιχείρηση σκούπα προσπαθεί να εκκενώσει την Ειδομένη και συγκεκριμένα να απομακρύνει τους Αφγανούς πρόσφυγες από τις σιδηροδρομικές γραμμές.
Για άλλη μια φορά όμως, οι πρώτοι που απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό και μάλιστα από την αστυνομία ήταν οι δημοσιογράφοι. Η αστυνομία, φαίνεται ότι δε θέλει να υπάρχουν κάμερες, ούτε και δημοσιογράφοι έτσι ώστε να καταγράψουν τι ακριβώς γίνεται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Για το λόγο αυτό λοιπόν οι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν πέντε χιλιόμετρα μακριά, για να μην
μπορούν να βλέπουν. Υπήρξαν όμως και προσαγωγές. Η Αφροδίτη Σπηλιωτη με το συνεργείο του Alpha οδηγήθηκαν για εξακρίβωση στοιχείων προκειμένου να μην καλύψουν την νέα επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης από την αστυνομία. Κάτι που έγινε περίπου στις 07.00 το πρωί
Να σημειωθεί πως η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη μόνο ως χαοτική μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι αστυνομικές αρχές επιχειρούν να απομακρύνουν τους Αφγανούς πρόσφυγες από τις σιδηροδρομικές γραμμές.
Ολα αυτά δημιουργήθηκαν διότι από τα Σκόπια επιτρέπουν ελάχιστους να περάσουν στα εδάφη τους. Κι αυτοί είναι μόνο από Συρία και Ιρακ.Δεν επιτρέπουν καθόλου ανθρώπους από το Αφγανιστάν. Είναι λογικό να υπάρχει εκνευρισμός και διαμαρτυρία, όπως και κάποιες στιγμές έντασης. Μέσα σε όλο αυτό το χαμό εκείνα που πληρώνουν το τίμημα είναι τα μικρά παιδιά. Υπάρχουν σπαρακτικές εικόνες παιδιών  που παρακαλάνε τους αστυνομικούς να ανοίξουν τα σύνορα, ενώ κρατούν τα κιγκλιδώματα.
Να σημειώσουμε πως η επιχείρηση εκκένωσης συνεχίζεται και θέλουν να ελευθερώσουν τις σιδηροδρομικές γραμμές που είχαν κάνει κατάληψη Αφγανοί. Οπως να σημειωθεί πως αναμένεται οι Αφγανοί να μεταφερθούν με λεωφορεία πίσω στην Αθήνα. Δηλαδή περίπου 700 άτομα (200 από τις σιδηροδρομικές γραμμές κι άλλοι 500 από τον καταυλισμό) θα μεταφερθούν και πάλι πίσω στην Αθήνα, από τη στιγμή που δεν τους  επιτρέπεται πλέον να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- Σκοπίων.
Πρέπει να τονίσουμε πως ο καταυλισμός στην Ειδομένη χτες ήταν γεμάτος. Περισσότεροι από 5000 άνθρωποι ήταν σ’αυτόν. Οι καταστάσεις τραγικές. Οι σκηνές σίγουρα δεν έφταναν. Άνθρωποι που σκεπάστηκαν με κουβέρτες για να προστατευτούν από το κρύο, και για κοιμηθούν για λίγες ώρες, όπου έβρισκαν, ακόμη και δίπλα στα αυτοκίνητα των τηλεοπτικών συνεργείων…
Η φωτογραφία είναι από την προσωπική σελίδα του δημοσιογράφου Αντώνη Ρεπανά που βρίσκεται και παρακολουθεί τα γεγονότα στην Ειδομένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger