Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης: «Σιγά, μη βουλιάξουμε και τη βάρκα με τους πρόσφυγες»

«Οποιος θέλει να κάνει σπέκουλα σε ανθρώπινες ψυχές, μένει τελικά μόνος του», απαντά στις αντιδράσεις της Χ.Α.
Ο δήμαρχος Αλοννήσου υπεραμύνεται της πρότασης για προσωρινό κατάλυμα
«Δεν θέλουμε στην Αλόννησο hot - spot. Δεν θέλουμε στην Αλόννησο κέντρο υποδοχής προσφύγων. Δεν θέλουμε καμία δομή, καθώς δεν υπάρχει θέμα με ροές μεταναστών. Απλά επιμένουμε στην πρότασή μας να προκύψει ένας χώρος, ένα προσωρινό κατάλυμα ώστε όταν φτάνουν στο νησί μας μετανάστες, να μην παραμένουν σε ένα οικόπεδο σαν τα γίδια, αλλά να πάρουν μια ανάσα σε ένα κατάλυμα και την επόμενη ημέρα, με το πρώτο πλοίο της γραμμής, να μεταφερθούν από το Λιμενικό στο Κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Βόλο».
Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
Ο δήμαρχος της Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, δεν γυρίζει την πλάτη σε ένα πρόβλημα, σε μια έλλειψη που υπάρχει στο νησί και, αν και δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου, αναζητάει λύση για την ωριαία παραμονή μεταναστών στο νησί.

«Δεν έχουμε ως φορέας Αυτοδιοίκησης υποχρέωση να εμπλακούμε στη διαχείριση του μεταναστών που εγκαταλείπονται στο έλεος του Θεού σε γειτονικές νησίδες. Κανείς δεν υποχρεώνει το Δήμο να βρει κατάλυμα, να μεριμνήσει για τους ταλαιπωρημένους μετανάστες που άφησαν πίσω τη ζωή τους, σπίτια, δουλειές κι αναγκάστηκαν σε φυγή. Εμείς είμαστε άνθρωποι και δεν θα κλείσουμε τα αυτιά σε όσους χρειάζονται τη βοήθειά μας.
Δεν θα βουλιάξουμε τη βάρκα για να μην έχουμε μετανάστες στην περιοχή μας. Ομως, δεν θέλουμε να συνεχιστεί η κατάσταση, να έρχονται πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά και μετά τον εντοπισμό τους σε μια βραχονησίδα, να μεταφέρονται στην Αλόννησο και να παραμένουν σε ένα οικόπεδο ή σε ένα κοινόχρηστο χώρο με κερκίδες μέχρι την επόμενη ημέρα να μετακινηθούν στο Βόλο.
Ο πολιτισμός μας δεν μας επιτρέπει να αδιαφορούμε για τις συνθήκες παραμονής τους τις πρώτες ώρες που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Είναι ντροπιαστικό να παραμένουν αυτοί οι άνθρωποι σε ένα οικόπεδο, λες και είναι γίδια, χωρίς υποτυπώδη υποδομές. Κι αν έγινε μια φορά, λόγω έκτακτης ανάγκης, σε καλοκαιρινές συνθήκες, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε, τουλάχιστον σε ανθρώπινο επίπεδο, ευθύνη να μην ξανασυμβεί.
Αυτό ακριβώς κάνουμε. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία, σκεφτήκαμε την εγκαταλειμμένη εγκατάσταση του φορέα διαχείρισης θαλάσσιου πάρκου στο Γέρακα και προτείναμε να διαμορφωθεί ο χώρος αυτός από την Πολιτεία ως προσωρινό κατάλυμα. Και κοντέινερ, όπως αυτό που υπάρχει στο Βόλο, δίπλα στο δημόσιο ΚΤΕΟ, να μας φέρουν εδώ στην Αλόννησο, δεν έχουμε πρόβλημα. Θέλουμε να καλυφθεί η ανάγκη προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων για όσες ώρες βρίσκονται στην Αλόννησο.
Εάν έρθει μια νέα καραβιά σήμερα, αύριο, που θα τους βάλουμε τους ανθρώπους, μέχρι να μετακινηθούν με το πλοίο της γραμμής; Θα κοιμηθούν έξω στο κρύο και τη βροχή τα παιδιά; Δεν υπάρχει στέγη κι αυτό θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Και η τοπική κοινωνία, δείχνει το δρόμο στην περίπτωση που η Δημοτική Αρχή δεν αφουγκραζόταν τις ανάγκες. Εμείς δεν δώσαμε ούτε ένα ευρώ σε τρόφιμα, νερό, ρούχα για τους πρόσφυγες.
Ολα τα κάνουν οι συνειδητοποιημένοι δημότες μας εθελοντικά και μείς δεν μπορούμε να μην συμβάλουμε στην προσπάθεια».
Αναφορικά με τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Βαφίνης είπε ότι «όποιος θέλει να κάνει σπέκουλα σε ανθρώπινες ψυχές, μένει τελικά μόνος του. Φαντάζονται διάφορα σενάρια για μικροκομματικά οφέλη, αλλά δεν πείθουν κανέναν».

Η Χρυσή Αυγή
Η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωση που εξέδωσε «συντάσσεται πλήρως και συμπαρίσταται ολοψύχως στους κατοίκους Αλοννήσου ενάντια στην γκετοποίηση του νησιού.
Οσον αφορά τη δημιουργία κέντρου λαθρομεταναστών στην Αλόννησο, θα εξαντλήσουμε κάθε πολιτικό μέσο για την αποτροπή του, ενώ ο βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, κατέθεσε ήδη ερώτηση στο αρμόδιο Υπουργείο».
Παράλληλα η Χρυσή Αυγή τονίζει ότι «η τακτική της διασποράς τέτοιων κέντρων σε όλη την ελληνική επικράτεια οδηγεί σε δύο ειδών μείζονα προβλήματα. Αρχικώς, σε τοπικό επίπεδο, η παρουσία ενός τέτοιου όγκου λαθρομεταναστών στην Αλόννησο απειλεί την ιδιαίτερη φυσιογνωμία, εικόνα, κοινωνική συνοχή και τουρισμό του νησιού, ενώ θα οδηγήσει αναποφεύκτως στην εκδήλωση συγκρούσεων, και παραβατικών συμπεριφορών σε τακτική βάση. Σε πανελλήνιο επίπεδο, η μαζική εισροή και εγκατάσταση κυμάτων λαθρομεταναστών οδηγεί μεθοδικώς στην αλλοίωση της συνθέσεως του ελληνικού λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger