Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ Στρατιωτική δομή απέναντι στους θαλασσοπνιγμένους πρόσφυγες


Ενισχύεται η άποψη ότι η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διαχειριστεί το Προσφυγικό με μια καθαρά στρατιωτική δομή, ακόμα βαθύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας και μεγαλύτερη καταστολή.
Χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ίδιο το υπουργείο Αμυνας, σχετικά με την υλοποίηση απόφασης της πολιτικής ηγεσίας να συγκροτηθεί και λειτουργήσει το Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης Μετανάστευσης (ΚΕΣΟΔΜΕ), με έδρα κατάλληλο χώρο εντός του ΓΕΣ, με αποστολή την παρακολούθηση και συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν από τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές.
Η δομή του ΚΕΣΟΔΜΕ είναι ως ακολούθως: Ενας Συντονιστής (Ανώτερος Αξιωματικός, προερχόμενος από τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς). Ενας Βοηθός Συντονιστού (Ανώτερος Αξιωματικός). Νομικός σύμβουλος (Ανώτερος Αξιωματικός). Τμηματάρχης Θαλασσίων - Χερσαίων Μεταφορών (Ανώτερος Αξιωματικός). Τμηματάρχης Εφοδιασμού - Σίτισης (Ανώτερος Αξιωματικός). Τμηματάρχης Υποδομών (Ανώτερος Αξιωματικός), Τμηματάρχης Υγειονομικού (Ανώτερος Αξιωματικός του Υγειονομικού). Τμηματάρχης Συνδέσμων ΕΕ - ΟΗΕ - ΜΚΟ. Τμηματάρχης Συνδέσμων ΕΛ.ΑΣ. - Λιμενικού Σώματος (Αξιωματικοί με μέριμνα ΕΛ.ΑΣ. και ΛΣ αντίστοιχα). Γραμματεία ΚΕΣΟΔΜΕ.

Παράλληλα, συγκροτήθηκαν και λειτουργούν τα Τοπικά Συντονιστικά Κέντρα Διαχείρισης Μετανάστευσης (ΤΟΣΚΕΔΜΕ), υπό το ΚΕΣΟΔΜΕ, τα οποία στελεχώθηκαν με μέριμνα ΓΕΣ από προσωπικό της τοπικής Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής καθώς και της ΕΛΑΣ, στην περιοχή των κέντρων καταγραφής προσφύγων/μεταναστών («Hot spots») στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως.
Η δομή των ΤΟΣΚΕΔΜΕ είναι ως ακολούθως: Επικεφαλής Συντονιστής (Ανώτερος Αξιωματικός ΑΔΤΕ). Βοηθός Συντονιστού (Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ. ή ΛΣ). Τμήμα Μεταφορών. Τμήμα Καταγραφής - Ταυτοποίησης. Τμήμα Σίτισης. Γραφείο Συνδέσμων Περιφέρειας - ΟΤΑ - Σωμάτων Ασφαλείας. Γραφείο Συνδέσμων ΕΕ - ΟΗΕ. Γραφείο Συνδέσμων ΜΚΟ. Τμήμα Υγειονομικού.
Οπως διαχέεται από το υπουργείο Αμυνας, «η συνδρομή των ΕΔ συνίσταται στη δημιουργία, αποπεράτωση και λειτουργία των κέντρων προσωρινής διαμονής ("Hot spots") και μετεγκατάστασης προσφύγων ("Relocation Camps"), καθώς και στο συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκομένων φορέων, λαμβανομένου υπόψη ότι όσες εξ αυτών είναι σε εξέλιξη, θα συνεχιστούν με τη συνδρομή και συντονισμό των ΕΔ». Σπεύδουν, πάντως, να διαβεβαιώσουν ότι δε θα υπάρχει παρέμβαση των ΕΔ στο κύριο έργο των λοιπών εμπλεκομένων φορέων (π.χ. στο έργο ταυτοποίησης και ασφάλειας που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ. ή στο θαλάσσιο έργο του ΛΣ). Προσθέτουν ότι «επιθυμητή τελική κατάσταση είναι στις 15/2 να είναι λειτουργικό το σύνολο των Hot Spots και των Relocation Camps. Η λειτουργία των εν λόγω κέντρων θα επιδιωχθεί να βασιστεί στη λογική μέχρι 24 ώρες παραμονή στα Hot Spots και μέχρι 72 ώρες παραμονή στα Relocation Camps».
Συνάντηση του πρωθυπουργού με υπουργούς Εσωτερικών
Η ενίσχυση της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα και η άμεση σύνδεση των δεδομένων της Σένγκεν με βάσεις δεδομένων των Αστυνομιών των κρατών - μελών συζητήθηκαν στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, και της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, αναφέρεται ότι «συζητήθηκε η παροχή τεχνικού εξοπλισμού και προσωπικού στην Ελλάδα για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών». Στη συνάντηση εξετάστηκε η πορεία της κατασκευής των hot spots (σ.σ. κέντρα καταγραφής ανθρώπων) στα νησιά, όπως επίσης η πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να στείλει στη Frontex δυο σκάφη της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας με 100 αστυνομικούς. Τονίστηκε δε πως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας δεν έχει ξεκινήσει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις συμφωνίες επανεισδοχής, για τους πρόσφυγες που δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, για άλλη μια φορά, ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση τηρεί τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ο Μπ. Καζνέβ είπε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει μέσα στο 2016 τις ίδιες ροές με εκείνες του 2015 και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Τουρκία για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να ενισχυθεί η Frontex και πως η Ελλάδα χρειάζεται να ενισχυθεί με ειδικούς στον έλεγχο πλαστών εγγράφων.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Γαλλία όπως και η Γερμανία επιθυμούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν το Δεκέμβρη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υλοποιηθούν άμεσα. Και στον τομέα αυτό η Γαλλία είναι υπέρ της αύξησης των αρμοδιοτήτων της Frontex. Πρόσθεσε δε πως είναι σαφές ότι εάν η ΕΕ δεν υλοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις που έχει λάβει, ουσιαστικά έτσι θα υποθηκεύσει τη Συνθήκη Σένγκεν και τις οργανωτικές αρχές της ΕΕ. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «πρέπει να έχουμε μια προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, πρέπει γρήγορα να λειτουργήσουν τα hot spots και η καταγραφή των μεταναστών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger