Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Οφείλουν να δώσουν απαντήσεις το Υπουργείο, το Αρχηγείο Λ.Σ και το Λιμεναρχείο Σάμου!

 http://i-samos.gr- αναδημοσίευση

Ρεπορτάζ Γιώργος Γαρυφάλλου

*Οι φωτογραφίες του Σαββάτου είναι του συναδέλφου Γιάννη Νέγρη
* Πατάτε επάνω στις εικόνες για να μεγαλώνουν...
 
- Τι ρόλο έχουν στο Λιμάνι της Σάμου τα 2 Σουηδικά σκάφη;
- Πως φέρνουν πρόσφυγες χωρίς να τους ελέγχει κανένας;
- Γιατί δεν συνοδεύονται από στέλεχος του Λιμενικού;
Ένα ΑΚΡΩΣ σοβαρό θέμα που πρέπει να απασχολήσει τους αρμοδίους και να υπάρξουν σαφείς εξηγήσεις και απαντήσεις από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, την Ελληνική Ακτοφυλακή αλλά και το Λιμεναρχείο Σάμου με αυτό που συμβαίνει εδώ και μήνες με τα 2 Σουηδικά διασωστικά σκάφη και την δραστηριότητά τους στο Λιμάνι της Σάμου.

ΠΟΤΕ ΗΡΘΑΝ
Τα 2 διασωστικά Σουηδικά σκάφη αφήχθησαν με την συμβολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Παράρτημα Σάμου στο νησί μας, πριν από 3 περίπου μήνες (4 Δεκεμβρίου 2015) και από την αρχή υπήρχε ανησυχία των κατοίκων της Σάμου για τον ακριβή τους ρόλο στις επιχειρήσεις διάσωσης των ναυαγών προσφύγων.
Τότε με συνεχείς συνεντεύξεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Λιμενάρχης Σάμου κ. Κωνσταντέλλης Νίκος είχε διαβεβαιώσει πως όσες φορές χρειαστεί τα 2 Σουηδικά σκάφη να συνδράμουν, ΠΑΝΤΑ θα επιβιβάζεται πάνω στα σκάφη και ένα στέλεχος του Λιμεναρχείου Σάμου.
Η αλήθεια είναι όμως ότι εμείς όσες φορές και αν παρακολουθούσαμε αυτό το διάστημα τις κινήσεις αυτών των 2 σκαφών στο λιμάνι της Σάμου... ΠΟΤΕ δεν είδαμε επάνω στέλεχος του Λιμεναρχείου να συνοδεύει τα πληρώματα των σκαφών!
Η παρατηρητικότητα πολλών κατοίκων της πρωτεύουσας όλο αυτό το διάστημα και η διαπίστωση πως τα πληρώματα των 2 σκαφών κινούνται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ανεξέλεγκτα σε όλη την θαλάσσια επικράτεια της Σάμου όλο αυτό το διάστημα, δημιούργησε πολλά ερωτήματα αλλά και απαντήσεις ότι στο νησί επικρατεί ένα μπάχαλο και όποιος θέλει κάνει ότι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν!
ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ

Τελευταίο παράδειγμα που δείχνει και την σοβαρότητα της κατάστασης είναι και αυτό που σας παρουσιάζουμε σήμερα και συνέβη το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου το μεσημέρι!
Παρατηρώντας τα δελτία τύπου που ανακοινώνει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και η Ελληνική Ακτοφυλακή διαπιστώσαμε πως το διάστημα 19/2/2016 έως 21/2/2016 για την Σάμο δημοσιεύθηκαν 2 Δελτία Τύπου και αφορούσαν την άφιξη 10 προσφύγων που αποβιβάστηκαν στο Λιμάνι Πυθαγορείου και άλλων 10 που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι Αγαθονησίου.

Το Σάββατο λοιπόν το μεσημέρι στις 13:00, τα δύο 2 σκάφη των Σουηδών με τα στοιχεία, το 1ο "7SA2459" και το 2ο "7SA2420", εμφανίστηκαν στο λιμάνι Μαλαγαρίου έχοντας επάνω στα σκάφη τους ένα πολύ σημαντικό αριθμό επιβαινόντων που ξεπερνούσε τους 70...!!!
Στα δυο (2) Σουηδικά σκάφη επέβαιναν τα πληρώματα τους αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ στέλεχος του Λιμεναρχείου Σάμου!
Ανενόχλητοι αποβίβασαν όλους τους πρόσφυγες και την καταγραφή τους, την έκανε ένα ΑΛΛΟ μέλος των Σουηδών που τους περίμενε στη στεριά και διακρίνεται και σε μία από τις φωτογραφίες μας!!!
Ούτε και στο Λιμάνι Μαλαγαρίου υπήρχε στέλεχος του Λιμεναρχείου Σάμου και την υποδοχή την έκανε ένας άνδρας Σεκιούριτι!!!

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ
Όλα αυτά τα άτομα που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι Μαλαγαρίου ΠΟΥΘΕΝΑ δεν φαίνονται στα Δελτία Τύπου του Υπουργείου!
Όλα αυτά τα άτομα που αποβιβάστηκαν από τα δυο σκάφη των Σουηδών στο λιμάνι του Μαλαγαρίου ήταν ΣΤΕΓΝΑ, χωρίς να έχει βραχεί κανένας!!!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Άρα;
ΠΟΥ και ΠΩΣ επιβιβάστηκαν όλοι αυτοί οι πρόσφυγες χωρίς καν να είναι ναυαγοί;
ΡΩΤΑΜΕ λοιπόν ΕΥΘΕΩΣ το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

- ΜΗΠΩΣ έγινε μετεπιβίβαση σε κάποιο μέρος της Σάμου και ΌΛΟΙ οι πρόσφυγες παραδόθηκαν στους Σουηδούς ΜΕΣΟΠΕΛΑΓΑ από δουλεμπορικό σκάφος που τους περίμενε;
- ΟΛΕΣ αυτές τις ημέρες που τα Σουηδικά σκάφη αποβιβάζουν πρόσφυγες στο λιμάνι ποιους άλλους μπορεί να έχουν μεταφέρει;
- ΓΙΑΤΙ τραβάνε με κάμερες πλάνα με υψίστης εθνικής ασφαλείας περιοχές του νησιού;

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Μην ξεχνάμε ότι πριν από ένα μήνα 2 Τούρκοι συνελήφθησαν στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής όπου προσπαθούσαν να κλέψουν ένα σκάφος με σκοπό να γυρίσουν στην Τουρκία...!
Με κάποιον τρόπο είχαν αποβιβαστεί στο νησί κάνοντας τους πρόσφυγες αφού είχαν μάλιστα επάνω τους και "στοιχεία" ταυτοποίησης

Και υπάρχουν και άλλα περιστατικά που δεν είναι επί του παρόντος και σίγουρα θα επανέλθουμε!
Το θέμα θεωρούμε ότι είναι πολύ σοβαρό και περιμένουμε απαντήσεις.

Ρεπορτάζ Γιώργος Γαρυφάλλου

*Οι φωτογραφίες του Σαββάτου είναι του συναδέλφου Γιάννη Νέγρη
* Πατάτε επάνω στις εικόνες για να μεγαλώνουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger