Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Για τον "πατριάρχη" του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκο Βαμβακάρη, που "έφυγε" σαν σήμερα το 1972

Ο ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης, Σκυριανός στην καταγωγή, είχε αναφερθεί πολύ περιγραφικά την κατάσταση που συνάντησαν οι πρόσφυγες: "Έμενε ο κόσμος στα βαγόνια των σιδηροδρόμων. Έμενε εκεί που είχε καμιά αποθήκη εγκαταλειμμένη. Τσαντήρια κάνανε. Καταστροφή, μεγάλη καταστροφή. Να μην ξαναδούν τα μάτια μας τέτοια πράγματα. Το τι τραβήξανε αυτοί οι άνθρωποι δεν λέγεται. Ατιμαστήκανε. Γίνανε χάλια, χάλια, χάλια. Ασε που ήταν ατιμασμένοι από κει με τους Τούρκους που τους καταδιώκανε. Και κατόπιν εδώ που ήρθανε τα ίδια. Προσπαθήσανε, κάνανε χίλια δυό να βρίσκουνε το ψωμί τους, μέχρι να βρουν ένα σπίτι να κάτσουνε. Αν ένας πατέρας είχε πέντε-έξη παιδιά και κορίτσια, άλλα άρπαγε ο ένας από δω, άλλα ο άλλος από κει. Καταστροφή μάνα μου... Και οι ντόπιοι δεν τους έβλεπαν με καλό μάτι. Αλλά τους βρίζανε. Χίλια δύο. Φύγετε από δω ρε! Πηγαίνετε παρά πέρα. Δεν τους κοιτάζανε. Δεν είχαν την αγάπη να πουν για στάσου, συγγενείς μας είναι, Έλληνες πραγματικοί. Να τους αγκαλιάσουμε. Δεν έγινε αυτό το πράμα, ήθελαν να τους κλέψουνε οι κλεφταράδες που ήταν εδώ πέρα. Ν' αρπάξουν ό,τι είχαν. Να τους κλέψουνε, να τους γελάσουνε. Απατεώνες."

Απόν το καταπληκτικό βιβλίο του Νέαρχου Γεωργιάδη «Ρεμπέτικο και πολιτική» -κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή-.

Σαν σήμερα, στις 8 Φλεβάρη του 1972 αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 66 ετών,  ο πατριάρχης του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκος Βαμβακάρης.
Παρακολουθώντας τις σημερινές ειδήσεις με τις λεγόμενες «Επιτροπές Πολιτών» και διαβάζοντας τις παραπάνω διαπιστώσεις του Μάρκου για την αντιμετώπιση που είχαν οι πρόσφυγες από μερίδα του ντόπιου πληθυσμού όταν ήρθαν στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή διαπιστώνουμε ότι ο «χρυσαυγιτισμός» πάντα υπήρχε σαν φαινόμενο στην χώρα μας.

Για να μην επαναλαμβάνουμε αυτά που έχουμε γράψει για τον «γίγαντα» του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκο Βαμβακάρη διαβάστε τις παρακάτω αναρτήσεις μας.

Μάρκος Βαμβακάρης, δωρική κολώνα της ρεμπέτικης μουσικής (3 Βίντεο)

Μάρκος Βαμβακάρης: Η αόρατη ιδεολογία του ρεμπέτικου

Μάρκος Βαμβακάρης: «Κι εγώ φτωχός γεννήθηκα, τον κόσμο έχω γυρίσει, μέσα απ' τα φύλλα της καρδιάς κι εγώ έχω μαρτυρήσει» (Βίντεο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger