Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Μανταρίνι: Προβληματισμό δημιουργούν οι χαμηλές τιμές, ανάσα αισιοδοξίας η θετική πορεία των εξαγωγών

Μανταρίνι: Προβληματισμό δημιουργούν οι χαμηλές τιμές, ανάσα αισιοδοξίας η θετική πορεία των εξαγωγών Τον προβληματισμό τους και την επιφυλακτικότητά τους εξέφρασαν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι Έλληνες παραγωγοί για την πορεία του μανταρινιού «Κλημεντίνη». Μειώσεις στην τιμή του προϊόντος καταγράφονται στην πλειοψηφία της χώρας και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Με την συγκομιδή αυτή την στιγμή να βρίσκεται στο 50-60%, οι ποσότητες παρουσιάζουν αυξητική τάση σε Λακωνία και Θεσπρωτία ενώ στην 'Αρτα και στην Κρήτη οι ποσότητες είναι μειωμένες ή παραμένουν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Το κλίμα φαίνεται να είναι αντιστρόφως ανάλογο στις εξαγωγές του μανταρινού με την ζήτηση να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι.

Χειρότερη σε σχέση με πέρσι  χαρακτήρισε την συγκομιδή του μανταρινιού ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών, Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας, Sparta Orange, κ. Πέτρος Μπλέτας, λόγω της χαμηλότερης τιμής στην οποία πωλούνται οι κλημεντίνες αυτή την περίοδο. Όπως είπε ο  κ. Μπλέτας, «η συγκομιδή βρίσκεται στο 40-50%. Αν και η παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι, η τιμή του μανταρινιού κυμαίνεται από 15-25 λεπτά και δεν κρίνεται ικανοποιητική, καθώς σε πολλές των περιπτώσεων οι παραγωγοί πουλάνε κάτω του κόστους, που υπολογίζεται σε 20 λεπτά /κιλό».

Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος  του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας - Φιλιππιάδας, κ. Νικόλαος Γκίζας: «Η παραγωγή μέχρι στιγμής δεν πηγαίνει όπως αναμέναμε. Οι τιμές διαμορφώνονται στα 25-27 λεπτά. Οι ποσότητες είναι λίγο μειωμένες σε σχέση με πέρσι, εκτιμάται πως φτάνουν τους 25.000 τόνους μανταρίνια. Ακόμα  βέβαια είμαστε στο μέσον της περιόδου. Ο καιρός μας ευνόησε, δεν είχαμε βροχές και άλλα προβλήματα και γενικά πιστεύω πως αν ο καιρός συνεχίσει έτσι, θα φύγουν περισσότερες κλημεντίνες».

Στο 60% της συνολικής παραγωγής βρίσκεται η συγκομιδή στην περιοχή της Θεσπρωτίας, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Κιτσιλή, παραγωγό και μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Θεσπρωτίας. Οι ποσότητες είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι –κάτι που οφείλεται κυρίως στον καιρό-, οι τιμές όμως είναι χαμηλότερες και κυμαίνονται στα 22-24 λεπτά το κιλό. «Το περιθώριο κέρδους μας είναι πολύ μικρό και υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, ενώ οι τόσο χαμηλές τιμές τροχοπεδούν την όποια προσπάθεια για βελτίωση της παραγωγής και του τελικού προϊόντος», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο κ. Κιτσιλής.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την πορεία του μανταρινιού, και ειδικότερα της κρητικής Κλημεντίνης στην αγορά ο κ. Ευτύχης Πρωτοπαπαδάκης, γεωπόνος ερευνητής, ειδικός στα εσπεριδοειδή και παραγωγός. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο «Η διάθεση της κρητικής Κλημεντίνης είναι ιδιαίτερα δύσκολη και περιορίζεται στην κρητική αγορά, καθώς το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής και μεταφοράς σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας την καθιστά μη ανταγωνιστική». Η παραγωγή κυμαίνεται στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, ενώ η τιμή είναι μειωμένη κατά 10 λεπτά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, την Κλημεντίνη συμπιέζει περαιτέρω και η διάθεση της ποικιλίας Νόβα που ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα και φαίνεται ότι προτιμάται από εμπόρους και καταναλωτές.

Θετική πορεία για τις εξαγωγές
Ελαφρώς αυξημένες εμφανίζονται οι εξαγωγές του μανταρινιού φέτος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ.Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι «το κενό της ρωσικής αγοράς καλύφθηκε από αύξηση των εξαγωγών σε παραδοσιακές και άλλες αγορές», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή η συγκομιδή βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, ενώ η αύξηση στις ποσότητες δεν επηρέασε τις τιμές, οι οποίες παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Όπως έγραψε ο ΑγροΤύπος στις 11/12, οι εξαγωγές πορτοκαλιών και μανταρινιών συνεχίσθηκαν με αυξημένους ρυθμούς λόγω εορτών Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές μανταρινιών για την εβδομάδα 5 - 11/12/2015,ανήλθαν σε 25.708 τόνους, έναντι των αντίστοιχων περσινών 22.490 τόνων.
totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone/iPad αλλά και το κινητό σας ή την ταμπλέτα σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και μανταρίνια) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ!
Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.
Αντώνης Ανδρονικάκης - Αγγελική Κορρέ
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger