Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Πρωτοβουλία Ελλήνων Ευρωβουλευτών για προστασία των ελαιοπαραγωγών από τις εξαγωγές αδασμολόγητου ελαιολάδου της Τυνησίας στην ΕΕ

Πρωτοβουλία Ελλήνων Ευρωβουλευτών για προστασία των ελαιοπαραγωγών από τις εξαγωγές αδασμολόγητου ελαιολάδου της Τυνησίας στην ΕΕ Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, συναντήθηκαν την Πέμπτη (17/12), στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, Έλληνες Ευρωβουλευτές για να συζητήσουν την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συζητήθηκε στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, σχετικά με την εφαρμογή έκτακτων εμπορικών μέτρων για την εξαγωγή ελαιόλαδου από την Τυνησία στην ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η χώρα μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιουνίου 2015. Όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο του ΑγροΤύπου, η Κομισιόν ζητά την εισαγωγή αδασμολόγητης επιπλέον ποσότητας 35.000 τόνων ελαιολάδου από την Τυνησία στην ΕΕ για δύο έτη (2016 και 2017).
Στη συνάντηση τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας στο ΕΚ Μανώλης Κεφαλογιάννης, το Ποτάμι ο Μιλτιάδης Κύρκος, ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στη συζήτηση και η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Τη στήριξή της εξέφρασε και η Ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με την πρόταση Κανονισμού, 35 000 τόνοι ελαιόλαδου της Τυνησίας θα μπορούν να εξάγονται αδασμολόγητα στην ΕΕ για δύο χρόνια υπό τη μορφή αυτόνομου εμπορικού μέτρου, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει στρέβλωση στην ισορροπία της αγοράς ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι Ευρωβουλευτές δήλωσαν ενήμεροι για την προσπάθεια που γίνεται και συμφώνησαν ότι δεν είναι αντίθετοι στο να στηριχθεί η οικονομία της Τυνησίας αλλά με την παράλληλη προστασία των Ελλήνων και Ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών.
Ο κ. Στέλιος Κούλογλου ενημέρωσε για τις σχετικές τροπολογίες που έχει καταθέσει με στόχο την προστασία των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών, ενώ ταυτόχρονα ζητάει από την Επιτροπή να πραγματοποιήσει μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην αγορά η πρότασή αυτή και να λάβει θέση σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων για τους Ευρωπαίους παραγωγούς.
Όλοι οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενημέρωση και δεσμεύτηκαν για επαγρύπνηση και αλληλοενημέρωση στο θέμα αυτό και τις εξελίξεις στις πολιτικές τους ομάδες.
Το θέμα αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τον Ιανουάριο του 2016.

Οι δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο Στέλιος Κούλογλου

Τροπολογία 1
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προβεί σε μία ανεξάρτητη αποτίμηση των
επιπτώσεων και σε μία μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση, προκειμένου να αναλύσει τον
αντίκτυπο του μέτρου αυτού και οποιαδήποτε πιθανή στρέβλωση στην Ευρωπαϊκή
αγορά ελαιολάδου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επίσης να αποτιμήσει την
ανάγκη για αντισταθμιστικά μέτρα προς τους Ευρωπαίους παραγωγούς.

Τροπολογία 2
Αν αυτό το μέτρο αντιπροσωπεύει μία απειλή για την Ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αναστείλει την αδασμολόγητη ποσόστωση των 35.000 τόνων εισαγωγής Τυνήσιου ελαιολάδου κα να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της στρέβλωσης. Η αναστολή θα πρέπει να διαρκέσει για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την επιστροφή της Ευρωπαϊκής αγοράς στις κανονικές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger