Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί προς ΕΕ: σταματήστε την εισαγωγή μαροκινού ελαιολάδου

Την προ ολίγων ημερών απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επικαλείται η Ένωση Αγροτών Ανδαλουσίας (COAG), ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση την άμεση εφαρμογή της, που θα έχει ως αποτέλεσμα την διακοπή των εισαγωγών ελαιολάδου από το Μαρόκο. Η Ένωση εισήγαγε το ελαιόλαδο, μαζί με άλλα προϊόντα, χωρίς την επιβολή δασμών, στα πλαίσια εμπορικής συμφωνίας που είχε συναφθεί μεταξύ των δύο πλευρών το 2012. Οι Ισπανοί παραγωγοί επιθυμούν να σταματήσει η εισαγωγή του ελαιολάδου στην χώρα τους, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα μαροκινού λαδιού, που αντιστοιχεί στο 60% των εξαγωγών της αφρικανικής χώρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της COAG Andalucia «η απελευθέρωση των αγαθών μαζί με την απουσία ελέγχων προέλευσης σε ό,τι αφορά στην τυποποίηση, δεν επιτρέπει μόνο την εισαγωγή ελαιολάδου από το Μαρόκο αλλά και από άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής».

Αναφερόμενη στο ζήτημα,  η COAG υποστηρίζει ότι το Μαρόκο και οι υπόλοιπες χώρες δεν συμμορφώνονται με τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε όλα τα επίπεδα, είτε πρόκειται για εργασιακές συνθήκες, είτε για περιβαλλοντικούς όρους κ.λ.π., κάτι που αυτομάτως θέτει τους Ευρωπαίους παραγωγούς σε μειονεκτική θέση.
Πέραν των ανωτέρω, η COAG Andalucia θεωρεί ότι μια τέτοια συμφωνία όπως η ισχύουσα μεταξύ Ε.Ε - Μαρόκου δεν ωφελεί στην πραγματικότητα τους τοπικούς παραγωγούς του Μαρόκου, παρά μόνον τα καρτέλ του ελαιολάδου. Η ίδια ανησυχία εξάλλου έχει εκπεφραστεί και για την Τυνησία, με την οποία έχει προταθεί μια αντίστοιχη συμφωνία εισαγωγών αφορολόγητου ελαιολάδου στην Ε.Ε.
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει διατάξει την ακύρωση της αρχικής συμφωνίας με το Μαρόκο, κάτι που όμως δεν θα επηρεάσει άμεσα το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η Ένωση διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έφεση μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Πάντως οι Ισπανοί φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσον για να σταματήσουν την εισαγωγή λαδιού όσο το δυνατόν πιο άμεσα.
Απορρίπτει την απόφαση του Ε.Δ το Μαρόκο, σύμφωνα με δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών
Η Mbarka Bouaida, υπουργός εξωτερικών του Μαρόκου απέρριψε με δηλώσεις της την δικαστική απόφαση της επίμαχης εμπορικής συμφωνίας χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «ασύνδετη και ακατάληπτη».
«Η απόφαση είναι μη αποδεκτή και έρχεται σε σύγκρουση με το πνεύμα της μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ Μαρόκου και Ε.Ε που βασίζεται στον αλληλοσεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και των οικουμενικών αξιών της δημοκρατίας», δήλωσε η κ. Bouaida σε μαροκινή εφημερίδα, τονίζοντας ότι η απόφαση δεν θέτει ζήτημα εφαρμογής της συμφωνίας.
Όπως ανέφερε, οι Μαρονικές εταιρίες θα συνεχίσουν να εξάγουν τα προϊόντα τους υπό τις ίδιες συνθήκες, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «καθαρά πολιτική». Μάλιστα η υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή της ότι είναι βούληση και της ευρωπαϊκής ένωσης, η εν λόγω συμφωνία να συνεχιστεί κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger