Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Δελτίο Τύπου Ι. Μ. Χαλκίδος

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΡΑΝΟΥ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015
            Όπως κάθε χρόνο, λίγο πριν την Εορτή των Χριστουγέννων, κατά την οποία εορτάζουμε την «έξοδο» του Θεού από τον Εαυτό του για τη σωτηρία του κόσμου και του ανθρώπου, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί η «έξοδος» του Εράνου της Αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας, για τις ανάγκες όλων των ενδεών και πασχόντων αδελφών μας.
            Ο Έρανος θα πραγματοποιηθεί από 13 έως 19 Δεκεμβρίου 2015 και τα συνεργεία των εθελοντών στα έργα της αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας θα περάσουν από όλα τα σπίτια και τα καταστήματα για να ζητήσουν όχι για τους ίδιους, αλλά για τους πτωχούς αδελφούς μας.
            Για την σωστό συντονισμό του Εράνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος εξαπέστειλε την υπ’ αριθμόν 89 Εγκύκλιό του, η οποία θα διαβαστεί στις Ενορίες την ερχόμενη Κυριακή 13  Δεκεμβρίου 2015, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε την προηγούμενη Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου Κληρικολαϊκή Σύναξη στη Χαλκίδα, ενώ έχει προσκαλέσει σε δύο ακόμη κατά τόπους Συνάξεις, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, στην Ιστιαία και το Προκόπι, όλους τους Ιερείς και εθελοντές στο φιλανθρωπικό αυτό έργο, όπου πρόκειται να δώσει τον καθιερωμένο οικονομικό απολογισμό του φιλανθρωπικού έργου και να τους δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την διεξαγωγή του Εράνου.
            Ενημερώνουμε ότι η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, με τη βοήθεια όλων των χριστιανών διέθεσε από τον Νοέμβριο 2014 έως και τον Οκτώβριο του 2015, ποσό της τάξεως των 1.937.252,67 € για το φιλανθρωπικό της έργο.
            Επίσης, η Τοπική μας Εκκλησία, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, απέδωσε φορολογία (φόρο μισθωμάτων 20%, φόρο ακίνητης περιουσίας (Φ.Α.Π.), φόρο επί κληρονομιών και δωρεών, τέλος χαρτοσήμου ενοικίων, ΕΝ.Φ.Ι.Α.) στο Κράτος, το ποσό των 78.32,34 €.
Γνωρίζουμε καλά ότι οι ημέρες είναι εξαιρετικά δύσκολες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των δυσβάστακτων οικονομικών βαρών, που έχουν «γονατίσει» το Λαό μας, αλλά επειδή πάντοτε υπάρχουν και πιο φτωχοί από μας, αλλά και γιατί ως Τοπική Εκκλησία έχουμε καθαρό πρόσωπο και καθαρά χέρια, τολμούμε και ζητούμε όχι για εμάς, αλλά γι’ αυτούς τους πτωχούς και ανήμπορους αδελφούς μας, οι οποίοι βρίσκουν κουράγιο, απαντοχή και σημαντική βοήθεια στην πάντοτε φιλόξενη, φιλάνθρωπη και ζεστή αγκαλιά της Τοπικής μας Εκκλησίας.
Η 89Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
Αγαπητά μου παιδιά,
 Στην εποχή μας, όλοι οι άνθρωποι της γης μιλούν για την αγάπη, ζητούν την αγάπη, ελπίζουν στην αγάπη. Κι’ ενώ ο λόγος της αγάπης περίσσευσε, τα έργα της ανθρώπινης κακίας, που συναντούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και σε εκφάνσεις της δικής μας καθημερινής ζωής, επιβεβαιώνουν την θλιβερή διαπίστωση του ιερού Ευαγγελιστού: «δια το πληθυνθήναι την ανομίαν, εψύγη η αγάπη των πολλών» (Ματθ. 24, 12).
 Παρά την ανθρώπινη κακία, όμως, η Εκκλησία δεν παύει να ελπίζει στην αγάπη, και αυτή Της την ελπίδα, η οποία έχει υπόσταση, να την κάνει κήρυγμα ζωής προς τον κόσμο: Ελπίδα μας είναι ο Χριστός, που πρώτος μας αγάπησε μέσα στην φτώχεια μας και μας χάρισε ζωή και περίσσευμα ζωής (Ιωάν. 10, 10).
Η Τοπική μας Εκκλησία, με οδηγό αυτήν την αδιάψευστη ελπίδα της αγάπης του Χριστού, αγωνιά και αγωνίζεται καθημερινώς, για την ζωή εκείνων που δεν έχουν «που την κεφαλήν κλίναι» (Ματθ. 8, 20) και, σαν μάνα στοργική, ανταποκρίνεται στις αγωνίες, τους πόνους, τις θλίψεις και τους αγώνες των παιδιών Της, αλλά και τους εκτός Αυτής ευρισκομένους συνανθρώπους μας, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος η θρησκεύματος.
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια θα πραγματοποιήσουμε κι’ εφέτος τον ΕΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, από την Κυριακή 13 έως και το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015. Σας παρακαλώ θερμά να συνδράμετε όλοι στον Έρανο. Κανείς ας μην κλείσει την πόρτα στους προθυμοτάτους εθελοντές της αγάπης, οι οποίοι θα διατρέξουν και φέτος τους δρόμους των Ενοριών μας για να διακονήσουν τον ανθρώπινο πόνο.
Όλοι μας έχουμε ανάγκη. Όλοι ίσως στερούμεθα, κι’ όμως ο Κύριος επήνεσε το δίλεπτο από το υστέρημα της πτωχής χήρας. Τώρα, στην περίοδο της οικονομικής κρίσεως, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να μη χάσουμε την αγάπη και να βοηθήσουμε και να συμπαρασταθούμε στους ενδεείς αδελφούς μας.
Η Ιερά Μητρόπολίς μας, με την δική σας αμέριστη βοήθεια και αγαπητική συμπαράσταση, από 1ης Νοεμβρίου 2014 έως και την 31η Οκτωβρίου 2015, εδαπάνησε σε φιλανθρωπικά έργα αγάπης, το ποσό του των 1.937.252,67 €.
Αγαπητά μου παιδιά,
Όλοι μαζί, «μια ψυχή συναθλούντες», ας διακονήσουμε τους συνανθρώπους μας με θυσιαστική αγάπη. Αυτή η αγάπη θα μας καταστήσει αξίους, να υποδεχθούμε και να φέρουμε στην καρδιά μας την αιώνια Αγάπη, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.
Ευχαριστών, εκ των προτέρων, ένα έκαστον προσωπικώς για την όποια προσφορά σας, διατελώ, 
Με πατρική στοργή και αγάπη
Ο    Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ
† ο Χαλκίδος ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
 
Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Το απόγευμα της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου 2015, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη και τον Διάκ. Νεκτάριο Ευγενικό μετέβη στο πανηγυρίζον Μητροπολιτικό Ι. Παρεκκλήσιο Αγ. Βαρβάρας Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, συμπαραστατούμενος και από άλλους Κληρικούς.
Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το Οφφίκιο του Οικονόμου στον Εφημέριο του Ι. Ναού π. Ιωάννη Μελίδη, για την καλλίκαρπη διακονία του στον Ι. Ναό, αλλά και στο Βιβλιοπωλείο της Ι. Μητροπόλεως.
Μετά την χειροθεσία, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείον λόγο ομιλώντας επίκαιρα για το πρόσωπο και το μαρτύριο της Αγ. Βαρβάρας, ενώ ευχήθηκε και σε όσους εορτάζαν τα ονομαστήριά τους, Κληρικούς και Λαϊκούς, αφού τη συγκεκριμένη μέρα τιμώνται, πλην της Αγ. Βαρβάρας, ο Άγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο Άγ. Σεραφείμ Φαναρίου και η Αγ. Χριστοδούλη.
Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Νεκτάριο, μετέβη στον Πειραιά, για την εορτή του εξ Ευβοίας καταγομένου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Το βράδυ της ιδίας ημέρας μετέβη μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο στο Ι. Ησυχαστήριο Παναγίας Γοργοεπηκόου Ψαχνών, όπου ευχήθηκαν στην εορτάζουσα Καθηγουμένη, Γερόντισσα Χριστοδούλη.
 
ΜΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ  ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Η ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ – ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Ενορία του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος πανηγύρισε τον Προστάτη της Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων τον θαυματουργό.
Στον Μεγάλο Εσπερινό της εορτής, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Πόλεως.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος έθιξε πτυχές της σημερινής «εν κρίσει» καθημερινότητος και τόνισε ότι το παράδειγμα αντιμετώπισης κάθε αντιξοότητος το δείχνει, διά του βίου του ο λαοφιλής και θαυματουργός Άγιος Νικόλαος, ο οποίος αποτελεί το μέτρο της πίστεως, της πραότητος, της ταπείνωσης και της αγάπης.  
Την κυριώνυμη ημέρα, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, κατά την διάρκεια της οποίας κήρυξε τον θείο λόγο ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης – Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος, με αφορμή το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, αναφέρθηκε στην θεραπεία της συγκύπτουσας γυναίκας από τον Χριστό, ως γεγονός φανερώσεως της Βασιλείας του Θεού μέσα στον κόσμο, τονίζοντας ότι και ο Άγιος Νικόλαος υπήρξε ουρανοπολίτης και καλεί όλους να ποθήσουμε και να αγαπήσουμε την Βασιλεία του Θεού, η οποία είναι ήδη παρούσα, διά της συμμετοχής στην εκκλησιαστική ζωή.
Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον επί εικοσαετία Εφημέριο της Ενορίας π. Χαράλαμπο Ταραμίγκο, ο οποίος με πιστότητα και συνέπεια διακονεί στην Τοπική Εκκλησία, αλλά και την «κατ’ οίκον Εκκλησία», την πολύτεκνη οικογένειά του.
Το απόγευμα, έλαβε χώρα η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου και αμέσως μετά το Κτητορικό μνημόσυνο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου..
Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμάσια πολυμελείς Χοροί Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των κ. Σπυρίδωνος Σιμιτζή και κ. Δήμου Τσίμπου, ενώ πλήθος κόσμου προσήλθε και κατέκλεισε τον Ιερό Ναό του εορτάζοντος Αγίου για να λάβει την χάρη του. Μεταξύ αυτών, αντιπροσωπείες μαθητών των Σχολείων της Ενορίας με τις σημαίες τους, ο κ. Φάνης Σπανός – Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, ο κ. Χρήστος Παγώνης - Δήμαρχος Χαλκιδέων, ο Αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος και Λιμενάρχης Χαλκίδος κ. Παναγιώτης Μοίρας, επικεφαλής μεγάλης ομάδος στελεχών του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι πραγματοποίησαν και Αρτοκλασία, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χαλκίδος κ. Παναγιώτης Καράβας κ.ά. 
 
Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος
Βάκη 21 - 341 00 Χαλκίδα
τηλ. 22210.60404-7, fax: 22210.61505

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger