Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Ν.Δ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΥΚΩΡΟΥ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πλήγμα οι προνομιακές εισαγωγές
τουρκικών φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ

Τονίζει με ερώτηση ο Βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

            Το μεγάλο πλήγμα που φέρνει στην εγχώρια αγροτική παραγωγή η πρόσφατη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για προνομιακές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη γείτονα χώρα τονίζει σε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος. Την ερώτηση συνυπογράφουν 13 ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.  
            Η ερώτηση των βουλευτών αναφέρει τα εξής: «Η κατάσταση που έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι άκρως ανησυχητική και επιδεινώνεται από την κατάργηση φορο-ελαφρύνσεων και την προώθηση βαρύτατων φορολογικών μέτρων. Την ίδια ώρα, όμως, η αγροτική μας παραγωγή βρίσκεται ενώπιον νέας απειλής εξαιτίας της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, στις 29 Νοεμβρίου 2015, καθώς, σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του «Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών» (INCOFRUIT–HELLAS) κ. Γεώργιο Πολυχρονάκη, καθίσταται προνομιακή η εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την γείτονα στην ευρωπαϊκή αγορά, προφανώς ως αντίβαρο στις απαγορεύσεις εισαγωγών τουρκικών προϊόντων που επέβαλε η Ρωσία. Τούτο, ωστόσο, θα σημάνει κατάρρευση των τιμών σε εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, θέτοντας σε κίνδυνο την εγχώρια παραγωγή.

            Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση (03/12/15) εκφράζεται η ανησυχία ότι «η ΕΕ παραχώρησε ευνοϊκή μεταχείριση στην αγορά φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας». Ως γνωστόν, η Ρωσία μετά την κατάρριψη πολεμικού αεροσκάφους της από την Τουρκία εξέδωσε κατάλογο τουρκικών αγροτικών προϊόντων στα οποία από 1ης Ιανουαρίου 2016 απαγορεύει την εισαγωγή τους στη ρωσική επικράτεια. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται: ντομάτες, κρεμμύδια, κουνουπίδια, μπρόκολα, αγγούρια, σταφύλια, μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, φράουλες, πορτοκάλια και μανταρίνια. 
            Ο σύμβουλος της INCOFRUIT-HELLAS, επισημαίνει, επίσης, ότι στα τουρκικά κηπευτικά παρατηρείται μεγάλο ποσοστό υπέρβασης των Ανώτατων Ορίων Καταλοίπων σε φυτοφάρμακα αλλά και παρουσία απαγορευμένων ουσιών: «η Τουρκία παρήγαγε το 55% των κηπευτικών ειδοποιήσεων για την υγεία βάσει του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF)». Ως εκ τούτου προκύπτουν σαφώς και προβλήματα δημόσιας υγείας των Ευρωπαίων καταναλωτών.
            Παράλληλα, είναι ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό κόσμο η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει από το ρωσικό εμπάργκο, το οποίο έχει προκαλέσει ζημίες εκατομμυρίων ευρώ στην αγροτική μας παραγωγή. Ωστόσο, η απαγόρευση στις εισαγωγές τουρκικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, η οποία συνεπάγεται αύξηση των αναγκών της Ρωσίας σε φρούτα και λαχανικά, ίσως, συνιστά ευκαιρία για την Ελλάδα προς όφελος των δοκιμαζόμενων -από την κρίση και τις κυβερνητικές πολιτικές- αγροτών αλλά και εν γένει της ελληνικής οικονομίας. 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1.      Ισχύει πράγματι η πληροφορία ότι τα τουρκικά φρούτα και λαχανικά, θα έχουν προνομιακή μεταχείριση στην ευρωπαϊκή αγορά, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας της 29ης Νοεμβρίου; Αν ναι, τι έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει μια εξέλιξη που θα πλήξει τα ελληνικά συμφέροντα;
2.      Τι θα πράξετε για την αποζημίωση των ελλήνων παραγωγών που θα υποστούν απώλεια εισοδήματος;
3.      Θα θέσετε σε υψηλό επίπεδο τα ζητήματα υπέρβασης της χρήσης φυτοφαρμάκων, καθώς και απαγορευμένων ουσιών, στα εισαγόμενα οπωροκηπευτικά από την Τουρκία στην ΕΕ;
4.      Ποια βήματα έχει κάνει η κυβέρνηση ώστε να αρθούν τα εμπόδια του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων; Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ομαλοποίηση των εξαγωγών μας στη Ρωσία;» καταλήγει η ερώτηση των 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger