Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Χρηματοδότηση 2 εκατ. στη Σκόπελο


Αναψε το «πράσινο φως» για την αποκατάσταση των ζημιών της Σκοπέλου
Υπογράφηκαν τα σχετικά έγγραφα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού και την αποκατάσταση των λιμενικών υποδομών
Χρηματοδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί στη Σκόπελο μέσω των υπουργείων Υποδομών και Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού και η αποκατάσταση, παράλληλα, των λιμενικών υποδομών της Σκοπέλου και του Αγνώντα, που χρήζουν άμεσης διευθέτησης. Οι υπουργικές υπογραφές τέθηκαν πριν από τρεις μέρες και αναμένεται η κοινοποίηση των σχετικών εγγράφων στη δημοτική αρχή. Στο μεταξύ, μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών επισκέφθηκαν το νησί την περασμένη Παρασκευή και περιηγήθηκαν σε όλα τα προβληματικά σημεία, καταγράφοντας τη σημερινή κατάσταση της Σκοπέλου και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Παράλληλα υπογράφηκε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή, η απόφαση για εξάμηνη παράταση της κήρυξης της Σκοπέλου, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Το σχετικό έγγραφο κοινοποιήθηκε στο δήμο Σκοπέλου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και παρατείνεται έως τον Οκτώβριο του 2016 η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, ανέφερε ότι «ο υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης με ενημέρωσε ότι υπέγραψε την εντολή για την μεταφορά 1 εκατομμυρίου ευρώ στο δήμο μας, για την εκπόνηση μελετών και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Παράλληλα, με ενημέρωσαν από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ότι υπεγράφη τόσο από τον αρμόδιο υπουργό, όσο και από τον υπουργό ανάπτυξης, η χρηματοδότηση των δύο τεχνικών δελτίων που έχουμε υποβάλει για την αποκατάσταση των ζημιών στα λιμάνια του Αγνώντα και της Σκοπέλου, συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου».
Σημαντική είναι για το νησί η αποκατάσταση των δύο λιμανιών και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές του Αγνώντα, στο Λιμνονάρι, το Στάφυλο, τον Πάνορμο, στον Αγιο Ρηγινάκη. «Είναι οι προτεραιότητες που έχουμε θέσει και για τις οποίες θα αναθέσουμε άμεσα τη σύνταξη μελετών, προκειμένου να προχωρήσουμε, στη συνέχεια, στην αποκατάσταση των ζημιών στα συγκεκριμένα σημεία» όπως εξηγεί ο κ. Βασιλούδης.
Ενόψει της παραπάνω χρηματοδότησης, επισκέφτηκαν, όπως προαναφέρθηκε, το νησί μηχανικοί από την Αθήνα, προκειμένου να δουν από κοντά τον προγραμματισμό έργων και τις ανάγκες του νησιού.
Οι κάτοικοι της Σκοπέλου ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε προχθές στο νησί, παρουσία εκπροσώπων φορέων, επαγγελματικών και κατοίκων.
Οπως ανέφερε ο κ. Βασιλούδης, «ήταν αναγκαία η πραγματοποίηση της λαϊκής συνέλευσης, προκειμένου να πληροφορήσουμε τους συνδημότες μας για τις εξελίξεις που υπάρχουν». Ο δήμαρχος Σκοπέλου δήλωσε ικανοποιημένος από τις εξελίξεις, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την πολιτεία για την ανακούφιση των πληγέντων επαγγελματιών και κατοίκων του νησιού, αίτημα, το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη».
Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος Σκοπέλου, είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών και οι σοβαρές ελλείψεις σε επίπεδο μηχανολογικού εξοπλισμού, απορριμματοφόρα, φορτηγά και οτιδήποτε έχει σχέση με την καθαριότητα. «Ο εξοπλισμός δεν επαρκεί, είναι απαρχαιωμένος, σε άθλια κατάσταση και περιμένουμε τα καινούργια οχήματα για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε στοιχειωδώς» όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος του νησιού. Συγκεκριμένα ο δήμος Σκοπέλου θα εφοδιαστεί με τέσσερα σύγχρονα φορτηγά από πρόγραμμα του Πράσινου ταμείου και παράλληλα έχει εκπονηθεί μελέτη, προκειμένου να δοθεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, για την αγορά ενός μεγάλου απορριμματοφόρου, δύο πρες κοντέινερ και ενός καλαθοφόρου οχήματος, που θα καλύψουν τις ανάγκες του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger