Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Βέλγιο: Στο υψηλότερο επίπεδο τίθεται ο συναγερμός στη χώρα - Πολλές συλλήψεις σε προάστιο των Βρυξελλών

Από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στη συνοικία Μολενμπέκ (Πηγή: ΑΡ)
Το επίπεδο του συναγερμού αυξήθηκε από 2 σε 3, η ύψιστη βαθμίδα, για τα γεγονότα στα οποία μετέχει μεγάλο πλήθος ανθρώπων, όπως οι αθλητικές συναντήσεις ή οι επίσημες εκδηλώσεις, όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί ο στρατός σε ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η βελγική κυβέρνηση.
«Για τα μεγάλα γεγονότα, το επίπεδο αυξάνεται στο 3, το οποίο σημαίνει μια αξιόπιστη και δυνάμει επικείμενη απειλή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντρίκ Κοντερλιέ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, έπειτα από τη σύνοδο που πραγματοποίησε το βελγικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, την ώρα που τα πρώτα αποτελέσματα των αστυνομικών ερευνών δείχνουν να υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι και το Βέλγιο.

«Η ανάλυση, όσον αφορά τις εκδηλώσεις αυτές, θα γίνεται κατά περίπτωση για την αύξηση του επιπέδου της ασφάλειας, τους ελέγχους και τις επιπρόσθετες περιπολίες», συμπεριλαμβανομένων επομένως και στρατιωτικών, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, τον οποίο επικαλέστηκε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων «Belga».
«Θα παραμείνουμε σε κατάσταση συναγερμού, ώρα την ώρα, μαζί με τις διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας που γνωστοποιούν την πρόοδο των αναλύσεών τους», σημείωσε επίσης ο Σαρλ Μισέλ.
Πολλοί άνθρωποι συνελήφθησαν εξάλλου χθες - τρεις σύμφωνα με τα βελγικά Μέσα Ενημέρωσης - σε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας σε φτωχή συνοικία των Βρυξελλών, η οποία συνδέεται με τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.
Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας, από αυτούς που συνελήφθησαν στη συνοικία Μολενμπέκ, πιστεύεται ότι είχε περάσει το προηγούμενο βράδυ στο Παρίσι, όπου δύο αυτοκίνητα με βελγικές πινακίδες κατασχέθηκαν κοντά στις περιοχές, στις οποίες σημειώθηκαν οι προχθεσινές αιματηρές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και η αίθουσα συναυλιών «Μπατακλάν».
«Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας θα συνεχιστούν», δήλωσε παράλληλα ο Μισέλ, στο τηλεοπτικό δίκτυο «RTL», την ώρα που τα βελγικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδιδαν ειδήσεις σχετικά με τη συνεχιζόμενη δράση των δυνάμεων ασφαλείας καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στη Μολενμπέκ, δυτικά του κέντρου των Βρυξελλών, στην οποία ζουν πολλοί μουσουλμάνοι, κυρίως οικογένειες που προέρχονται από το Μαρόκο και την Τουρκία.
Ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν, δήλωσε χθες ότι ένα αυτοκίνητο που νοικιάστηκε στο Βέλγιο συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι και πρόσθεσε ότι αυτό το είχε νοικιάσει ένας Γάλλος που ζει στις Βρυξέλλες και ότι οι Αρχές το σταμάτησαν, νωρίς χθες στα σύνορα με το Βέλγιο.
Ο Γάλλος αυτός «αποτέλεσε το αντικείμενο οδικού ελέγχου σήμερα (Σάββατο) το πρωί μαζί με δύο άλλους που επέβαιναν σε ένα άλλο όχημα», σημείωσε ο Μολέν, προσθέτοντας ότι αυτοί οι τρεις συνελήφθησαν από τη βελγική αστυνομία και ότι «δεν ήταν γνωστοί στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών».
Στο Παρίσι πολλές μαρτυρίες κάνουν λόγο για την άφιξη των βομβιστών με ένα αυτοκίνητο που είχε βελγικές πινακίδες.
Οι συλλήψεις αυτές «μπορούν να εξεταστούν σε σχέση με ένα αυτοκίνητο Polo που είχε νοικιαστεί στο Βέλγιο και βρέθηκε μπροστά στην (αίθουσα συναυλιών του) "Μπατακλάν"», δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κόεν Γκενς, στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό RTBF.
«Αυτός που νοίκιασε το αυτοκίνητο ήταν ένας Βέλγος. Τον γνωρίζουμε από τον αδελφό του», πρόσθεσε ο ίδιος από την πλευρά του, ενώ νωρίτερα ο εισαγγελέας του Παρισιού είχε δηλώσει ότι ένας Γάλλος νοίκιασε το αυτοκίνητο.
Η συνοικία Μολενμπέκ συνδέθηκε φέτος με δύο επιθέσεις που έγιναν στη Γαλλία. Αξιωματούχοι της ασφάλειας δήλωσαν ότι οι ισλαμιστές που σκότωσαν ανθρώπους, σε εβραϊκό παντοπωλείο το Γενάρη στο Παρίσι, παράλληλα με την επίθεση στο περιοδικό «Σαρλί Εμπντό», είχαν πάρει τα όπλα τους από την περιοχή. Το ίδιο είχε συμβεί και με το δράστη της επίθεσης που απετράπη στο τρένο Thalys, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι, τον περασμένο Αύγουστο.
Ο πρωθυπουργός Μισέλ δήλωσε: «Το Βέλγιο έχει μια κεντρική θέση στην καρδιά της Ευρώπης, μια μικρή χώρα που η τοποθεσία της ευνοεί την μετακίνηση ανθρώπων με εχθρικές προθέσεις». Ωστόσο, ο ίδιος επέμεινε ότι ο κεντροδεξιός συνασπισμός του, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για ένα χρόνο, αντιμετωπίζει το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger