Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ



«Η διαπραγμάτευση από πλευράς των υπουργών του οικονομικού επιτελείου για τα «κόκκινα δάνεια» ήταν σκληρή, αλλά και αυτή τη φορά έγινε υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμών. Το αποτέλεσμα που επετεύχθη είναι χειρότερο του αναμενόμενου. Φαίνεται πως ήταν το καλύτερο δυνατό που μπορούσε να επιτευχθεί, γιατί δεν υπήρχε καμία απολύτως εναλλακτική. Αντίθετα πάντως με όσα λένε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν «πέρασαν» οι απαιτήσεις των δανειστών.

Πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει το θέμα στην πράξη. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα πλειστηριαστούν σπίτια. Πρέπει και οι Τράπεζες να επιδείξουν ένα πνεύμα συνεργασίας στο ζήτημα αυτό, κάτι που καταδείχθηκε από τις δηλώσεις του κ. Σάλλα.


Οι φτωχές εισοδηματικές τάξεις προστατεύονται απόλυτα. Υπάρχει βεβαίως μια δυσκολία σε ό,τι αφορά τη μεσαία τάξη, που επίσης έχει πληγεί. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι όσοι έχουν υπαχθεί στη διαδικασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ή θα προσφύγουν, θα πρέπει μέσα σε μια ορισμένη προθεσμία να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους. Αν δεν το πράξουν, θα έχουν πρόβλημα. Ως νομικός, θέλω να δω στην πράξη πως θα λειτουργήσει σε διαδικαστικό επίπεδο, αν δηλαδή, θα λειτουργήσει προς όφελος των οφειλετών.

Δεν πρέπει να τα μηδενίζουμε όλα. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ασκούν μηδενιστική αντιπολίτευση στο θέμα αυτό κι ενώ τα πρόβλημα με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά διογκώθηκε επί των ημερών της δικής τους διακυβέρνησης. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στόχευαν να απελευθερώσουν τους πλειστηριασμούς και να εκχωρήσουν τα δάνεια σε ξένα funds. Αλλά υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων έδιναν μια προσωρινή ανάσα στους δανειολήπτες, αποφεύγοντας να επιλύσουν το ζήτημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger