Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Στην πλατεία Συντάγματος δίνουν ραντεβού οι αγρότες για το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Τετάρτης

Στην πλατεία Συντάγματος δίνουν ραντεβού οι αγρότες για το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Τετάρτης Με μισθωμένα λεωφορεία και πλοία θα έρθουν από όλες τις περιοχές της Ελλάδας οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι για να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο της Αθήνας. Από το βράδυ της Τρίτης θα ξεκινήσουν τα λεωφορεία από τη Βόρεια Ελλάδα και τα πλοία από την Κρήτη. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι στο συλλαλητήριο της Αθήνας θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 11.000 εμπλεκόμενοι στον πρωτογενή αγροτικό τομέα. Αφού συγκεντρωθούν όλοι στο Σύνταγμα, αντιπροσωπεία τους, θα μεταβεί στο υπουργείο Οικονομικών, για να παραδώσει το ψήφισμα, ενώ ακολούθως η ίδια αντιπροσωπεία θα πάει στη Βουλή.


«Αντιστεκόμαστε στη λαίλαπα των μέτρων και δίνουμε μάχη για να επιβιώσουν οι εκμεταλλεύσεις και οι οικογένειές μας, για να υπάρχει αύριο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και για να μην διαλυθεί η ύπαιθρος και η ελληνική περιφέρεια», επισημαίνεται στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που θα επιδώσει η συντονιστική επιτροπή των οργανώσεων των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων.

Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αγροτών κ. Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «αναμένεται να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή αγροτών στο συλλαλητήριο. Από Κεντρική και Δυτική Μακεδονία θα έρθουν στην Αθήνα πάνω από 80 λεωφορεία. Θα ξεκινήσουμε σήμερα το βράδυ και θα φτάσουμε το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Συντάγματος. Εκεί θα ενωθούμε με τους αγρότες της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας».

Συμμετοχή γεωργών και κτηνοτρόφων θα υπάρχει και από την Ήπειρο. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κτηνοτρόφος κ. Θεοχάρης Λιούρης, «ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα λεωφορεία από την Θεσπρωτία. Από τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας κατεβαίνουν κυρίως κτηνοτρόφοι, ενώ από τις περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας γεωργοί. Κατεβαίνουμε μόνοι μας χωρίς την «συμπαράσταση» δημάρχων και πολιτικών».

Μεμονωμένα αλλά και με λεωφορεία αναμένεται να έρθουν οι αγρότες από τις γειτονικές περιοχές της Αττικής. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βλάσης Τσιόγκας από την Κόρινθο, «μεγάλη αναμένεται να είναι η συμμετοχή των αγροτών από την Κόρινθο και την Αχαΐα. Είναι πρώτη φορά που έχουμε τόση μαζικότητα. Μόνο από την Κόρινθο έχουν μισθωθεί περίπου 10 λεωφορεία. Σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις που κάναμε το 2012 είχαμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε μόλις 2 λεωφορεία. Πολλοί θα έρθουν και μεμονωμένοι με τα αγροτικά τους. Αυτό που προσπαθούμε να καταφέρουμε είναι να έρθουμε όλοι μαζί. Το 50% των παραγωγών που θα έρθει από την Κόρινθο εργάζονται στις λαϊκές αγορές».

Οι αγρότες της Κρήτης θα επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής στις 17 Νοεμβρίου το βράδυ, ώστε την επομένη το πρωί να βρεθούν στον Πειραιά και από εκεί να κατευθυνθούν στη Βουλή. Δύο πλοία θα ξεκινήσουν από το Ηράκλειο και ένα από τα Χανιά. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «η Κρήτη θα δώσει το δικό της ξεχωριστό άρωμα στην κινητοποίηση. Είμαστε όλοι ενωμένοι σαν γροθιά. Είχαμε σαν στόχο να φτάσουμε τους 3.000 αγρότες από την Κρήτη αλλά τελικά θα τον ξεπεράσουμε. Αυτά τα μέτρα δεν πρέπει να περάσουν γιατί θα είναι καταστροφικά για την αγροτική οικονομία. Εμείς θα πάμε να διαδηλώσουμε και να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Αν η κυβέρνηση δεν μας αφήσει και επιλέξει την σύγκρουση θα έχει και την ευθύνη για ότι θα συμβεί».
«Αναμένεται μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση σε μορφή και συμμετοχή, ενάντια στον όλεθρο που έρχεται για την ελληνική παραγωγή. Δεν διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην παραγωγή, αλλά το δικαίωμά μας στην επιβίωση» δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής. Όπως υποστήριξε από την Π.Ε. Σερρών έχουν ναυλωθεί 12 λεωφορεία, που θα μεταφέρουν αγρότες και κτηνοτρόφους στην Αθήνα.
Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Λάρισας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «τα λεωφορεία ξεκινούν σήμερα το βράδυ από την Θράκη και τη Μακεδονία. Από την περιοχή της Θεσσαλίας θα ξεκινήσουν αύριο το πρωί στις 6. Περίπου στις 11 το πρωί αναμένεται να συγκεντρωθούμε όλοι στο Σύνταγμα. Έχουμε συνεννοηθεί με την αστυνομία και τα λεωφορεία θα αποβιβάζουν τον κόσμο στις περιοχές γύρω από την πλατεία. Δεν θα πραγματοποιήσουμε πορεία. Εκτιμούμε ότι πανελλαδικά θα έρθουν στην Αθήνα πάνω από 230 λεωφορεία».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger