Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Περιμένουν την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, όπως τους υποσχέθηκαν, όμως ακόμη ούτε τα νέα δικαιώματα δεν έχουν ανακοινωθεί

Περιμένουν την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, όπως τους υποσχέθηκαν, όμως ακόμη ούτε τα νέα δικαιώματα δεν έχουν ανακοινωθεί Όσο περνά ο καιρός υπάρχει όλο και μεγαλύτερη «πίεση» με τις ημερομηνίες για την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης (η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» για 70%). Η απόφαση για την πληρωμή της προκαταβολής τα προηγούμενα χρόνια υπογραφόταν μετά τις 15 Οκτωβρίου. Φέτος όμως, λόγω της νέας ΚΑΠ, για να δοθεί η προκαταβολή του τσεκ θα πρέπει να αναρτηθούν πρώτα (σε δήµους και κοινότητες) οι λίστες µε τα προσωρινά δικαιώματα. Αφού δοθούν τα προσωρινά δικαιώματα, με την υπογραφή του Υπουργού κ. Αποστόλου, τότε μόνο θα μπορούν να πληρωθούν οι προκαταβολές. Άρα το ερώτημα είναι πότε θα γίνει η κατανομή των προσωρινών δικαιωμάτων και στη συνέχεια το πότε θα γίνει η πληρωμή. Αν δεν δοθούν τα προσωρινά δικαιώματα δεν μπορεί να γίνει η πληρωμή της προκαταβολής.


Με την κατανομή των προσωρινών δικαιωμάτων οι δικαιούχοι έχουν 20 ημέρες προθεσμία για την υποβολή των ενστάσεων. Όμως η προκαταβολή μπορεί να καταβληθεί πριν ολοκληρωθούν οι ενστάσεις και οι έλεγχοι, αφού υπάρχει μια ανοχή των κοινοτικών παραγόντων (π.χ. να µη γίνουν σε αυτή τη φάση διασταυρωτικοί έλεγχοι). Με την εξόφληση, που σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του αγροτικού τομέα με όλη αυτή την καθυστέρηση αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου και όχι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, μπορεί να γίνει και η εκκαθάριση (επιστροφή χρημάτων από τους παραγωγούς ατελώς ή πληρωμή υπολοίπων). Μέχρι σήμερα το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ (οι πύλες) για την ενιαία του 2015 είναι κλειστό. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι έγινε μια δοκιμή για περιορισμένο αριθμό παραγωγών και υπήρξαν μεγάλες αποκλίσεις. Αν το Νοέμβριο του 2015 δεν μπει στα τραπεζικά βιβλιάρια των δικαιούχων αγροτών η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, τότε η χώρα μας θα υποχρεωθεί να πληρώσει πρόστιμα στην ΕΕ.

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ
Για το θέμα της ημερομηνίας πληρωμής της προκαταβολής αλλά και της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης, κατατέθηκε ερώτηση από 21 βουλευτές της ΝΔ. Συγκεκριμένα οι βουλευτές, με πρώτη υπογράφουσα την βουλευτή Σερρών και αρμόδια του αγροτικού τομέα κ. Φωτεινή Αραμπατζή, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, ζητώντας να ενημερωθούν για τις προθέσεις του Υπουργείου ως προς την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους Έλληνες παραγωγούς, αλλά και ως προς την εξόφλησή της, με δεδομένο ότι υπάρχει τεράστια καθυστέρηση ως προς τους απαιτούμενους ελέγχους και την έκδοση των σχετικών σχεδίων βόσκησης της χώρας.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν τα εξής:

«Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) οι 700.000 περίπου Έλληνες παραγωγοί, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, δεν πληρώνονται μέσα στον Οκτώβριο την προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, λόγω της αδυναμίας και αβελτηρίας της Κυβέρνησης εδώ και οκτώ μήνες να βγάλει μια στοιχειώδη απόφαση για τα σχέδια βόσκησης της χώρας, απαραίτητη για την πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων. Όπως επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΑΠ για τα ελληνικά δεδομένα φαίνεται ότι δεν θα ανακοινωθούν τα οριστικά δικαιώματα στην ώρα τους, μέχρι το τέλος του έτους.

Εσείς ο ίδιος, κ. Υπουργέ τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις όσο και στην συνάντηση, που είχατε με τους επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων την προηγούμενη Τετάρτη, στις 14/10, ανακοινώσατε επί λέξει ότι «Τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ θα ενεργοποιηθούν χωρίς πρόβλημα, ενώ στόχος μας είναι, η ολοκλήρωση των διοικητικών ελέγχων για καταβολή μέσα στον Νοέμβριο προκαταβολής ύψους έως 70%», κάτι που βεβαίως δεν αποτελεί επ’ ουδενί δική σας «γαλαντόμα» παροχή, αλλά συμβατικό δικαίωμα της χώρας μας προς τους παραγωγούς για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο και παρέχεται από τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2015/1748 της Επιτροπής της 30ής Σεπτεμβρίου 2015.

Βρισκόμαστε ήδη στις 23 Οκτωβρίου και δυστυχώς τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί για τα προσωρινά δικαιώματα αφού δεν έχουν καν ανακοινωθεί ούτε οι επιλέξιμες βοσκοτοπικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται μετέωροι και να στερούνται – άδικα και παράλογα – εισοδήματα, άκρως απαραίτητα για την επιβίωση των οικογενειών και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

Ως εκ τούτου, και επειδή όπως ήδη διαφαίνεται, το Υπουργείο δεν θα προλάβει να έχει έτοιμα τα διαχειριστικά σχέδια και έτσι ούτε να ανακοινωθούν τα προσωρινά δικαιώματα μέσα στο 2015, παρά το γεγονός ότι εσείς ο ίδιος δεσμευόσασταν ότι τα οριστικά σχέδια βόσκησης – αναγκαία για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης – θα ήταν έτοιμα μέχρι τις 15 Αυγούστου σε απάντησή σας σε σχετική επίκαιρή μου ερώτηση στη Βουλή στις 12 Ιουνίου 2015,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
- Πότε επιτέλους σκοπεύει το Υπουργείο να πληρώσει την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους Έλληνες παραγωγούς και πόση θα είναι αυτή τελικά, 50% ή 70%;
- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διοικητικοί και οι επιτόπιοι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Θα προλάβει τελικά το στελεχιακό δυναμικό του ΟΠΕΚΕΠΕ να τους ολοκληρώσει ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι παραγωγοί την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης μέσα στο Νοέμβριο του 2015, όπως εσείς ανακοινώσατε;
- Πότε θα εξοφληθεί η ενιαία ενίσχυση καθώς παραδοσιακά και απαρέγκλιτα εξοφλείτο κάθε χρόνο μέσα στον Δεκέμβριο;».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger