Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Σποράδες Σκόπελος Ολοσχερής καταστροφή και υλικές ζημιές στο ξενοδοχείο Αμαλία Εμπρακτη συμπαράσταση της πολιτείας



Δυναμικά προτίθενται να διεκδικήσουν αποζημιώσεις οι επαγγελματίες της Σκοπέλου που έχουν υποστεί ολοσχερή καταστροφή μετά την επέλαση της θεομηνίας που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Οι επαγγελματίες θα κινηθούν συντονισμένα προς κάθε κατεύθυνση, φορείς και πολιτεία, ενώ στο μεταξύ, μεθαύριο Σάββατο θα συναντηθούν με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των αποζημιώσεων, μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Σκόπελο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, ανέφερε ότι θα μεταβεί στο νησί μαζί με μέλη της διοίκησης, προκειμένου να συναντηθούν με τους πληγέντες από τη θεομηνία, επαγγελματίες, και να συζητήσουν τα θέματα που πρέπει να προωθηθούν άμεσα.
Βασικό ζητούμενο είναι να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί αποζημιώσεων που ίσχυε το 2008 και εφαρμόστηκε στα καταστήματα της Αθήνας, τα οποία είχαν υποστεί ανάλογες ζημιές.
Εχοντας ως δεδομένο την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που κηρύσσει το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο κ. Μπασδάνης επεσήμανε ότι «στόχος μας είναι να κάνουμε παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών, ούτως ώστε να ενεργοποιηθεί ο νόμος που ίσχυσε για τα καταστήματα που είχαν καταστραφεί στο κέντρο της Αθήνας. Θεωρούμε, πρόσθεσε ο ίδιος, ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα ένας προϋπολογισμός, ούτως ώστε μέχρι το 2016 και με βάση την καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες του νησιού, να λάβουν την ανάλογη αποζημίωση, η οποία θα είναι τουλάχιστον της τάξης των 10.000 ευρώ».

Ολοσχερής καταστροφή
Μεταξύ των επιχειρήσεων του νησιού που υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή είναι το ξενοδοχείο Αμαλία, που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του λιμανιού. Οι ζημιές που έχει υποστεί η συγκεκριμένη επιχείρηση, υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ, καθώς το ορμητικό ποτάμι ύψους τριών μέτρων που διέσχισε το ξενοδοχείο, κατέστρεψε τα πάντα.
Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Αντώνης Γκίκας, ανέφερε ότι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς όλες οι υποδομές. Μηχανοστάσια, ασανσέρ, ρεσεψιόν, λογιστήριο, γραφεία, αίθουσα συνεδριάσεων, κουζίνα, εστιατόριο, πισίνα, κλιματιστικά, όλα καλύφθηκαν από τόνους λάσπης, ενώ το σαλόνι κυριολεκτικά εξαφανίστηκε. «Το νερό έσπασε τις πόρτες του ξενοδοχείου και κατέστρεψε τα πάντα» επεσήμανε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι «προσπαθούσαμε να κλείσουμε πόρτες για να παλέψουμε με το ορμητικό κύμα, αλλά ήταν αδύνατο».
Το ζητούμενο για τον ίδιο είναι «έργα και όχι λόγια από την πολιτεία», διότι σε διαφορετική περίπτωση είναι αδύνατο να ορθοποδήσει και πάλι η επιχείρηση που απασχολεί 16 άτομα προσωπικό και βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1980. «Αν δεν βοηθηθούμε από την πολιτεία, δεν μπορούμε να επαναφέρουμε πάλι το ξενοδοχείο στην αρχική του κατάσταση. Αν πραγματικά υπάρχει διάθεση για βοήθεια και μπορούν να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα, καλό θα ήταν να μας βοηθήσουν. Οχι μόνο εμένα, προσωπικά, αλλά γενικά και τη Σκόπελο, διότι όλοι είμαστε άνθρωποι» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απόγνωση και οργή
Ολοσχερή καταστροφή υπέστη ταυτόχρονα η επιχείρηση του Νίκου Γιακείμ, με τις ζημιές να υπερβαίνουν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Το υπόγειο του μάρκετ που διατηρεί πλημμύρισε, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα εμπορεύματα της επιχείρησής του, παρά το γεγονός ότι το κτίριο ήταν εφοδιασμένο με υπόγειο σύστημα άντλησης και απορροής υδάτων, για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Οπως ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά ήταν τόσο μεγάλο το ωστικό κύμα του υδάτινου όγκου, ώστε έσπασε την πόρτα ασφαλείας της επιχείρησης, προκαλώντας πλήρη καταστροφή στα εμπορεύματα και τα υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας.
Ο ίδιος επιχειρηματίας ήταν κατηγορηματικός και υπογράμμισε ότι ο οχετός απορροής ομβρίων κοντά στο λιμάνι, ήταν αδύνατο να απορροφήσει και να διοχετεύσει στη θάλασσα τα ορμητικά νερά τριών χειμάρρων, τα οποία λόγω τεράστιου όγκου, προξένησαν ολοσχερή καταστροφή σε δεκάδες καταστήματα και περιουσίες από τον Αγιο Ρηγινάκη έως την είσοδο του λιμανιού.
Ο κ. Γιακείμ επεσήμανε ότι τέσσερις αντλίες της Πυροσβεστικής αντλούσαν επί 30 ώρες νερό από το υπόγειο της επιχείρησής του, για να αντικρύσει στη συνέχεια τους κόπους μιας ζωής, θαμμένους κάτω από μισό μέτρο λάσπη. «Ολοι οι επαγγελματίες που έχουμε υποστεί καταστροφή από τη θεομηνία, υπογράμμισε ο ίδιος, ξεκινήσαμε αγώνα για να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις, μετά τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στις επιχειρήσεις μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger