Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Αντάρτικο στα νησιά για τον ΦΠΑ



Ρεπορτάζ: Μάριος Βελέντζας

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες των έξι νησιών όπου από την 1η Οκτωβρίου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ.

Τα παράπονα και οι πιέσεις στα Επιμελητήρια Μαγνησίας, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων για τη λήψη δράσεων που θα οδηγήσουν στην κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου, με επιστροφή στην πρότερη κατάσταση, είναι συνεχήΚάτοικοι σε Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Μύκονο, Σκιάθο και Ρόδο εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο χαρακτηρίζουν άδικο και επισημαίνουν ότι μειώνει την ανταγωνιστικότητα, επηρεάζοντας έτσι το εισόδημά τους και αυξάνοντας το οικονομικό κόστος διαβίωσής τους. Τα παράπονα και οι πιέσεις στα Επιμελητήρια Μαγνησίας, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων για τη λήψη δράσεων που θα οδηγήσουν στην κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου, με επιστροφή στην πρότερη κατάσταση, είναι συνεχή.

Ήδη, η πρώτη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι γεγονός. Επιχειρηματίας από τη Μύκονο προσέφυγε στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι οι νέοι συντελεστές αντίκεινται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ισότητας των πολιτών, συγκρούoνται με την αρχή της αναλογικότητας και είναι αντίθετοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Χάνεται το πλεονέκτημα της νησιωτικότητας

«Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά οδηγεί στην απώλεια του νησιωτικού χαρακτήρα της χώρας μας» αναφέρει στο zougla.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου, επισημαίνοντας ότι «φορολογούμε τη μόνη υγιή βιομηχανία της χώρας που συνδράμει πραγματικά στο κρατικό ταμείο».

Ο κ. Πάππου θέτει το ζήτημα του ανταγωνισμού με τουριστικές περιοχές στα τουρκικά παράλια, όπου προωθείται ήδη σειρά μέτρων για τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών με χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης που σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζουν το 0%. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η αύξηση της φορολόγησης συνοδεύεται από πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ότι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι «ένας μικρός και ευέλικτος κρατικός μηχανισμός», με παράλληλη «λήψη μέτρων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger