Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Βαρουφάκης: Το δημοτικό συμβούλιο της Δρέσδης έχει περισσότερη εξουσία από τον Τσίπρα

Βαρουφάκης: Το δημοτικό συμβούλιο της Δρέσδης έχει περισσότερη εξουσία από τον Τσίπρα
Η πρώτη ερώτηση που τίθεται στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από το Spiegel Online είναι εάν πιστεύει πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αυτή τη φορά θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά: «Ίσως, αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό. Οι συμφωνίες με τους δανειστές δεν αφήνουν καμία ελευθερία στον Αλέξη. Ακόμα και το δημοτικό συμβούλιο της Δρέσδης έχει περισσότερη εξουσία. Το δικό της τόνο βάζει η κυβέρνηση μόνο στον αγώνα κατά των ολιγαρχιών - και αυτούς τους προστατεύει η Τρόικα».

Στην επισήμανση γιατί ως υπουργός δεν φορολόγησε περισσότερο τους πλοιοκτήτες απαντά: «Οι περισσότεροι είναι Βρετανοί πολίτες και τα σπίτια τους στην Αθήνα ανήκουν σε εταιρείες Offshore. Οι πραγματικοί ολιγάρχες είναι όμως άλλοι: εργολάβοι, οι οποίοι με υπερκοστολογημένους δρόμους έγιναν πλούσιοι. Τραπεζίτες, οι οποίοι διοικούν ακόμα, παρόλο που οι τράπεζες τους έπρεπε να σωθούν από το κράτος. Ακόμα, ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ, οι οποίοι με τη βοήθεια των καρτέλ επιβάλλουν υψηλές τιμές. Σε όλα αυτά θέλαμε να βάλουμε ένα τέλος. Όμως η Τρόικα ενδιαφέρεται μόνο για την αύξηση της φορολογίας και τις περικοπές των συντάξεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger