Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

«Χρειαζόμαστε κάθε δυνατή βοήθεια» από την πολιτεία φωνάζουν οι επαγγελματίες της Σκοπέλου


Τόνοι λάσπης κάλυψαν τα πάντα καταστρέφοντας τους κόπους μιας ζωής
Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν οι επαγγελματίες της Σκοπέλου που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές λόγω της θεομηνίας που έπληξε το νησί, προτάσσοντας από κοινού το αίτημα της άμεσης καταβολής αποζημιώσεων ή άτοκων δανείων από την πολιτεία, διερευνώντας παράλληλα τη δυνατότητα ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για πληγέντες. Οι 180 επιχειρηματίες της Σκοπέλου που έχουν υποστεί μεγάλη, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ολοσχερή καταστροφή, μετρούν τις πληγές που άνοιξε η κατακλυσμιαία νεροποντή του περασμένου εικοσαημέρου, καταγράφουν τις ζημιές και προσπαθούν να απομακρύνουν τόνους λάσπης από τις περιουσίες τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Το ορμητικό ποτάμι που κατέκλυσε τα πάντα, συμπαρέσυρε όλο τον εξοπλισμό του ουζερί - εστιατορίου «Νάστας» στην περιοχή του Αγίου Ρηγινάκη. Το μόνο που απέμεινε μετά την επέλαση του καταστροφικού τσουνάμι, είναι το κτίριο, το οποίο γέμισε λάσπη, όπως άλλωστε και ο χώρος που το περιβάλλει. Οι ζημιές υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τις 170.000 ευρώ, με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης που βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1996, να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να απομακρύνουν από το χώρο τις φερτές ύλες που κάλυψαν τα πάντα.
Οι υλικές ζημιές είναι τεράστιες, ενώ όπως ανέφερε ο Γιάννης Νάστας, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «καθαρίζω το χώρο και περιμένω από το κράτος να με βοηθήσει να ξαναστήσω την επιχείρηση, διότι δεν έχω την οικονομική δυνατότητα». Οι απώλειες σε επίπεδο τροφίμων, υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τις 8.000 ευρώ, η κάβα έχει καταστραφεί, το περιεχόμενο των ψυγείων επίσης, ενώ είκοσι μέρες μετά την καταστροφή, κάτοικοι του νησιού εντοπίζουν τμήματα του εξοπλισμού του μαγαζιού, σε διάφορα σημεία, όπου τα μετέφεραν τα ορμητικά νερά της βροχής, προξενώντας ολική καταστροφή.
«Το καλοκαίρι ήταν δύσκολο λόγω των πολιτικών εξελίξεων, η κίνηση δεν ήταν αντίστοιχη με τις προσδοκίες μας και ελπίζαμε ότι με σκληρή δουλειά όλο το χειμώνα, θα προσπαθούσαμε να ανταπεξέλθουμε έως το επόμενο καλοκαίρι. Δυστυχώς, ήρθε η καταστροφή και γονατίσαμε» όπως επεσήμανε ο ίδιος επαγγελματίας. Οι κόποι μιας ζωής καταστράφηκαν σε ελάχιστα λεπτά και οι ιδιοκτήτες καλούνται να πραγματοποιήσουν από την αρχή την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από είκοσι περίπου χρόνια.
«Κινούμαστε όλοι μαζί συντονισμένα, ετοιμάζουμε τους φακέλους με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό και ζητούμε τη συνδρομή της πολιτείας για ξεκινήσουμε και πάλι από την αρχή» υπογράμμισε ο κ. Νάστας.

Τόνοι λάσπης
Ολοσχερή καταστροφή υπέστη ο ισόγειος χώρος του ξενοδοχείο Αμαλία, το οποίο βρίσκεται κοντά στην είσοδο του λιμανιού. Χώροι υποδοχής, εστίασης, εσωτερικοί και εξωτερικοί, αίθουσα συνεδριάσεων, αποθήκες, κουζίνες, που καλύπτουν συνολική έκταση 2.000 τ.μ. έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, κάτω από τόνους λάσπης, που έχουν εισχωρήσει παντού.
Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Αντώνης Γκίκας, καταβάλλει προσπάθειες να απομακρύνει τη λάσπη από το χώρο, αναμένοντας, όπως και οι υπόλοιποι πληγέντες, τη συνδρομή της κυβέρνησης. «Η λάσπη έχει απομακρυνθεί κατά ένα μικρό ποσοστό. Παράλληλα διερευνούμε τι θα χρειαστεί για να απομακρυνθεί και η υπόλοιπη, κάνοντας απολύμανση με μυκητοκτόνα και ειδικά φάρμακα, ενώ όπως πληροφορήθηκα, απαιτούνται επαγγελματικοί αφυγραντήρες, αλλά και επαγγελματικές σκούπες που τραβούν το νερό. Ολα αυτά απαιτούν την ανάλογη μελέτη και πάνω από όλα χρήματα» ανέφερε ο ίδιος επιχειρηματίας.
Το ύψος των ζημιών που έχει υποστεί η συγκεκριμένη επιχείρηση, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ και όπως υπογραμμίζει ο ιδιοκτήτης «οποιαδήποτε μορφή βοήθειας και κυρίως η ένταξή μας σε ειδικό πρόγραμμα για πλημμυροπαθείς, είναι ευπρόσδεκτο αυτή τη στιγμή, διότι χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια που μπορούμε να λάβουμε».
Ο εξοπλισμός του ισογείου έχει καταστραφεί ολοσχερώς, η εξωτερική σκεπή έχει επίσης υποχωρήσει σε ορισμένα τμήματα και όσο περνούν οι μέρες, ανεβαίνει διαρκώς το συνολικό κόστος των ζημιών που έχει υποστεί το συγκεκριμένο ξενοδοχείο. «Ζητούμε από την πολιτεία να κινηθεί γρήγορα για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε και να μη χάσουμε τη σεζόν» επεσήμανε ο κ. Γκίκας, προσθέτοντας ότι «παράλληλα με τις επιχειρήσεις, πρέπει να αποκατασταθούν και οι υποδομές του νησιού, το λιμάνι της Σκοπέλου, οι παραλίες, ο δρόμος. Ολόκληρο το νησί ζει από τον τουρισμό και χρειάζεται να το χτίσουμε από την αρχή, μαζί με τις επιχειρήσεις, για να μπορέσουμε να είμαστε λειτουργικοί, αποδοτικοί και να μη χαθούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger