Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

«Θεματικό έτος πολιτισμού 2016» Κάλεσμα προς τους φορείς της Μαγνησίας Αύριο Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015 ώρα 11:00 το πρωί



ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ
Έτος Ιδρύσεως 2014, 1947 Φ.Ε.Κ. 18 Ιουλίου 2014 (τεύχος Β΄)

Βόλος, 17 Οκτωβρίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Θεματικό έτος πολιτισμού 2016»
Κάλεσμα προς τους φορείς της Μαγνησίας
Αύριο Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015 ώρα 11:00 το πρωί

Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα  
Ενημέρωση - διαβούλευση, για τον σχεδιασμό των δράσεων και εκδηλώσεων για το
«Θεματικό έτος Πολιτισμού 2016»


Κάλεσμα προς όλους τους φορείς της Μαγνησίας από το χώρο της αυτοδιοίκησης (α’ και β’ βαθμού), συλλόγους, βιβλιοθήκες, πνευματικά κέντρα, τοπικές επιχειρήσεις διατροφής και παρασκευής εδεσμάτων, συνεταιρισμούς, εκπαιδευτικούς, τοπικούς λαογράφους, ιστορικούς και ανθρωπολόγους και κάθε ενδιαφερόμενο ενεργό πολίτη ή εκπρόσωπο φορέα , απευθύνει η «Μαγνήτων Κιβωτός , για τη διάσωση του Πολιτιστικού αποτελέσματος» , προκειμένου να συμμετέχουν με τις προτάσεις και ιδέες τους στην ενημερωτική συνάντηση – συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 11:00 π.μ.  στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» συνεπής στον αρχικό του σχεδιασμό για διοργάνωση θεματικών δράσεων και εκδηλώσεων σε θέματα πολιτισμού  με την συμμετοχή και συνεργασία φορέων από τη Μαγνησία - Αγία σχεδιάζει τον ετήσιο προγραμματισμό του με ένα νέο θέμα εξίσου ενδιαφέρον και για το θεματικό έτος 2016.
Στο πλαίσιο της συνέχισης των επιτυχημένων συνεργασιών του τρέχοντος έτους, καλεί όλους τους ενασχολούμενους με θέματα πολιτισμού φορείς της περιοχής και συγκεκριμένα:
  • Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας
  • Πολιτιστικούς & Πνευματικούς Φορείς της Μαγνησίας
  • Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της Μαγνησίας
  • Εκπαιδευτικούς φορείς
  • Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Μαγνησίας


Έπειτα από το θεματικό έτος για τη θάλασσα με τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας» που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015 , ακολουθεί για το 2016 ακόμη ένα επίσης σημαντικό θέμα με το οποίο συνδέεται η περιοχή μας, η Μεσόγειος αλλά και όλοι οι πολιτισμοί. Το θεματικό έτος 2016 είναι αφιερωμένο στις γεύσεις και φέρει τον διακριτικό τίτλο:
«Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».
Το νέο θέμα του 2016 έρχεται ως συνέχεια των δραστηριοτήτων  για το 2015 που αφορούσε τον πολιτισμό της θάλασσας, συνεχίζοντας έτσι την προσπάθεια αναψηλάφησης σημαντικών πολιτιστικών συνιστωσών του πολιτιστικού αποθέματος της Μαγνησίας.
Οι γεύσεις στην Ελλάδα άλλα και σε μέρη του κόσμου είναι συνυφασμένες με τα βιώματα, τη μνήμη και τις στιγμές του κάθε ανθρώπου αποτελώντας ταυτόχρονα μια τελετουργική διαδικασία. Γύρω από ένα τραπέζι εξελίσσονται όλες οι σημαντικές στιγμές ενός ανθρώπου όπως  η γέννηση, ο έρωτας, ο γάμος, και ο θάνατος. Ο πολιτισμός των γεύσεων όπως εξελίσσεται στους αιώνες αποτελεί ένα μακρινό ταξίδι, με άποψη και εναλλακτικές αντιλήψεις που συνεχώς διαμορφώνονται στο χρόνο.
Η Μαγνησία και η περιοχή της Αγίας ως περιοχή διακονίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού είναι πλούσια σε προϊόντα όπως:  βότανα, ψάρια, γλυκά, μαρμελάδες, μέλι, γαλακτοκομικά, φρούτα, κρασιά, λάδι, λουκάνικα, ξηροί καρποί, χαλβάς, χυμοί, χωριάτικα ζυμαρικά, προϊόντα με ονομασία προέλευσης καθώς και  τοπικά προϊόντα τα οποία μεταποιούνται σε μικρές οικογενειακές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Ο πολιτισμός των γεύσεων στη Μαγνησία είναι ένα κράμα γεύσεων, πολιτισμού και φυσικού περιβάλλοντος. Συνεπώς η γαστρονομία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον κάθε περιοχής είναι μια αρραγής ενότητα που θα πρέπει να την λάβουμε υπόψη ως τέτοια.
Το θεματικό έτος 2016 «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» μπορεί να μετεξελιχθεί ή να αποτελέσει αφορμή για ένα τοπικό δίκτυο με διαδρομές γεύσης και πολιτισμού όπου προϊόντα, τοπικές υπηρεσίες και δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη μια αξέχαστη ταξιδιωτική γαστρονομική εμπειρία υψηλού επιπέδου. Ο πολιτισμός των γεύσεων και ο τουρισμός εκτός του ότι πρέπει να συναντηθούν και να συνυπάρξουν αρμονικά μπορούν να αποτελέσουν πυλώνας της τοπικής ανάπτυξης.
Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους φορείς της Μαγνησίας από το χώρο της αυτοδιοίκησης (α’ και β’ βαθμού), συλλόγους, βιβλιοθήκες, πνευματικά κέντρα, τοπικές επιχειρήσεις διατροφής και παρασκευής εδεσμάτων, συνεταιρισμούς, εκπαιδευτικούς, τοπικούς λαογράφους, ιστορικούς και ανθρωπολόγους και κάθε ενδιαφερόμενο ενεργό πολίτη ή εκπρόσωπο φορέα να συμμετέχουν με τις προτάσεις και ιδέες τους στην ενημερωτική συνάντηση – συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 11:00 π.μ.  
Το πρόγραμμα της ενημερωτικής συνάντησης – συζήτησης περιλαμβάνει:
α) Εισαγωγική τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» κ. Νίκου Τσούκα,
β) Παρουσίαση αρχικού ετήσιου σχεδιασμού για το θεματικό έτος δράσεων και εκδηλώσεων «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» από τον Οργανωτικό Γραμματέα του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» κ. Αλέξανδρου Καπανιάρη,
γ) Τοποθέτηση φορέων – ερωτήσεις – συζήτηση  για το θεματικό έτος
δ) Κατάθεση προτάσεων προς διερεύνηση για το θεματικό έτος από τους εκπροσώπους ή πολίτες της Μαγνησίας,
ε) Τοποθέτηση – κλείσιμο ενημερωτικής συνάντησης από τον Πρόεδρο του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.
Για την διευκόλυνση της ενημερωτικής συνάντησης θα ήταν αποτελεσματικό κυρίως οι εκπρόσωποι φορέων πολιτισμού της Μαγνησίας μετά από σύγκλιση των αντίστοιχων Δ.Σ. που εκπροσωπούν να μεταφέρουν τις απόψεις του φορέα τους σε σχέση με πιθανές συμπράξεις και συνεργασίες που αφορούν δράσεις και εκδηλώσεις που έχουν σαν βάση τους το θεματικό έτος και ειδικότερα τον πολιτισμό των γεύσεων στη Μαγνησία και Αγία.
Επίσης αρχικά σχέδια – ιδέες ή προτάσεις φορέων για συνεργασία ή συμπράξεις στο πλαίσιο του θεματικού έτους θα μπορούν να κατατεθούν γραπτώς απευθείας στο προεδρείο της ενημερωτικής συνάντησης – συζήτησης έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος να εκφραστούν όλες οι ιδέες και οι τάσεις των φορέων της Μαγνησίας.

Ο φορέας Πολιτισμού της Ιερά Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υλοποιεί και προωθεί στην πράξη συμπράξεις φορέων και πρωτοβουλιών, προϊόν διαβούλευσης με τους  περισσότερους τοπικούς φορείς της περιοχής μας.   
Αυτές είναι οι πρωτοβουλίες και οι σκέψεις της «Μαγνήτων Κιβωτού», με σκοπό την  καταγραφή και  ανάδειξη το πολιτιστικού αποθέματος που σχετίζεται με τον πολιτισμό των γεύσεων στη Μαγνησία και την περιοχή της Αγίας.





































ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

1.
Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλίας & Βορείων Σποράδων (Αρμόδιος Θεματικός Αντινομάρχης, Αντινομάρχης σε θέματα  Πολιτισμού & Τουρισμού)
2.
Δήμος Βόλου (Διεύθυνση Πολιτισμού – Διεύθυνση Τουρισμού)
3.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
4.
Δήμος Αλμυρού
5.
Δήμος Ρήγα Φεραίου
6.
Δήμος Νοτίου Πηλίου
7.
Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου
8.
Δήμος Μελίβοιας
8.
Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Μαγνησίας & Γυναικείοι Αγροτοτουριστικοί Συν/σμοί
9.
Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες
10.
Τοπικές Επιχειρήσεις
11.
Αγροτικοί Σύλλογοι Μαγνησίας
12.
Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μαγνησίας
13.
Τουριστικοί Σύλλογοι Μαγνησίας
14.
Εμπορικό Επιμελητήριο Μαγνησίας
15.
Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας
16.
Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας
17.
Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου
18.
Πολιτιστικοί Οργανισμοί Δήμων – Αναπτυξιακές Εταιρείες
19.
Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger