Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Απανωτά δικαστικά πραξικοπήματα: Κουρελιάζουν τους νόμους τους

Aπεργία πείνας ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα (14 Σεπτέμβρη) η Εύη Στατήρη, σύζυγος του φυλακισμένου μέλους της ΣΠΦ Γεράσιμου Τσάκαλου, μετά τη νέα απόρριψη του αιτήματός της να αποφυλακιστεί υπό όρους. Το συμβούλιο εφετών, με πρόεδρο την πρόεδρο εφετών Χαλεδίδου απέρριψε το αίτημα, μ’ ένα σκεπτικό που δεν γνωρίζουμε, όμως με μπορούμε με βεβαιότητα να μαντέψουμε ότι είναι ίδιο με τα προηγούμενα.

Ενδιαφέρον θα έχει μόνο το νομικό σκεπτικό με το οποίο παρακάμφθηκε η νέα νομική διάταξη, που θεσπίστηκε κάτω από την πίεση της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατούμενων. Η διάταξη αυτή (άρθρο 18, Ν. 4322/2015) προβλέπει ότι «κατ’ οίκον περιορισμός μπορεί να επιβληθεί όταν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο κατηγορούμενος στην πράξη του αυτή ωθήθηκε από αίτια που συνδέονται με την ιδιότητά του ως οικείου ή συμβίου άλλου συγκατηγορουμένου και τις αντιλήψεις του για τις ηθικές υποχρεώσεις, που απορρέουν από την ιδιότητα αυτή».

Φασιστική εκδικητικότητα

Η συγκεκριμένη διάταξη ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της Εύης Στατήρη, όμως ο δυνητικός χαρακτήρας, όπως τον θέσπισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, έλυσε τα χέρια στο δικαστικό ιερατείο να παίρνει αυτό την ευθύνη και ν’ αποφασίζει πραξικοπηματικά, σα να μην άλλαξε τίποτα. Να αποφασίζει εκδικητικά, σε αγαστή συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική, παραβιάζοντας ωμά τη φιλοσοφία μιας νομικής διάταξης που ουσιαστικά έγινε για να καλύψει τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Οπως σημείωνε η Εύη Στατήρη σε κείμενο που δημοσιοποίησε πριν τη συνεδρίαση του συμβουλίου εφετών, η δικογραφία της υπόθεσης έχει κλείσει και στον τεράστιο όγκο της δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο εναντίον της που να δικαιολογεί την κατηγορία της ένταξής της στη ΣΠΦ. Η ποινικοποίησή της και η συνακόλουθη προφυλάκισή της είναι ένα καθαρά φασιστικό μέτρο, που σκοπό έχει να τσακίσει το συγγενικό περιβάλλον των φυλακισμένων μελών της ΣΠΦ και τους ίδιους τους πολιτικούς κρατούμενους, που βλέπουν αγαπημένα τους πρόσωπα να υφίστανται διώξεις, προφυλακίσεις και κατατρεγμό. Πρόκειται για μέτρα που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των κομμουνιστών και των εαμιτών στα χρόνια μετά την απελευθέρωση από τη ναζιστική κατοχή, όταν εγκαινιάστηκε η «λευκή» τρομοκρατία εναντίον των αγωνιστών της Αντίστασης.

Είναι χαρακτηριστικός ο αποκλεισμός-εξορία της Αθηνάς Τσάκαλου, μητέρας των δύο αδελφών που είναι φυλακισμένοι ως μέλη της ΣΠΦ. Δεν της επιτρέπουν να φύγει από τη Σαλαμίνα, ούτε για να επισκεφτεί τα παιδιά της στη φυλακή ούτε για να κάνει κάποιες απαραίτητες εξετάσεις στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Οι αιτήσεις της απορρίπτονται με τον ίδιο εκδικητικό τρόπο που παρατείνεται η κράτηση της συζύγου του γιου της.

Τι νόημα έχει η διάταξη που εισήγαγε ο Παρασκευόπουλος (για να σταματήσουν την απεργία πείνας τα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ), όταν η λογική της απορρίπτεται με συνοπτικές διαδικασίες σε μια πεντακάθαρη υπόθεση, όπως αυτή της Εύης Στατήρη;

Η Εύη Στατήρη δεν είχε άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει αυτό που παράνομα, πραξικοπηματικά, εκδικητικά της στερούν με όπλο το ίδιο της το σώμα. Στην απεργία πείνας που ξεκινά από τη Δευτέρα πρέπει να μας βρει όλους και όλες αλληλέγγυους. Είναι στοιχειώδες καθήκον μας, αν θέλουμε ν’ ανακόψουμε την προέλαση του κρατικού φασισμού.

Αρνούνται την εκπαιδευτική άδεια στον Ν. Ρωμανό

Την ίδια εκδικητική συμπεριφορά δείχνουν και απέναντι στον πολιτικό κρατούμενο Νίκο Ρωμανό, χωρίς μάλιστα να έχουν το παραμικρό νομικό έρεισμα. Η λέξη πραξικόπημα  στην περίπτωση της άδειας του Ρωμανού έχει κυριολεκτική και όχι μεταφορική σημασία κι αυτό αποδεικνύεται από τα γεγονότα.

Τον περασμένο Μάη, ο Ν. Ρωμανός υπέβαλε αίτηση να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια, όπως δικαιούνταν με βάση τη νομική διάταξη (άρθρο 11 του Ν. 4312/2014) που ψηφίστηκε όταν ο ίδιος έκανε απεργία πείνας, ξεσηκώνοντας ένα τεράστιο κίνημα συμπαράστασης. Ενώ ο νόμος είναι σαφέστατος (την απόφαση παίρνει μόνο το συμβούλιο της φυλακής, που δεν μπορεί να απορρίψει το αίτημα παρά μόνο με ειδική αιτιολογία), το συμβούλιο απευθύνθηκε στον εφέτη ειδικό ανακριτή Ε. Νικόπουλο, γνωστό «διώκτη» των πολιτικών κρατούμενων (και ειδικά του Ν. Ρωμανού). Ο Ε. Νικόπουλος, μολονότι έπρεπε να δηλώσει αναρμόδιος και να επιστρέψει το αίτημα, μπήκε στην ουσία. Φρόντισε όμως να καλυφθεί εν μέρει. Απάντησε, λοιπόν, ότι υπάρχει νέος νόμος που ορίζει τα σχετικά με τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, όμως δεν έχει εκδοθεί ακόμη η ΚΥΑ που προβλέπει ο νόμος και γι’ αυτό η αίτηση του Ρωμανού «δεν έχει νόμιμο έρεισμα». Ετσι, εξέτασε την αίτηση σαν να επρόκειτο για αίτηση «χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας γενικώς» (!) και εισηγήθηκε να μην χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια στον Ρωμανό, γιατί αυτός τη θέλει για να την κοπανήσει!

Υπήρξε τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση της ΚΥΑ, για την οποία οφείλεται εν μέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ Χ. Αθανασίου και κυρίως ο υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλος, που επί τέσσερις μήνες δεν έκανε τίποτα για να συντάξει την ΚΥΑ. Ομως, η ΚΥΑ συντάχθηκε και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 3 Ιούλη. Και είναι σαφέστατη: ο εφέτης ανακριτής δεν εμπλέκεται στη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους με τις προϋποθέσεις του Ν. Ρωμανού. Αποφασίζει αποκλειστικά το Συμβούλιο, που δεν μπορεί να απορρίψει το αίτημα «παρά μόνο με ειδική αιτιολογία».

Κι ενώ αυτό είναι το νομικό καθεστώς, το συμβούλιο της φυλακής (εισαγγελέας Ποιμενίδης, διευθύντρια Κουτσομιχάλη και εκπρόσωπος της κοινωνικής υπηρεσίας της φυλακής) αποφάσισε να απευθυνθεί και πάλι στον εφέτη ανακριτή, παραβιάζοντας πραξικοπηματικά το νόμο.

Η διευθύντρια της φυλακής Χ. Κουτσομιχάλη, με την οποία καταφέραμε να επικοινωνήσουμε την Τετάρτη, δε θέλησε να μας δώσει καμιά εξήγηση γι’ αυτό το πραξικόπημα. Οταν μάλιστα της θυμίσαμε πως ο ίδιος ο εφέτης ανακριτής είχε σημειώσει την προηγούμενη φορά ότι το καθεστώς έχει αλλάξει και ότι απλώς εκκρεμεί η έκδοση μιας ΚΥΑ, η οποία πλέον έχει εκδοθεί, αρνήθηκε να μας δώσει οποιαδήποτε απάντηση με το αστείο (και προκλητικό συνάμα) επιχείρημα ότι το έγγραφο του ανακριτή αφορά προσωπικά δεδομένα!

Είναι φανερό ότι μεθοδεύουν έτσι τα πράγματα ώστε ο Ν. Ρωμανός να χάσει και την εξεταστική του Σεπτέμβρη. Κι επειδή ξέρουμε πως κανένα διοικητικό όργανο, όπως το συμβούλιο της φυλακής, δε θα προχωρούσε σε μια τέτοια πραξικοπηματική κίνηση, θεωρούμε δεδομένο ότι έχει την έγκριση του υπηρεσιακού υπουργού (και πρώην υφυπουργού) Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, ανθρώπου που έχει χρηματίσει στο παρελθόν και σε θέση εισαγγελέα παρά τη Αντιτρομοκρατική και διοικητής της ΚΥΠ. Μπήκε στην πολιτική με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και μπορούμε να φανταστούμε με υπαγόρευση ποιων.

Πόντιος Πιλάτος

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο και του ζητήσαμε να τοποθετηθεί δημόσια γι’ αυτά τα αίσχη. Αρχικά μας είπε ότι και για τις δύο υποθέσεις (Στατήρη και Ρωμανού) προβλέπεται δικαστική κρίση, την οποία δεν μπορεί να σχολιάσει ο υπουργός, επιδεικνύοντας έτσι στοιχειώδη άγνοια για νομικές ρυθμίσεις που ο ίδιος χειρίστηκε. Οταν του θυμίσαμε ότι για την υπόθεση Ρωμανού δεν απαιτείται δικαστική κρίση, αλλά απόφαση ενός διοικητικού οργάνου (συμβούλιο φυλακής), άρχισε να «ρετάρει», ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και δεν έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία! Του τονίσαμε, επίσης, ότι τώρα δεν είναι υπουργός, αλλά υποψήφιος βουλευτής, και έχει υποχρέωση να σχολιάσει το πώς η δικαστική εξουσία μεταχειρίζεται μια δική του νομική ρύθμιση, καθιστώντας την κενό γράμμα. Αρνήθηκε και πάλι.

Εμείς θα θυμίσουμε μόνο τι έλεγε ο Ν. Παρασκευόπουλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 3 Ιούνη, όταν έγινε γνωστός ο χειρισμός της πρώτης αίτησης που έκανε ο Ν. Ρωμανός για εκπαιδευτική άδεια: «σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα (ακόμα και νομοθετικά) κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση». Τώρα αρνείται να κάνει ακόμη και μια δήλωση. Είναι ξεκάθαρο ότι ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στους δικαστικούς μηχανισμούς να κάνουν όποιο πραξικόπημα θέλουν, όντας σίγουροι ότι δε θα τους ζητήσει λογαριασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger