Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Σαπουνόφουσκες


Και να τος ο λαός πάλι στριμωγμένος στην αρένα να πάει να ψηφίζει σαν να ποντάρει σε μονομάχο, άλλος με πιρούνα άλλος μ' αλυσίδες και σπαθιά για ένα καρβέλι ψωμί περασμένο απ' τα σαράντα κύματα των πολυεθνικών αυτοκρατόρων και των επενδυτών της μοντέρνας δουλείας. Και ξαφνικά δυο χιλιετίες μετά δεν είναι η σκόνη που σηκώνουν τα θηρία, είναι οι σαπουνόφουσκες που κατακλύζουν τα τηλεοπτικά τοπία και η βοή ενός γυαλιστερού από την αγωνία πλήθους που εκτονώνεται στην εικονική πραγματικότητα του παγκόσμιου ιστού. Παράλληλα προγράμματα, παράλληλα σύμπαντα. Αλλά να συζητιέται, σύντροφοι, στα σοβαρά ως πολιτική άποψη, θέση, ιδέα και πρόγραμμα το ποιος θα σπάσει πιο πολλές σαπουνόφουσκες φτιαγμένες απ' το φτηνό νομιμοποιητικό απορρυπαντικό της αντιπροσωπευτικής αστικής δημοκρατίας με καρφιτσούλες bonus, είναι γεγονός δραστικά περιοριστικό κάθε μορφής διαλεκτικής.
Τρεις μεγάλες σαπουνόφουσκες παίζουν σ' αυτές τις κρίσιμες λίγες μέρες μπροστά στα μούτρα μας για να μη δούμε, να μην ακούσουμε, να μην αισθανθούμε στο πετσί μας την πραγματικότητα. Η πρώτη φέρει το βαρύγδουπο τίτλο: Αφήγημα. Δηλαδή, παραμυθένιος στολισμός, αριστερός κ.λπ. ως και δεξιός ακόμα κ.λπ. του καπιταλισμού, ως η ωραία κοιμωμένη σε λιποθυμική κρίση που μοιάζει με θάνατο κερδών. Ποιος θα τη φιλήσει; Το παλικάρι, ο σαραντάρης καβαλάρης των ποσοστών και των συνιστωσών; `Η μήπως ο ώριμος στρατηγός μπαρουτοκαπνισμένος της πιάτσας που σκύβει στοργικά πάνω απ' την ωραία κοιμωμένη κρίση του καπιταλισμού και τη φιλά στο μέτωπο να μην παρεξηγηθεί;
Η άλλη σαπουνόφουσκα, πολύχρωμη και τροφαντή, είναι το διακύβευμα των εκλογών. Αυτό το τεράστιο σακούλι των συμφερόντων της αστικής τάξης γεμάτο δάνεια, επενδύσεις και ανάπτυξη, ελαφρύ ως ιδέα, βαρύ σαν κίνδυνος επιλογής νομίσματος που πρέπει να χωρέσει στη σχισμή της κάλπης. Αυτή η σαπουνόφουσκα έχει διαθλαστική ικανότητα να ξεγελάει τις μικρότερες σαπουνόφουσκες, τόσες όσες και αθροιστικά οι παραλλαγές των μνημονίων. Ολες μαζί θα στήσουν μια μπουγάδα στον ουρανό των αναγκών, κάτι σαν ανώδυνες βομβίδες κρότου - λάμψης.
Τέλος, προκόβει κι η πλύση της επόμενης μέρας με την υπερσαπουνόφουσκα. Γιγάντια σχεδόν σα θόλος πάνω απ' την πόλη, πιο σκοτεινή, σχεδόν μονόχρωμη όπως πάντα οι διαψευσμένες ελπίδες, οι ψευδαισθήσεις που θέλει το μεγάλο εκβιασμό και το γιγάντιο τρολάρισμα: Πώς θα αναγκαστεί το ΚΚΕ να συνεργαστεί με τα κακέκτυπά του, ώστε να γλιτώσει ο τόπος απ' το ενδεχόμενο εγκατάστασης ναζιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδώ αρκεί μια απλή ανοιχτή καρδιά, ένα καθαρό έντιμο μυαλό για να καταλάβει κανείς πως αυτοί οι εκβιασμοί, αυτή η κακιά σκουριά σε τούτα δω τα μάρμαρα δεν πιάνει και δεν σκεπάζει τις μνήμες του αίματος των λαϊκών αγώνων. Η απάντηση στις τρολιές και τις βρωμιές είναι απλή, ξεκάθαρη και δυνατή σαν το σφυροδρέπανο. Μαύρο στους μαύρους. Τέρμα τ' αστεία. Ψήφο στο ΚΚΕ αυτή τη φορά για να ντραπούν κι οι άλλοι.
ΥΓ: Αντε και το «αιδώς Αργείοι» να μην το καταλαβαίνουν όλοι στις μέρες μας. Οτι η λέξη σποτ στ' αγγλικά ανάμεσα στ' άλλα σημαίνει και λεκές το ξέρουνε κι οι πέτρες και τα πετρωμένα μυαλά...

Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger