Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Σποράδες Σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων από το ΣΥΔΙΣΑ για λογαριασμό της Αλοννήσου


Τελευταία στιγμή συζητήθηκε το τοπικό σχέδιο δράσης απορριμμάτων στην Αλόννησο
Σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων από το ΣΥΔΙΣΑ για λογαριασμό της Αλοννήσου
Και ενώ η διαδικασία για την εκπόνηση του τοπικού σχεδίου αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Δήμου Αλοννήσου εκπνέει βάσει των οδηγιών που έχουν δοθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις 15 Σεπτεμβρίου, η δημοτική αρχή συγκάλεσε μόλις στις 4 Σεπτεμβρίου δημοτικό συμβούλιο όπου ελήφθη ομόφωνα μάλιστα απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης του τοπικού σχεδίου το οποίο υποτίθεται θα έπρεπε να τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να ακουστούν οι προτάσεις όλων των φορέων.
Το δημοτικό συμβούλιο Αλοννήσου ενέκρινε τη συγκρότηση τριμελούς ομάδας έργου που θα αναλάβει να παρακολουθεί, να ενημερώνει το συμβούλιο σε τακτική βάση για την εξέλιξη και θα εισηγηθεί την υποχρέωση ένταξης του ΤΣΔ στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Δήμου, τυχόν διαδημοτικές συνεργασίες κ.α.

Μετά από επικοινωνία που υπήρξε με το ΣΥΔΙΣΑ Νομού Μαγνησίας ανακοινώθηκε ότι οι υπηρεσίες του ΣΥΔΙΣΑ αναλαμβάνουν οι ίδιες την υποχρέωση κατάρτισης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου, στο πλαίσιο της μέχρι τώρα συνεργασίας..
Το τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης διαχείρισης περιλαμβάνει δραστηριότητες πρόληψης και διαλογής στην πηγή, σε επίπεδο δήμου μέσω των οποίων επιδιώκεται η εκτροπή του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων με ορίζοντα το χρονικό διάστημα μέχρι το 2020. Περιλαμβάνουν, κυρίως ένα δίκτυο κάδων για την προδιαλογή οργανικών και ανακυκλώσιμων υλικών αλλά και ειδική πρόβλεψη που πρέπει να αφορά την ξεχωριστή συλλογή των αποβλήτων κήπου (κλαδέματα κλπ).
Επίσης περιλαμβάνεται ένα δίκτυο «πράσινων σημείων» με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, για τη συγκέντρωση υλικών που δεν κατευθύνονται στους κάδους όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συσσωρευτές, ελαστικά, ογκώδη αντικείμενα, συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων από πολίτες, επιχειρήσεις, υπηρεσίες, σχολεία και την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης - ανταλλαγής υλικών όπως ρουχισμού, επίπλων και παλαιών αντικειμένων κλπ.
Στο δημοτικό συμβούλιο επίσης έγινε συζήτηση για την ανάγκη καταγραφής των ιδιαίτερων προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν, σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger