Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις των παραγωγών κατά της πρότασης της Κομισιόν να αυξηθεί ο φόρος κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις των παραγωγών κατά της πρότασης της Κομισιόν να αυξηθεί ο φόρος κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά Αντιδρούν οι Κρητικοί στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που γνωστοποιήθηκε χθες 24/9) προς την Ελλάδα προκειμένου να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς η χώρα επιβάλει σε αυτά τα ποτά το 50% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη. Οι αποσταγματοποιοί προφανώς δεν συμφωνούν και όπως δηλώνουν, σκοπεύουν να οργανωθούν για να αντισταθούν σε αυτό το καταστροφικό - για αυτούς - μέτρο.
Σύμφωνα με την Ε.Ε., η Ελλάδα θα πρέπει εντός διμήνου να απαντήσει στο αίτημα της Επιτροπής, ενώ σε περίπτωση έλλειψης ικανοποιητικής απάντησης μπορεί να υπάρξει παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Για το θέμα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Κρήτης, κ. Στάθης Φραγκιαδάκης αναφέρει στον ΑγροΤύπο: το θέμα δεν είναι καινούριο. Έχει προκύψει από το 2011 μετά από καταγγελία των ποτοποιών ότι εμείς πληρώνουμε χαμηλό φόρο και δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί. Πρώτα από όλα αυτό είναι λάθος διότι εμείς είμαστε μικροπαραγωγοί, δεν μας επιτρέπεται να παράξουμε όση τσικουδιά θέλουμε, υπάρχει πλαφόν. Επίσης, δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού γιατί εμείς διαθέτουμε σε χύμα μορφή το προϊόν μας».
Και πρόσθεσε:  «Σύμφωνα με νόμο του 1997, η τσικουδιά για την Κρήτη και το τσίπουρο για τη βόρεια Ελλάδα εξαιρείται από τον φόρο κατανάλωσης και υπάγεται σε καθεστώς φόρου “κατ’ αποκοπή”. Αν ισχύσουν αυτά τα μέτρα θα πληγεί η αμπελουργία που έχει στήριγμα και διέξοδο την απόσταξη σε χρονιές που οι τιμές είναι χαμηλές. Επίσης, θα πληγεί η κατανάλωση αλλά και εμείς».
Tέλος, ο ίδιος, μας τονίζει ότι οι αποσταγματοποιοί δε τάσσονται κατά της πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά εξηγεί ότι η υψηλή φορολόγησή τους απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητά τους και το τοπικό προϊόν. «Τα στοιχεία τα επεξεργάζεται δικηγόρος μας προκειμένου να δούμε πως θα κινηθούμε», συμπληρώνει ο κ. Φραγκιαδάκης.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Κομισιόν:

Φορολογία: η Επιτροπή ζητά από την ΕΛΛΑΔΑ να τροποποιήσει τη νομοθεσία της για την παροχή μειωμένων συντελεστών ειδικών φόρων κατανάλωσης για το «τσίπουρο» και την «τσικουδιά»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επίσημα από την Ελλάδα να τροποποιήσει το καθεστώς της φόρου κατανάλωσης για δύο συγκεκριμένα αλκοολούχα ποτά, το «τσίπουρο» και την «τσικουδιά».
Σήμερα, η Ελλάδα εφαρμόζει 50 τοις εκατό του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη και έναν υπερβολικά μειωμένο συντελεστή στο «τσίπουρο» και στην «τσικουδιά» (περίπου 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης) όταν αυτά παρασκευάζονται χύμα από τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποστάκτες (οινοπαραγωγοί ή παραγωγοί άλλων γεωργικών προϊόντων).
Οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ότι ο ίδιος συντελεστής φόρου κατανάλωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αιθυλική αλκοόλη. Εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις προβλέπονται ρητώς από τη νομοθεσία της ΕΕ και πρέπει να ερμηνεύονται αυστηρά. Η Ελλάδα δεν έχει κάποια παρέκκλιση για το «τσίπουρο» ή την «τσικουδιά». Η Επιτροπή πιστεύει ότι και τα δύο καθεστώτα αποτελούν παράβαση της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ για τον φόρο κατανάλωσης και επίσης ευνοούν ένα αλκοολούχο ποτό εγχώριας παραγωγής έναντι των αλκοολούχων ποτών που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη. Αυτό αποτελεί παράβαση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τη ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών.
Το αίτημα της Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Σε περίπτωση έλλειψης ικανοποιητικής απάντησης εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Το «τσίπουρο» και η «τσικουδιά» είναι παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά τα οποία παράγονται στη βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη. Και τα δύο ποτά έχουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger