Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η συγκομιδή κόκκινων ποικιλιών μήλων

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η συγκομιδή κόκκινων ποικιλιών μήλων Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου (και σε κάποιες μετά τις 20/9) ξεκινάει η συγκομιδή κόκκινων ποικιλιών μήλων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, τόσο η παραγωγή όσο και οι τιμές αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Αυτό το διάστημα οι παραγωγοί αναμένουν να βελτιωθεί το χρώμα των μήλων στο οποίο μάλιστα πρόκειται να βοηθήσει και η πτώση της θερμοκρασίας που έχει προβλέψει η ΕΜΥ από σήμερα και για το επόμενο διάστημα. Για την πορεία της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, στην περιοχή του Πηλίουο κ. Διονύσης Βαλασσάς, γενικός διευθυντής της «Ζαγορίν» μας αναφέρει
:Η παραγωγή αναμένεται στα περσινά επίπεδα δηλαδή στα 13 εκατ. κιλά περίπου. Από πλευράς μεγέθους τα μήλα είναι καλά. Εμπορικά έχουμε κάνει ένα “deal” με την Αίγυπτο κυρίως για κάποια χαλαζόπληκτα μήλα ενώ είμαστε σε επαφές τόσο στο εξωτερικό όσο και με τους πελάτες μας στην εσωτερική αγορά».
Και προσθέτει: «Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι εμπορικά θα κινηθούμε στα περσινά επίπεδα. Η Ευρωπαϊκή παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι, το ρώσικο εμπάργκο ισχύει ενώ η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι αυτή που όλοι γνωρίζουμε οπότε θα είμαστε ευχαριστημένοι αν διατηρήσουμε τα περσινά μας επίπεδα στις τιμές».
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος, γεωπόνος Εφαρμογών Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργων Κοζάνης μας τονίζει: «η συγκομιδή στους Πύργους που καλλιεργούνται κόκκινες ποικιλίες ξεκινάει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Φέτος ποιοτικά το προϊόν μας είναι πάρα πολύ καλό και σε χρώμα και σε μέγεθος. Αν και οι ποικιλίες που καλλιεργούμε χρωματίζονται από μόνες τους οι χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται από σήμερα θα βοηθήσουν επιπλέον. Όσον αφορά την παραγωγή αναμένεται στα περσινά επίπεδα η οποία ξεπέρασε τα 16 εκατ. κιλά».
Σε άλλες περιοχές ωστόσο που παράγονται και πράσινες ποικιλίες η συγκομιδή έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Δημοσθένης Μωϋσίδης, πρόεδρος και υπεύθυνος πωλήσεων της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ): «Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει και μάλιστα κάποιες ποικιλίες όπως τα Gala έχουν τελειώσει. Τώρα μπαίνουμε σε κόκκινες ποικιλίες. Η παραγωγή είναι καλή με εξαίρεση κάποιες ζημιές που έγιναν από το χαλάζι. Οι τιμές σε σχέση με πέρσι θα είναι ανεβασμένες. Η συγκομιδή των κόκκινων θα ολοκληρωθεί περίπου στις 10 Οκτωβρίου και στη συνέχεια ξεκινούν κάποιες ποικιλίες όπως τα Fuji».
Τέλος ο κ. Θανάσης Σταματόπουλος, Πρόεδρος του Α.Σ. Άρνισσας σημειώνει για την περιοχή του: «έχει ξεκινήσει δειλά - δειλά η συγκομιδή υπερπρώιμων ποικιλιών. Οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα 50 λεπτά περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Ποιοτικά τα προϊόντα μας είναι αρκετά καλά».
Σε ερώτηση μας σχετικά με τις αγορές διάθεσης των μήλων της Άρνισσας, ο κ. Σταματόπουλος μας πληροφορεί ότι πωλούνται στην εσωτερική αγορά αλλά και στις αραβικές χώρες. «Ακόμα δεν έχουμε κλείσει κάποιες συμφωνίες αυτό αναμένεται να γίνει αφού μπούμε στον κύριο όγκο της παραγωγής μας», συμπληρώνει ο κ. Σταματόπουλος».

totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone/iPad αλλά και το κινητό σας ή την ταμπλέτα σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και μήλα) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ!
Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger