Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

«ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» - ΣΥΡΙΖΑ 2 Νέες παγίδες με μπαγιάτικες αυταπάτες


Το «βιογραφικό» όσων τη συγκροτούν, αλλά και τα πεπραγμένα τους στις λίγες μέρες ζωής που μετράει η «Λαϊκή Ενότητα», σκιαγραφούν με σαφήνεια το κίνητρο για τη συγκρότησή της ως αυτόνομου σχήματος: Να συσκοτίσει τη διαχωριστική γραμμή που διαπερνά την ταξική κοινωνία και χωρίζει το λαό απ' τους εκμεταλλευτές του. Να αναβιωσει τη χρεοκοπημένη «αντιμνημονιακή» αποπροσανατολιστική ρητορεία, την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να ανατραπούν τα μνημόνια χωρίς τις αιτίες που τα γεννούν, δηλαδή τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τον στόχο ανάκαμψης υπέρ του κεφαλαίου, τη συμμετοχή στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.Η πρώην «Αριστερή Πλατφόρμα» έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα προσαρμογής της ως «Λαϊκή Ενότητα» στα χνάρια που βάδισε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 μέχρι το 2015. Ετσι, ενώ όσο ήταν εντός ΣΥΡΙΖΑ μίλαγε ανοιχτά για τον στόχο εξόδου απ' το ευρώ, που υποτίθεται ότι θα άνοιγε τον δρόμο για τη σοσιαλιστική αλλαγή (!!!) - επιλογή βεβαίως που σημαίνει καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα και δεν αποτελεί διέξοδο για το λαό, αφού απλώς θα αλλάξει ο τρόπος χρεοκοπίας του - τώρα λέει για έξοδο απ' το ευρώ μόνο αν χρειαστεί! Ουσιαστικά υιοθετώντας όλο το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, το ξανασερβίρει ως καινούριο.

Ο ρόλος που καλείται να παίξει η πρώην «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ, από διαφορετική θέση αλλά στο ίδιο «στρατόπεδο», έχει να κάνει με την ανάγκη δυνατών «αμορτισέρ» που θα απορροφούν τους κοινωνικούς κραδασμούς, συνέπεια της εφαρμογής μιας σκληρής αντιλαϊκής στρατηγικής, την ανάγκη να στηθούν νέα αναχώματα για την απόκρουση του κινδύνου για το κεφάλαιο να βαθύνουν διεργασίες ριζοσπαστικοποίησης στις λαϊκές συνειδήσεις. Ταυτόχρονα βεβαίως απηχεί βλέψεις και προβληματισμούς που διαπερνούν τμήματα της αστικής τάξης, σε σχέση με το ζήτημα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη σαν αναγκαία συνθήκη ανάκαμψης των κερδών τους, και για άλλες επιλογές ως προς τις νομισματικές τους συμμαχίες.
Οσοι συγκροτούν τη «Λαϊκή Ενότητα» εξάλλου, γνωρίζουν πολύ καλά αυτόν τον ρόλο απ' τη «θητεία» τους στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου εξασκήθηκαν επί μακρόν στο να «σερβίρουν» στο λαό αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, να συντηρούν την απάτη ότι μπορεί εντός του καπιταλισμού, της εξουσίας του κεφαλαίου, να υπάρχει λύση για το λαό.
Η προσπάθειά της στηρίζεται στην απάτη περί αναδιανομής υπέρ του λαού, στην απάτη περί της δυνατότητας η Ελλάδα να αποκτήσει ισότιμη θέση στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, στο καμουφλάρισμα προτάσεων αστικής διαχείρισης ως ριζοσπαστικών, αλλά και στη φιλοτέχνηση προφίλ «νέας» και «άφθαρτης» τάχα δύναμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger