Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΠΑ Μακριά από τις διεκδικήσεις και τις πραγματικές ανάγκες των ΑμεΑ

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» και ανέδειξε ότι το νομοθέτημα δεν αλλάζει την ουσία της βάρβαρης πολιτικής σε βάρος των αναπήρων
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ στα ΚΕΠΑ
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ στα ΚΕΠΑ
Ψηφίστηκε χτες από την κυβερνητική πλειοψηφία και το ΠΑΣΟΚ, επί της αρχής και κατ' άρθρο, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τίτλο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». Οπως σημείωσε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σάκης Βαρδαλής, τα ελάχιστα μέτρα, που προβλέπονται για ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, δεν αλλάζουν την ουσία, καθώς το νομοσχέδιο παραμένει ενταγμένο στο πλαίσιο των περικοπών των κοινωνικών παροχών, στη βάση της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για λογαριασμό της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της ψήφισης επί της αρχής, από την αίθουσα του Κοινοβουλίου απουσίαζαν η ΝΔ και το Ποτάμι. Πάντως, η ΝΔ στις επιτροπές είχε εκφραστεί αρνητικά στο νομοσχέδιο. Η κριτική της ήταν ότι η κυβέρνηση, με τις διατάξεις του νομοθετήματος αυτού, επιδίδεται σε «παροχολογία» (!) «βγάζοντας λάδι» στην ουσία την πολιτική της.
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
Ενδεικτικά, ο Σάκης Βαρδαλής επισήμανε:

  • Στο άρθρο 1 δίνεται η αίσθηση πως απλοποιούνται οι διαδικασίες για τα ΑμεΑ, όμως σε άλλο σημείο του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι οι υπηρεσίες των δήμων μπορούν να «κόβουν» ανάπηρους και να μην τους παραπέμπουν στα ΚΕΠΑ, με κριτήριο όχι το ποσοστό αναπηρίας, αλλά με οικονομικά και άλλα κριτήρια, όπως, για παράδειγμα, αν έχουν δικό τους σπίτι. «Ουσιαστικά - σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ - η απλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ επί της ουσίας θα αφορά ακόμα λιγότερους αναπήρους και με ακόμα λιγότερες - μικρότερες δηλαδή - παροχές».
  • Το άρθρο 3 αναφέρεται στην κατάργηση της πληρωμής του παράβολου των 46,14 ευρώ για τους ανασφάλιστους και αυτούς που αιτούνται προνοιακά επιδόματα αναπηρίας. «Πρέπει να καταργηθεί το παράβολο για όλους», είπε ο Σ. Βαρδαλής, προσθέτοντας ότι όλες οι υπηρεσίες προς τους αναπήρους πρέπει να παρέχονται δωρεάν από τις κρατικές μονάδες.
  • «Για το άρθρο 4, είναι μεν σωστό να διευρυνθεί και με άλλες ειδικότητες γιατρών η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, αλλά δεν μας διαφεύγει το γεγονός ότι αυτή η Επιτροπή θα λειτουργεί εντός των κανόνων και των στόχων που θέτει η αντιλαϊκή πολιτική για τα Ατομα με Αναπηρία».
  • Πρόκληση αποτελεί το άρθρο 6, στο οποίο προβλέπεται η συμμετοχή στην Ειδική Επιτροπή της γνωστής διασπαστικής και ανύπαρκτης ΑΓΣΣΕ, ενός μορφώματος που εμφανίζεται ως Ανώτατη Συνομοσπονδία Συνταξιούχων. Πρόκειται για κάτι που «δεν τόλμησαν να το κάνουν ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις», υπογράμμισε ο Σ. Βαρδαλής.
  • Οσον αφορά το άρθρο που προβλέπει ότι «παρατείνεται η καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων, εάν η καθυστέρηση στην εξέταση των ΚΕΠΑ δεν οφείλεται στον ανάπηρο», από την άλλη «επαναφέρει το ζήτημα να υποχρεώνεται ο ανάπηρος να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε, εάν μετά την εξέταση στα ΚΕΠΑ δεν πάρει συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας». «Δηλαδή, ποια είναι η διαφορά όταν υπάρχει ένα ποσοστό αναπηρίας 67% και το κατεβάζει η Επιτροπή στο 65%; Παύει αυτός ο ανάπηρος να έχει τις οικονομικές ανάγκες που είχε και πριν;», αναρωτήθηκε ο Σ. Βαρδαλής.
  • Αποκαλυπτικό είναι και το άρθρο 27. «Δίνεται μια παράταση μέχρι τον Οκτώβρη του 2015 για να αποφασίσουν τα επικουρικά ταμεία κ.τ.λ., αν θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ ή αν θα γίνουν επαγγελματικά ταμεία. Η γνώμη μας είναι ότι οι αλλαγές αυτές συμπιέζουν προς τα κάτω τις παροχές των ασφαλισμένων», είπε ο Σ. Βαρδαλής, ενώ κατήγγειλε ότι το άρθρο 29 μειώνει κατά τρία πέμπτα την εισφορά των επιχειρηματιών στον ΟΓΑ.
  • Στο άρθρο 30, ο Σ. Βαρδαλής σχολίασε θετικά ότι χορηγείται σύνταξη σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες που οφείλουν εισφορές στον ΟΑΕΕ, όμως «θεωρούμε απαράδεκτη την παράγραφο 4, που αναφέρει ότι με την υποβολή της σχετικής δήλωσης παραιτούνται από τις ασκηθείσες ένδικες προσφυγές την περίοδο που τους είχε κοπεί η σύνταξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger