Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Βαρύ το πλήγμα στον τουρισμό: «Βουτιά» 40% στις κρατήσεις

Το πρόβλημα καθημερινά μεγαλώνει
Βαρύ το πλήγμα στον τουρισμό: «Βουτιά» 40% στις κρατήσεις

Τις τελευταίες πέντε ημέρες δεν μπήκαν στο σύστημα περίπου 240.000 κρατήσεις - Απότομη «προσγείωση» στη ζήτηση στα αεροπορικά εισιτήρια - Φόβοι για ακινητοποίηση φορτηγών και ΚΤΕΛ - «Κραυγή αγωνίας» από τις Κυκλάδες για ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα

Mέρα με τη μέρα μετρά την πτώση στις κρατήσεις ο τουριστικός κλάδος στο σύνολο της χώρας, ενώ πλέον, με βάση τα επίσημα στοιχεία, απώλειες υφίσταται και η Αθήνα, όπου η τουριστική κίνηση είναι σταθερά ανοδική την τελευταία διετία.



Την ίδια ώρα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Bloomberg δείχνει ότι το τουριστικό ρεύμα αρχίζει να στρέφεται προς Ισπανία και Πορτογαλία. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Επισημαίνεται εδώ ότι με βάση τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία των tour operators, οι κρατήσεις της χώρας μας, αυτή την περίοδο, πέρυσι, κυμαίνονταν στο επίπεδο των 120.000 επισκεπτών σε καθημερινή βάση. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μείωση κατά μέσο όρο 30% - 40% στη ροή των κρατήσεων, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, άρα υφίσταται μία μείωση από 36.000 έως 48.000 κρατήσεων κάθε μέρα, εκτιμά ο Σύνδεσμος.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης επικαλούμενος στοιχεία από τις τουριστικές κρατήσεις του συστήματος Amadeus, επεσήμανε ότι υπάρχει απότομη πτώση, «η οποία όμως θεωρείται ακόμη ως αναστρέψιμη». Με βάση αυτά τα στοιχεία, για τις 27 Ιουνίου η μεταβολή σε σύγκριση με την ίδια ημέρα πέρυσι έδειχνε οριακή αύξηση 1% για το σύνολο, -5% για την Αθήνα και 6% για την περιφέρεια. Δυσμενέστερη ήταν η εικόνα για τις 28 Ιουνίου με πτώση, σε ετήσια βάση κατά 17% στο σύνολο, 23% για την Αθήνα και 10% για την περιφέρεια, ενώ για τις 29 Ιουνίου η πτώση σε σύγκριση με πέρυσι ήταν στο -21% για το σύνολο, στο 27% για την Αθήνα και 14% για την περιφέρεια. Η χειρότερη ημέρα ήταν η 30η Ιουνίου με πτώση κατά 30% στο σύνολο, 36% για την Αθήνα και 23% για την περιφέρεια.

Ο τουριστικός κλάδος, εν μέσω …θυέλλης, τρέφει προσδοκίες ότι υπάρχει ακόμα το χρονικό περιθώριο ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών υπό την προϋπόθεση όμως ότι, μετά το δημοψήφισμα, η χώρα θα επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και θα επαναλειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα.

«Ο ρυθμός των κρατήσεων μπορεί και πάλι να επιταχυνθεί» εκτιμούν τόσο ο ΣΕΤΕ, όσο και ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, ο ΗΑΤΤΑ, ο οποίος απευθύνει παράλληλα έκκληση για ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και ομοψυχία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις χθές της αν. υπουργού Τουρισμού κ. Ελ. Κουντουρά, η οποία, ανέφερε «ότι δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, κανένα αξιόπιστο και επίσημο μέτρο καταγραφής απώλειας των κρατήσεων, αλλά και οι όποιες μειώσεις υπάρχουν, λόγω των ημερών, μόλις επιστρέψουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς, μπορούν να αποκατασταθούν».

Στο μεγάλο ζήτημα των κρατήσεων- ακυρώσεων αναφέρεται και ο ΗΑΤΤΑ, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι ο μαζικός τουρισμός δεν έχει δεχτεί ουσιαστικές ακυρώσεις και όλα τα προγράμματα εκτελούνται κανονικά, με μεμονωμένες περιπτώσεις ακυρώσεων, οι οποίες όμως δεν μπορούν να επηρεάσουν τα συνολικά μεγέθη του τουρισμού. «Λόγω της συγκυρίας έχουν παγώσει οι ενδείξεις των κρατήσεων, γεγονός που έχει συμβεί και στο παρελθόν, ωστόσο μετά το πέρας της περιοδικής κρίσης, οι κρατήσεις ανακάμπτουν. Ο Σύνδεσμος ενημερώνει υπεύθυνα ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα αξιόπιστο και επίσημο μέτρο καταγραφής απώλειας μεγεθών και όποιες δηλώσεις πανικού μόνο θετικά δεν συμβάλλουν στον ελληνικό τουρισμό. Όσον αφορά τον εξερχόμενο και εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος έχει πληγεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν αναβολές ταξιδίων και κάποιες ακυρώσεις, λόγω της έλλειψης ρευστότητας», προσθέτει σχετικά.

Ο ΗΑΤΤΑ , είναι σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους συνδέσμους tour operators και τουριστικών γραφείων της Ευρώπης, αλλά και των τρίτων χωρών και «τα μηνύματα που δέχεται είναι ευτυχώς, μόνο θετικά, μέχρι ώρας». Πράγματι, ο Thomas Cook ενημέρωσε ότι η Ελλάδα παραμένει από τους σημαντικούς προορισμούς αυτή την στιγμή για τον όμιλο και ότι οι πελάτες που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζουν καμία αναστάτωση στις διακοπές τους, ενώ συστήνει σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν, να έχουν μαζί τους μετρητά, κυρίως χαρτονομίσματα μικρότερης αξίας.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

«Χειρόφρενο» στα φορτηγά-λεωφορεία

Προβληματισμός εντωμεταξύ επικρατεί και στους υπευθύνους των ΚΤΕΛ και τους ιδιοκτήτες φορτηγών οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αδυναμία πραγματοποίησης δρομολογίων τις επόμενες ημέρες.

Αν και τα λεωφορεία από τον Κηφισό για την ώρα αναχωρούν κανονικά για όλους τους προορισμούς ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΚΤΕΛ Σοφοκλής Φάτσιος προειδοποιεί για ενδεχόμενα προβλήματα με την εκτέλεση των δρομολογίων από την προσεχή Τρίτη.

«Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την ημέρα. Με 60 ευρώ ημερησίως δεν μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα για των μεταφορέων για καύσιμα, διόδια και ακτοπλοϊκούς ναύλους. Κανείς πλέον δεν δέχεται πίστωση και τα προβλήματα θα διογκώνονται καθώς από τα 32.000 οχήματα, τα 25.000 είναι αυτοαπασχολούμενα» δηλώνει στο Έθνος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ Πέτρος Σκουληκίδης.

«Κραυγή αγωνίας» και από το Επιμελητήριο Κυκλάδων που σε ανακοίνωσή του κάνει λογο για προβλήματα τροφοδοσίας σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, όπως κρεατικά και φάρμακα λόγω της μη δυνατότητας πληρωμής των προμηθευτών του εξωτερικού εξαιτίας της τραπεζικής αργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger