Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Ανακαλύπτοντας τα Ερημόνησα


Το καΐκι είναι ο πιο πρόσφορος και γοητευτικός τρόπος για να εξερευνήσετε τα Ερημόνησα και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου.
Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας με μια επίσκεψη στο νησάκι Κυρά Παναγιά. Το όνομα προήλθε από το μεταβυζαντινό μοναστήρι (αφιερωμένο στη Γέννηση της Παναγίας) στην ανατολική ακτή του νησιού. Το πρόσφατα αναπαλαιωμένο μοναστήρι είναι χτισμένο πάνω σε παλαιοχριστιανικά ερείπια του 6ου - 1ου μ.Χ αιώνα και έχει καθολικό μάλλον του 16ου αιώνα. Το νησί είναι μετόχι του Αγίου Όρους (Μονή Μεγίστης Λαύρας).
Η Κυρά Παναγιά κατοικήθηκε από πολύ παλιά, όπως φανερώνουν τα νεολιθικά ευρήματα (6.000 - 5.000 π.Χ.) στο νησάκι Αγ. Πέτρος. Τον 4ο π.Χ αιώνα, οι Αθηναίοι ήρθαν σε αντίθεση με το βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας για την κυριαρχία στο νησί, όπως φανερώνουν τα διασωθέντα αποσπάσματα από τον "Περί Αλοννήσου" λόγο του ρήτορα Ηγήσιππου. Το 341 π.Χ., οι κάτοικοι της Πεπαρήθου (σημερινής Σκοπέλου) κατέλαβαν το νησί. Ο Φίλιππος όμως ανακατέλαβε το νησί καθώς και τη Σκόπελο. Από τότε ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν για την Κυρά Παναγιά.
Κοντά στο νησάκι του Αγίου Πέτρου έχουν εντοπιστεί ναυάγια από τους αρχαίους χρόνους (πλοίο του 5ου π.Χ αιώνα, με 1500 αμφορείς από την πόλη Μένδη της Κασσάνδρας Χαλκιδικής) και τους βυζαντινούς χρόνους (πλοίο του 11ου μ.Χ αιώνα, με χιλιάδες πολύχρωμα πιάτα). Η Κυρά Παναγιά είναι εύφορη αν και ορεινή. Τμήματα του νησιού είναι καλλιεργημένα και η βόσκηση από γίδια είναι φανερή στη βλάστηση. Καλύπτεται από πυκνή μακία βλάστηση όπου κυριαρχούν ο σχίνος, το πουρνάρι και η αγριελιά.

Ο πανέμορφος όρμος του Αγίου Πέτρου, στα νοτιοδυτικά, χαρακτηρίζεται από το ομώνυμο νησάκι και από ένα μικρό κάμπο με ελαιώνα. Στο νησάκι η πρόσβαση είναι ελεύθερη στους όρμους του Αγίου Πέτρου, του Πλανήτη και του Μοναστηριού, αλλά δεν επιτρέπεται η προσέγγιση στη δυτική ακτή του νησιού (ελάχιστη απόσταση 100μ. από την ξηρά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger