Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΙΠΕ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Ενάντια στη λογική της ανάθεσης της διαχείρισης των ζωών και του περιβάλλοντός μας, η DIY music Μovement απο τη Χαλκίδα και κάποια άτομα απ’ τη »πρωτοβουλία κατοίκων ενάντια στη ΒΙΠΕ» συντάξαμε το παρόν κείμενο με αφορμή τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 13/06/2015 στη Χαλκίδα από τη DIY Music Movement για την ανάδειξη του ζητήματος της ΒΙΠΕ. Για εμάς όλα συνεχίζονται και τίποτα δε τελειώνει μέχρι την καταστροφή του καπιταλιστικού συστήματος στο οποίο με όρους επιβολής συνεχίζουμε να επιβιώνουμε, καθώς και οποιουδήποτε άλλου εξουσιαστικού μοντέλου θα ήθελε να το αντικαταστήσει.

Από το 2010 ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιχειρεί να δημιουργήσει ΒΙΠΕ( βιομηχανική περιοχή) στη περιοχή Φούρνοι Μαντουδίου της Β. Εύβοιας . Από τις τρεις δυνατές χωροθετήσεις που προβλέπει ο νόμος ,η χειρότερη για το περιβάλλον είναι η ΒΙΠΕ. Οι άλλες δύο χωροθετήσεις ,ΒΙΠΑ(βιομηχανικό πάρκο) και ΒΙΟΠΑ(βιοτεχνικό πάρκο) επιτρέπουν την εγκατάσταση μονάδων μέσης και χαμηλής ρύπανσης αντίστοιχα. Στη περίπτωση της Β. Ευβοιας ο χωροταξικός σχεδιασμός  λόγω της εξορυκτικής/μεταλλουργικής δραστηριότητας, συνάδει με το καθεστώς ΒΙΠΑ(βιομηχανικό πάρκο) που είναι μέσης όχλησης και όχι με αυτό της ΒΙΠΕ .

Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ μέχρι και σήμερα επιδιώκει μέσω διαφόρων μεθοδεύσεων  να αλλάξει  το υπάρχον νομικό καθεστώς, προκειμένου να κερδοφορήσει σε βάρος του περιβάλλοντος, παρόλο που όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες  που έχουν γίνει παραθέτουν αδιάσειστα στοιχεία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία ΒΙΠΕ .
Αξιοσημείωτο  επίσης είναι οτι σε κοντινή απόσταση από το εν λόγω σημείο υπάρχουν δύο υγρότοποι οι οποίοι θα εντάσσονταν στο καθεστώς NATURA ( συνθήκη προστασίας υγροβιότοπων) και οι οποίοι δεν εντάχθηκαν μετά την κατάθεση της πρότασης της ΤΕΡΝΑ, καταδεικνύοντας  την αμεροληψία των υποτιθέμενων ανεξάρτητων δικαστικών αρχών, συμβουλίων, τοπικών αρχών κτλ. σε ζητήματα που άπτονται της προστασίας της φύσης και στον αντίποδα τα κέρδη της όποιας εταιρείας.
Ακόμη και η σύγκριση των θέσεων εργασίας που θα δοθούν σε σχέση μ’ αυτές που θα εκλείψουν λόγω της μόλυνσης είναι εντελώς αναντίστοιχες. Στη καλύτερη περίπτωση κατά τα λεγόμενα της εταιρείας θα εργάζονταν στη κατατεθειμένη έως πρόσφατα πρόταση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο ,γύρω στα 100 άτομα από τα οποία τα περισσότερα θα ήταν επιστημονικό προσωπικό και όχι εργάτες. Αντιθέτως οι τομείς που θα πλήττονταν από τις ρυπογόνες εκλύσεις στο περιβάλλον , αφορούν το σύνολο των παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής όπως τη γεωργία, την αλιεία, την κτηνοτροφία και το τουρισμό  που είναι η κύρια πηγή εσόδων και που η όποια υποβάθμισή τους θα ήταν καταστροφική για το σύνολο του εργατικού δυναμικού της περιοχής.
Τα αρχικά σχέδια δημιουργίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρ. ενέργειας  με βάση τα οποία χτίστηκε η επιχειρηματολογία περί νέων θέσεων εργασίας, και εξ αυτού και η αναγκαιότητα δημιουργίας ΒΙΠΕ  έχουν πλέον ανακληθεί απ’ την ίδια την εταιρεία. Για την εν λόγω μονάδα φυσικού αερίου και αγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου, υπάρχουν άφθονα στοιχεία στο διαδίκτυο και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες προκειμένου να  αποτραπεί η νομική επικύρωση του εν λόγω έργου.
Το χρονικό της δημιουργίας βιομηχανικής περιοχής έχει πολλά να καταδείξει σε σχέση με τη δομή και τη λειτουργία του συστήματος στο οποίο ζούμε και δυστυχώς χωρίς να φέρουμε όλοι την ίδια ευθύνη αναθέτεται η διαχείριση των ζωών μας και του περιβάλλοντός μας .¨
Εν προκειμένου:
-Οι τοπικές αρχές μέσω fast track διαδικασιών και μάλιστα εν κρυπτό από τη τοπική κοινωνία λάμβαναν αποφάσεις υπέρ της δημιουργίας ΒΙΠΕ, στα δημοτικά συμβούλια ,σαν να επρόκειτο για ζήτημα ρουτίνας ,τη στιγμή που το διακύβευμα για τη τοπική κοινωνία είναι τεράστιας σημασίας και αφορά το παρόν και το μέλλον του τόπου.
Απο τη πρώτη στιγμή τάχθηκαν λυσσαλέα και απροκάλυπτα στο πλευρό της εταιρείας μη διστάζοντας να πληρώσουν τραμπούκους και υποψήφιους εργαζόμενους της εταιρείας ,προκειμένου να αποτραπεί μέσω της πρόκλησης έντασης η τοποθέτηση των αντιστεκόμενων κατοίκων στα δημοτικά συμβούλια, που ακολούθησαν των αρχικών αποφάσεων. Η τοπική κοινωνία θέλησε να εναντιωθεί και να μη μείνει θεατής  απέναντι στην υπονόμευση των ζωών της,  παραθέτοντας στοιχεία τόσο για την εγκυρότητα της λήψης των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων, όσο και για τις περιβαλλοντικές μελέτες που ήταν ξεκάθαρα αποτρεπτικές για την υλοποίηση των σχεδίων της ΤΕΡΝΑ .
Η αντίληψη περί μειωμένων αντανακλαστικών των κατοίκων  εξαιτίας  του υψηλού ποσοστού ανεργίας και της σχετικής απουσίας περιβαλλοντικής συνείδησης διαψεύστηκε ,αφού, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού τάχθηκε έμπρακτα ενάντια στην ύπαρξη της ΒΙΠΕ .
Η δημιουργία συνέλευσης που λειτουργούσε χωρίς ιεραρχία και οριζόντια ,πέρα απο κάθε λογική αντιπροσώπευσης και αποκομμένη απο κομματικούς μηχανισμούς, παρόλο που υπήρχαν άτομα από όλο το πολιτικό φάσμα πλην του ακροδεξιού,  ήταν η πρώτη θετική κατά τη γνώμη μας ενέργεια ,καθώς δεν άφηνε περιθώρια μικροπολιτικών ή μη παιχνιδιών εις βάρος της πρωτοβουλίας, που μάλιστα ο πυρήνας της αριθμούσε περί τα 20 -25 άτομα.
Η ανταπόκριση των κατοίκων απέναντι στις κινήσεις της πρωτοβουλίας ήταν ως επί το πλείστον θετικές ,πλην μερικών εξαιρέσεων, που συνήθως αφορούσαν υποψήφιους στην εταιρεία εργάτες. Ως αποτέλεσμα των πέντε εκδηλώσεων με μικροφωνική που πραγματοποιήθηκαν και του συχνού μοιράσματος ενημερωτικών κειμένων ως προς την υπόθεση, ήταν η παρουσία 150 ατόμων περίπου, με πανό ενάντια στη ΒΙΠΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο στη Λαμία το 2011,καθώς η απόφασή του ήταν ένα κομβικό από νομικής πλευράς σημείο για την υπόθεση.
Από τότε έως σήμερα μεσολάβησαν διάφορα γεγονότα που συνετέλεσαν στην αδρανοποίηση της πρωτοβουλίας και δεν είναι άλλα απο τον εφησυχασμό που προκάλεσε το προσωρινό πάγωμα της ΒΙΠΕ που επιβλήθηκε απο τα αρμόδια θεσμικά όργανα ,η ακύρωση από πλευράς εταιρείας του εργοστασίου φυσ. αερίου, και σαφώς η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, που έκλεινε το μάτι σε όσους αγωνίζονταν τόσο σε αυτή όσο και σε αντίστοιχες υποθέσεις για τη  θετική έκβασή του αγώνα απ’τη στιγμή της ανέλιξής τους στην εξουσία.
Παρά ταύτα το αίτημα της ΤΕΡΝΑ για ΒΙΠΕ παραμένει και έχει και θερμούς υποστηρικτές τους εκπροσώπους των δύο υπουργείων που κλήθηκαν να τοποθετηθούν επι του ζητήματος και οι οποίοι εντελώς προκλητικά ταύτιζαν  τη ΒΙΠΑ και τη ΒΙΠΕ απ’ ότι φάνηκε και πρόσφατα στις 3/6/2015 στο Συμβούλιο Επικρατείας  και οι οποίοι φυσικά δεν εκπροσωπούν τον εαυτό τους ,αλλά μια αριστερή κατά άλλα κυβέρνηση που δεν μπορεί να καλύπτει  τις όποιες βρώμικες επιλογές της πίσω από το “βαθύ κράτος”!
Σ’ αυτή την υπόθεση όπως κ σε τόσες άλλες εγχώρια και παγκόσμια, αποκαλύπτεται στο σύνολό της η διαπλοκή μεταξύ κυβερνώντων και εταιρειών, καθώς είναι ξεκάθαρο οτι η συνθήκη αυτή δεν είναι μια στρεβλή εικόνα ενός δίκαιου συστήματος, ένα μεμονωμένο περιστατικό ,όπου αν άλλα υποκείμενα βρίσκονταν στις θέσεις κλειδιά τότε και η έκβαση των υποθέσεων θα ήταν διαφορετική. Η ορθόδοξη σχέση νομοθετικής ,εκτελεστικής, δικαστικής εξουσίας με την οικονομική, είναι σαφώς σχέση άμεσης εξάρτησης και διασφάλισης αντίστοιχα των συμφερόντων της τελευταίας απ’ τις πρώτες, δηλ. απ τον κρατικό μηχανισμό ,και αντίστροφα. Η προκλητική ρητορική που πατάει στον όρο “ανάπτυξη” και που εδώ και χρόνια εμπεδώνεται από τα φερέφωνα των ΜΜΕ στην κοινωνία , αποκρυσταλλώνεται στην συνεχή υποβάθμιση ,καταστροφή του περιβάλλοντος, στην ολοένα μεγαλύτερη απομύζηση των παραγωγικών δυνάμεων προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανεργία που το ίδιο το σύστημα γεννά και το ίδιο καλείται να επιλύσει, και είναι ακριβώς και το σημείο καμπής αυτής της παράλογης συνθήκης που ονομάζεται καπιταλισμός.
Ενάντια στη λογική της ανάθεσης της διαχείρισης των ζωών και του περιβάλλοντός μας, η DIY music Μovement απο τη Χαλκίδα και κάποια άτομα απ’ τη »πρωτοβουλία κατοίκων ενάντια στη ΒΙΠΕ» συντάξαμε το παρόν κείμενο με αφορμή τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 13/06/2015 στη Χαλκίδα από τη DIY Music Movement για την ανάδειξη του ζητήματος της ΒΙΠΕ. Για εμάς όλα συνεχίζονται και τίποτα δε τελειώνει μέχρι την καταστροφή του καπιταλιστικού συστήματος στο οποίο με όρους επιβολής συνεχίζουμε να επιβιώνουμε, καθώς και οποιουδήποτε άλλου εξουσιαστικού μοντέλου θα ήθελε να το αντικαταστήσει.
Το σταμάτημα της ΒΙΠΕ στη Β. Εύβοια, η ακύρωση των σχεδίων της El dorado στη Χαλκιδική ,η παρεμπόδιση της έγκρισης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ,και της ιδιωτικοποίησης του νερού και τόσα άλλα ζητήματα αμιγώς περιβαλλοντικά κρατούν ανοιχτό το δρόμο για τη δημιουργία μιας εκ θεμελίων διαφορετικής οργάνωσης της κοινωνίας, αντιιεραρχικά δομημένης, βασισμένης στην χειραφέτηση και αυτοοργάνωση των υποκειμένων που την απαρτίζουν, και που στο επίκεντρό της θα έχει την αποανάπτυξη και τον εναρμονισμό των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με το περιβάλλον.
ΚΑΜΙΑ ΒΙΠΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ
ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΦΥΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ 
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΚΟ ΠΑΡΑΣΙΤΟ
The only solution
against global pollution
is the global revolution!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger