Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Μάιος αφιερωμένος εξαιρετικά στην ελληνική γαστρονομία

sani tasos mantis


Ούτε 1 ούτε 2, αλλά 3 γαστρονομικές προτάσεις έρχονται αυτό το Σαββατοκύριακο 8-10 Μαίου. Δύο σημαντικά γαστρονομικά events γίνονται στην Αθήνα, το “Athens Food Festival” στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας και το “Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις” στην Τεχνόπολη, ενώ παράλληλα ανοίγει η αυλαία και για το 10ο κατά σειρά “Sani Gourmet”, στη Χαλκιδική. Οι γιορτές που τιμούν τη γεύση συνεχίζονται τον Μάη με τις “Ημέρες Γαστρονομίας”, 22-24 του μήνα στο Μουσείο Μπενάκη.
«Athens Food Festival», 8-10 Μαίου, Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας

Όσοι βρεθούν από την Παρασκευή έως και την Κυριακή στις εγκαταστάσεις του Σ.Ε.Φ. θα ζήσουν μια από τις πιο νόστιμες εμπειρίες της χρονιάς. Πάνω από 200 μικροί παραγωγοί απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας και 500 διαφορετικά είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, αλλά και συνταγές και μυστικά μαγειρικής απ’ όλη τη χώρα, γαστρονομικές παρουσιάσεις από Έλληνες σεφ και γευσιγνώστες, δημιουργική απασχόληση για μικρούς και μεγάλους, αλλά και πολύ φαγητό συνθέτουν ένα πραγματικά απολαυστικό σκηνικό.
ellinika-proionta_188321120
Στην έκθεση βρίσκουμε, δοκιμάζουμε και φυσικά αγοράζουμε, σε τιμές παραγωγού εκλεκτά ελληνικά προϊόντα, ενώ παράλληλα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και τον τρόπο παραγωγής κάποιων εξ αυτών (όπως ελαιόλαδο, τυρί, κρασί, μέλι) μέσα από εργαστήρια και δράσεις που αναπαριστούν την παραγωγή στην ύπαιθρο. Μάλιστα, ξεχωριστή θέση έχει το Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο -το μεγαλύτερο που έχει στηθεί σε έκθεση- και το οποίο παράγει παρθένο ελαιόλαδο από όλες τις ελληνικές ποικιλίες ελαιολάδου.
Από ένα τόσο νόστιμο φεστιβάλ δεν γίνεται να λείπουν οι γαστρονομικές επιδείξεις, που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις γαστρονομικών γεύσεων και προορισμών με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και οργανώσεων απ’ όλη την Ελλάδα, προγράμματα γευσιγνωσίας και μαθήματα μαγειρικής από γνωστούς σεφ και παραδοσιακές μαγείρισσες. Τέλος, στις παράλληλες εκδηλώσεις του Athens Food Festival περιλαμβάνεται και Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με δύο πολύ ενδιαφέρουσες ημερίδες: το Σάββατο η “Ημερίδα για το Ελαιόλαδο και την Ελιά”, ενώ την Κυριακή η “Ημερίδα για την Πρωτογενή Παραγωγή”.
info
Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Νέο Φάληρο. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα τις έκθεσης και του συνεδρίου εδώ edpa.gr
5o Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις», 8-10 Μαίου, Τεχνόπολις
Σημείο συνάντησης των ανθρώπων της εστίασης, το φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις» είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους οι επαγγελματίες του χώρου στο ευρύ κοινό αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους.
ellada-giorti-gefseis-anoiksi2015-genericedit
Το φεστιβάλ που διοργανώνεται δύο φορές το χρόνο (Άνοιξη-Χριστούγεννα) δε λειτουργεί απλά ως μια γιορτή ελληνικών γεύσεων, αλλά ως ένα ευρύτερο φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού με τη συμμετοχή περίπου 130 εκθετών. Το γευστικό τριήμερο αποκτά και ψυχαγωγική διάσταση με μαγειρέματα από γνωστούς σεφ, happenings και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως επιτόπιο μουσικό πρόγραμμα και stand up comedy, συνδυάζοντας την απόλαυση με τη γνώση. Στα φετινά highlights και bloggers που μας προσκαλούν σε μια ξεχωριστή «γωνιά» για να μαγειρέψουμε μαζί τους συνταγές για εύκολο street food για το σπίτι.
Δείτε το πρόγραμμα των γευστικών εκδηλώσεων εδώ
Δείτε το πρόγραμμα των οινογνωσιών που θα γίνουν εδώ
info
Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ. 210 3475518, 210 3453548, www.elladagiortigefseis.gr
10º Sani Gourmet, 8-17 Μαΐου, Sani Resort, Χαλκιδική
Το φεστιβάλ που πλέον έχει γίνει θεσμός διανύει φέτος τη δέκατη χρονιά του και μέσα από επιλεγμένες θεματικές ενότητες συνεχίζει να προάγει τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων γύρω από τη γαστρονομία.
Η μακριά διαδρομή του Δρόμου του Μεταξιού που ξεκίνησε στην περσινή διοργάνωση, συνεχίζεται και φέτος με τη φιλοδοξία να συμβάλλει στη συζήτηση περί γαστρονομίας και πολιτισμού των χωρών της Ανατολής αλλά και της Μεσογείου.
FRAGOLA VIOLAedited
Στη φετινή διοργάνωση, που πραγματοποιείται από τις 8-17 Μαΐου, το φάσμα των χωρών που συμμετέχουν διευρύνεται με σεφ όχι μόνο από την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και από την Περσία, τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τον δικό μας Τάσο Μαντή, σεφ στο βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin εστιατόριο Hytra, τον Anar V. Gasimov από το Αζερμπαϊτζάν, γνωστό για τις καινοτομίες που έχει εισάγει στην γαστρονομία του τόπου του, τον Alfred Prasad που υπήρξε ο νεαρότερος chef από την Ινδία που πήρε αστέρι Michelin, τον Hamid Salimian από την Περσία και την Tekuna Gachechiladze από τη Γεωργία, διάσημης δημιουργού του Supra Nova- του κόνσεπτ της Νέας, Γεωργιανής Κουζίνας (Georgian Nouvelle Cuisine).
Δες εδώ τη συνέντευξη που έδωσε στο olivemagazine.gr ο βραβευμένος με ένα αστέρι Michelin σεφ από την Ινδία Alfred Prasad, που μαγειρεύει αυτό το Σαββατοκύριακο στη Σάνη.
info
Sani Resort, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τηλ. 23740 99500, www.sanigourmet.gr

Ημέρες Γαστρονομίας 2015, 22-24 Μαίου, Μουσείο Μπενάκη
Το πετυχημένο γαστρονομικό event επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Μουσείο Μπενάκη στις 22 Μαΐου για ένα τριήμερο γεμάτο γεύσεις και αρώματα από την Πελοπόννησο, που είναι φέτος ο τιμώμενος προορισμός. Εκπρόσωποι από το χώρο της γαστρονομίας απ’ όλη την Ελλάδα -δημοσιογράφοι, παραγωγοί, επιχειρηματίες, κ.ά.- συμμετέχουν σε θεματικά αφιερώματα, παρουσιάσεις, ανοιχτές συζητήσεις, γευσιγνωσίες, εκθέσεις, διαδραστικές περιηγήσεις αλλά και δράσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα που απευθύνονται στο ευρύ κοινό αλλά και τους επαγγελματίες του χώρου.
Imeres_Gastronomias
Στο πλούσιο πρόγραμμα του γαστρονομικού τριημέρου συμπεριλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά και το Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου με εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ και animation από την Ελλάδα και τον κόσμο με επίκεντρο πάντα τη γαστρονομία, την τροφή και τον πολιτισμό της γεύσης. Οι δημιουργοί από την Ελλάδα μπορούν να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους με ταινίες μικρού μήκους σε ψηφιακή μορφή μέχρι τις 30 Απριλίου.
Όπως και στο περσινό Φεστιβάλ, τμήμα ενός από τα short films που θα υποβληθούν, θα επιλεχθεί τιμητικά από τους διοργανωτές για να κοσμήσει το επίσημο spot της φετινής διοργάνωσης των Ημερών Γαστρονομίας και του AICFF (Athens International Culinary Film Festival) 2015.
Παράλληλα, στο γευστικό τριήμερο θα συμμετέχει και η Μικρόπολις, με αφηγήσεις, βιωματικά εργαστήρια, δια-δραστικά προγράμματα και μοναδικές εκδηλώσεις δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Δες περισσότερα για τις δράσεις των μικρών μας φίλων εδώ
info
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, www.imeres-gastronomias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger