Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Μεταναστευτικό. Πως μια λέξη μεταφράζει μια ανθρώπινη συνθήκη σε πρόβλημα.

Στις 19 Απρίλη 900 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκουν τον θάνατο στα ανοιχτά της Σικελίας. Δέκα μέρες νωρίτερα 200 μετανάστες ξεβράζονται στο ανατολικό Αιγαίο και το μόνο πρόσωπο ανθρωπιάς συναντάται στους κατοίκους και εργάτες των νησιών.
Οι πρακτικές και η εθελοτυφλία της Ε.Ε. έχει ήδη αφήσει 1776 νεκρούς στα υδάτινα σύνορά της μόνο κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2015, ενώ από το 2000 ως το 2013 πάνω από 23.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές ακτές. Ένοχοι, βέβαια, βρίσκονται οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που εμφανίζονταιως παραβάτες, φυλακίζονται και έρχονται αντιμέτωποι με το πιο φασιστικό πρόσωπο του δυτικού κόσμου ενώ τα δουλεμπορικά κυκλώματα, αποτελούν ένα μικρό, θολό και ανεξιχνίαστο μέρος της καταστροφικής πορείας του καπιταλιστικού συστήματος.

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή (κυρίως σε Λιβύη και Συρία) και η στήριξη είτε ολοκληρωτικών καθεστώτων είτε χρηματοδοτούμενων τζιχαντιστών από την κατά τ' άλλα ισλαμοφοβική Ευρώπη δημιούργησαν ένα αυξημένο κύμα μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα, η ύπαρξη φραχτών (όπως αυτός του Έβρου) προκαλεί την αύξηση των ροών μέσω θαλάσσης, ενώ η πολιτική αποτροπής και αντικινήτρων από την μεριά της Ε.Ε. έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε ένα τεράστιο υγρό νεκροταφείο το οποίο αναμένεται να μεγαλώσει δραματικά στο επόμενο διάστημα.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ σε δήλωση του για τον τραγικό χαμό χιλιάδων ζωών αμέλησε να αναφέρει ότι οι άνθρωποι που χάθηκαν στη Μεσόγειο πήραν την δύσκολη απόφαση του ξεριζωμού επιλέγοντας την ζωή, που όπως μας αποδεικνύουν είναι πλάνη, από τον ολοκληρωτικό εξευτελισμό και εν συνεχεία τον θάνατο, λόγω των βομβαρδισμών της «συμμαχίας», απαντώντας ουσιαστικά στο βασικό ένστικτο της επιβίωσης, αλλά δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι θα «πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση».
Οι μαζικές δολοφονίες μεταναστών και προσφύγων είναι το πρόσωπο της φιλελεύθερης Ευρώπης που μπροστά στον θάνατο και τις ανθρώπινες ζωές βλέπει αριθμούς, είτε ονομάζονται αυξημένος αριθμός προσέλευσης μεταναστών είτε κονδύλια μηχανισμών άγριας καταστολής προσφύγων και μεταναστών, που φέρουν ονόματα "Shenghen","FRONTEX" και "Εuropol".
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των γυναικών και των ανδρών που αναζητούν την ελευθερία. Όποιος και αν είναι ο λόγος: για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, από δικτατορικά καθεστώτα, από διώξεις, από την οικονομική  ασφυξία, την περιβαλλοντική καταστροφή ή απλά λόγο της επιθυμίας να αλλάξουν την ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger