Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία AΥΤΟΙ; ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ. ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ!

 
Από τον Θανάση Μαυρίδη
Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι θα σκίσει ως κυβέρνηση το μνημόνιο.  Αν είχατε δημιουργήσει μία τέτοια λαθεμένη εντύπωση, θα πρέπει να την διαγράψετε. Προφανώς οφείλεται σε παρεξήγηση. Αυτό με την παρεξήγηση το λέμε εμείς. Το άλλο με το μνημόνιο το είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής ο κ. Μπαλάφας. Τελικώς, είναι αλήθεια! Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, αλλά στην εξουσία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ!


Ζούμε μία νέα περίοδο ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια κόλπα, τα ίδια «μαγικά». Άλλα άκουγες, άλλα εννοούσαν, άλλα έκαναν. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Ο καθένας βγαίνει και λέει τελείως διαφορετικά πράγματα από τον άλλον. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι πίσω από αυτή την στρατηγική κρύβεται ένα «σχέδιο» για να καμφθεί κάθε αντίσταση αυτού του λαού. Με τόσα ζεστά και κρύα ντους, στο τέλος δεν έχεις την διάθεση να πεις ούτε ένα «όχι».

Αλλά δεν είναι αυτό! Οι άνθρωποι αυτοί είναι μαγεμένοι από τον Ανδρέα Παπανδρέου και νομίζουν ότι αν τον μιμηθούν θα του μοιάσουν. Κι έτσι έχουν ξεσηκώσει την φωνή του, τις κινήσεις του, τις ατάκες του, τις στρατηγικές του. Πιστεύουν ότι αν πουν κι αυτοί ένα «έγραψες ιστορία» θα γίνουν Παπανδρέου. Αυτό δεν είναι παράξενο. Πάντοτε η αριστερά θαύμαζε και ζήλευε ταυτόχρονα τον Ανδρέα. Θα πείτε τι φταίμε εμείς. Αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο...

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, ότι μιμούνται τις τακτικές του Ανδρέα! Δεν είναι μυστικό ότι το μισό ΠΑΣΟΚ έχει προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Φάνηκαν χρήσιμοι στον Αλέξη Τσίπρα, διότι το κόμμα του 3% δεν είχε το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό για να ασκήσει εξουσία. Κι επιπλέον δεν είχαν ιδέα τι σημαίνει κυβερνητικό έργο. Οι Παλαιο- ΠΑΣΟΚοι, όμως, μαζί με την εμπειρία του κυβερνητικού έργου κουβάλησαν και τις παλιές κακές συνήθειες του ΠΑΣΟΚ του λαϊκισμού. Κι οι παλιές αυτές κακές συνήθειες υιοθετήθηκαν εύκολα από τα παλιά στελέχη της αριστεράς. Ίσως επειδή κι εκείνοι ήθελαν πάντα να είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν τόλμησαν να το κάνουν στην εποχή του Ανδρέα...


Σε σχέση με το παρελθόν, όμως, υπάρχουν τρεις μεγάλες διαφορές. Η πρώτη είναι ότι δεν υπάρχει ο Ανδρέας. Η δεύτερη ότι ο Ανδρέας δεν αντιγράφεται και η τρίτη ότι λεφτά δεν υπάρχουν για να ασκηθεί «κοινωνική πολιτική» και να μπουν έτσι σε εφαρμογή νέα συμβόλαια με κοινωνικές ομάδες και συντεχνίες. Η μόνη σταθερά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι υπάρχει το βαθύ ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ της ίντριγκας και των μηχανισμών.

Η αριστερά, λοιπόν, έκανε μία μεγάλη παραχώρηση για να έρθει στην εξουσία. Αποφάσισε να παντρευτεί το ΠΑΣΟΚ του Μιχελογιαννάκη και να υποδεχτεί έτσι τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας με τιμές... αρχηγού κράτους! Και για όσους δεν το κατάλαβαν, ήρθε ο κ. Μπαλάφας για να κάνει τις απαραίτητες διευκρινήσεις: Οι άνθρωποι δεν είπαν ποτέ ότι θα σκίσουν τα μνημόνια. Αυτό που είπαν και εμείς κάναμε ότι δεν το ακούσαμε είναι ότι θα έκαναν τα πάντα για να πάρουν την εξουσία. Κι εδώ θα συμπληρώσουμε: Και θα κάνουν τα πάντα για να την κρατήσουν!

Όχι μόνο θα υπογράψουν το νέο μνημόνιο, αλλά και θα το εφαρμόσουν με τρόπο ζηλευτό. Το επόμενο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό ακριβώς: Να παραμείνουν χρόνια στην εξουσία, όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα. Και στην προσπάθειά τους αυτή δεν πρόκειται τίποτα να τους σταθεί εμπόδιο. Ούτε καν ένα νέο μνημόνιο!

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger