Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Η ιδιοκτήτρια τουριστικού γραφείου στη Σκόπελο Μάχη Δρόσου, ξεσπά, : «Για ποιον θα δουλεύουμε; Για το Σόιμπλε;».


Αντιδράσεις επαγγελματιών στα νησιά για τους φόρους
Επαγγελματίες των νησιών κάνουν λόγο για πλήγμα στον τουρισμό σχολιάζοντας το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν στους επαγγελματίες των νησιών οι αυξημένοι φόροι που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, στα οποία περιλαμβάνονται η Σκιάθος και η Σκόπελος.
Επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό, χαρακτηρίζουν «καταστροφική» την παραπάνω προοπτική, επισημαίνοντας ότι η επιβολή ειδικού φορολογικού καθεστώτος με αυξήσεις - «φωτιά» στους φόρους από το φαγητό και το ποτό μέχρι τη διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο, σε συνάρτηση με τη χρήση κάρτας για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Θωμάς Κουκουλάκης, υπογραμμίζει ότι εάν ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο θα πληγούν ανεπανόρθωτα τα νησιά, λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει. Ο ίδιος υπενθυμίζει στο σημείο αυτό ότι το ΦΠΑ για τη διαμονή στην Ισπανία και την Πορτογαλία κυμαίνεται μεταξύ 2-2,5%, και κατά συνέπεια, αν αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα ήδη υψηλά ποσοστά του ΦΠΑ, θα μειωθούν οι επενδύσεις και οι θέσεις προσωπικού. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου εκτιμά ότι «θα επηρεαστεί αρνητικά ο τουρισμός, διότι θα μειωθούν οι παροχές, θα μειωθούν οι επενδύσεις και μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις και εξελίξεις».
Ανάλογες θέσεις διατυπώνει ο Αλέκος Ευσταθίου, τουριστικός πράκτορας της Σκιάθου, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι εάν ισχύσουν από φέτος οι παραπάνω αυξήσεις, θέτουν εκτός προγραμματισμού τις επιχειρήσεις, διότι τα συμβόλαια έχουν υπογραφεί με βάση συγκεκριμένες τιμές. «Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ για φέτος θα είναι καταστροφικός για τους ξενοδόχους αλλά και τους επαγγελματίες ειδικότερα, διότι θα μειώσει κατά πολύ τα μικτά έσοδά τους και θα είναι ζημιογόνο για το νησί» επισημαίνει ο κ. Ευσταθίου.
Ο ίδιος επιχειρηματίας εκτιμά, ωστόσο, ότι αν το ίδιο μέτρο ισχύσει από την επόμενη χρονιά, μπορεί να αντιμετωπιστεί, ενώ σχολιάζοντας την προοπτική χρήσης πιστωτικής κάρτας για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ, τονίζει ότι «δεν μας βρίσκει αντίθετους».

«Δουλεύουμε για τον Σόμπλε»
Το μέτρο του κεφαλικού τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία άνω των τριών αστέρων και η υποχρεωτική χρήση πιστωτικής κάρτας στις συναλλαγές, έχουν προκαλέσει… τσουνάμι αντιδράσεων και στη Σκόπελο, που περιλαμβάνεται στη λίστα των 23 νησιών στα οποία θα ισχύσουν οι αλλαγές.
Η ιδιοκτήτρια τουριστικού γραφείου στη Σκόπελο Μάχη Δρόσου, ξεσπά, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Για ποιον θα δουλεύουμε; Για το Σόιμπλε;».
Οπως εξηγεί η κ. Δρόσου, τα τουριστικά πακέτα της φετινής θερινής περιόδου, έχουν κλείσει ήδη από πέρυσι. Οι συμβάσεις είναι συγκεκριμένες και φυσικά δεν περιλαμβάνουν αλλαγές στις τιμές με βάση τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου σκούπα. «Ποιος θα μπορέσει να απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ; Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι τιμές έχουν συρρικνωθεί για να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Τι θα απομείνει για μας;», αναφέρει η κ. Δρόσου.
Η ίδια αντιδρά και στο μέτρο χρήσης πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές. «Την προμήθεια των τραπεζών ποιος θα την απορροφήσει; Η ηλικιωμένη γυναίκα που διατηρεί μια επιχείρηση πώς θα κάνει συναλλαγές με πιστωτική κάρτα;», διερωτάται η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger