Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Φιάσκο ο νέος νόμος με τις αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Κατάργηση τώρα του νόμου Διαμαντοπούλου!

Περίπου ένας μήνας χρειάστηκε από την στιγμή που δημοσιεύτηκε το προσχέδιο νόμου «Επείγοντα Μέτρα για Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» , για να φτάσει να ψηφιστεί στις 12/5 από τη Βουλή. Από το αρχικό κείμενο των 50 σελίδων έμεινε ένα τσεκουρωμένο κείμενο των 25 σελίδων, που τελικά δεν περιλαμβάνει σχεδόν τίποτα σημαντικό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το προσχέδιο νόμου περιελάμβανε, μία προβληματική και αμφίσημη επαναφορά του ορισμού του ασύλου, την κατάργηση των ορίων φοίτησης (ν+2) και των διαγραφών, την επανεγγραφή των διαγραφέντων φοιτητών, την επέκταση των φοιτητικών δικαιωμάτων (σίτιση, στέγαση, μειωμένα εισιτήρια) έως τα 2ν έτη, την απάλειψη διατάξεων για την απώλεια του εξαμήνου σε περίπτωση
μη-πραγματοποίησης 13 διδακτικών εβδομάδων, την κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης και την καθιέρωση ενός μοντέλου συνδιοίκησης, περίπου σαν αυτό του νόμου Γιαννάκου. Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το μόνο που επιβιώνει, είναι η επανεγγραφή, όσων φοιτητών έχουν ήδη διαγραφεί, χωρίς να καταργούνται οι διαγραφές, και η διεξαγωγή πτυχιακής εξεταστικής το τρέχον εξάμηνο. Επίσης οι εγκάθετοι της τρόικας και των μνημονιακών στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, τα Σ.Δ. και οι διορισμένες διοικήσεις, όχι μόνο δεν ξηλώνονται, αλλά η θητεία τους παρατείνεται έως την 31/10/2015.
Όλα τα άλλα πάνε περίπατο ή μάλλον δεν θεωρούνται επείγοντα μέτρα! Είναι γνωστό ότι πολλά προσχέδια νόμων αλλάζουν στην πορεία τους προς την ψήφιση, είναι επίσης γνωστό ότι πολλοί νόμοι, αν και έχουν ψηφισθεί στην Βουλή, δεν εφαρμόζονται διατάξεις τους ή και ολόκληροι. Πόσο μάλλον τώρα που η κυβέρνηση, υποχωρεί διαρκώς από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, εγκαταλείπει το πρόγραμμα της και τις διακηρύξεις της, συμβιβάζεται, υποκλίνεται ή και υποτάσσεται στα ουρλιαχτά των μνημονιακών, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
Γίνεται πλέον όλο και πιο καθαρό ότι το φοιτητικό κίνημα πρέπει να επέμβει άμεσα, ώστε να εφαρμοστούν όχι μόνο τα εξαγγελθέντα μέτρα του προσχεδίου, αλλά για να κλείσουν και άλλες τόσες πληγές, που άφησαν τα μνημονιακά χρόνια. Να καταργηθεί οριστικά ο νόμος Διαμαντοπούλου και οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι που φέραν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ 100 χρόνια πίσω. Να ξηλωθούν από τις διοικήσεις οι μνημονιακές μαριονέτες που μαζί με τον Φορτσάκη, τον Άδωνι και τον Λοβέρδο παριστάνουν τους "τιμητές" της δημόσιας παιδείας! Για να αυξηθεί δραστικά η χρηματοδότηση, πριν καταρρεύσουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ και να πεταχτούν εκτός οι εργολαβικές εταιρείες, που απομυζούν την λιγοστή χρηματοδότηση.
Μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα κατεβάσει με χωριστό νομοσχέδιο τις "κομμένες" διατάξεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Παραμένει μεγάλο ερώτημα τι θα κατέβει, πως θα τροποποιηθεί και τι θα ψηφιστεί τελικά... Όσο η κυβέρνηση υποχωρεί απέναντι στους δανειστές και τους ντόπιους μνημονιακούς τόσο πιο αβέβαιο θα είναι και το μέλλον της εκπαίδευσης. Άλλωστε για την αύξηση της χρηματοδότησης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, που είναι και το σημαντικότερο, δεν λέγεται τίποτα, αφού αποτελεί μονομερή ενέργεια και σύμφωνα με τον υπουργό παιδείας "λεφτά για την παιδεία δεν υπάρχουν"! Το γεγονός ότι η συνολική χρηματοδότηση για ΑΕΙ-ΤΕΙ το 2015 είναι 857 εκατ. ευρώ και μόλις πριν από λίγες μέρες πληρώθηκε δόση 780 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ μάλλον είναι άσχετο με το θέμα...
ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger