Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ Α.Μ.Ε.Α


Εδώ είμαστε και πάλι, για να ασχοληθούμε με το ΑΙΣΧΟΣ των υποτιθέμενων «υπηρεσιών» προς τους πολίτες. Θα κάνω μια «στάση» στα ΑΜΕΑ, αυτή την ειδική κατηγορία ανθρώπων, και στην αντιμετώπιση τους από τα ΚΕΠΑ, τα «ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΚΕΠΑ» που είναι τα ΣΦΑΓΕΙΑ των ατόμων με αναπηρίες.
Όχι πως οι υπόλοιποι, οι υγειεις, έχουν καλύτερη αντιμετώπιση και εξυπηρέτηση από τις κρατικές υπηρεσίες……
Πάμε να δούμε ένα ακόμα παράδειγμα, έχει ένα μήνα, (βλέπετε οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες είναι τόσες πολλές που δεν τις προλαβαίνουμε).
Ρωτά μια αγανακτισμένη σε κάποιο από τα πολλά forum …..
«Για σας ,παιδιά! Μήπως ξέρετε κανένα τηλέφωνο ΚΕΠΑ Αθηνών(Πειραιώς 181)που λειτουργη?
Θα πεθάνει ο άνδρας μου, και εγώ δεν μπορώ να επικοινωνήσω μ' αυτούς να ρωτήσω τι γίνεται με τα χαρτιά του.Αμαν!»
Και της απαντά ένα από τα μέλη του ίδιου forum…..
«Και τηλέφωνα να βρεις, όσο και να παίρνεις, δεν πρόκειται ν΄ απαντήσει κανείς. Φαίνεται πως είναι συστηματική τακτική των δημοσίων υπηρεσιών, τουλάχιστον αυτών που ασχολούνται με θέματα ΑμεΑ.

Δύο μήνες παίρνω καθημερινά τηλέφωνο (σε αρκετούς διαφορετικούς αριθμούς), το τμήμα συντάξεων του ΟΑΕΕ Πειραιά.
Συνήθως το τηλέφωνο δείχνει απασχολημένο και όποτε καλεί δεν απαντά ΚΑΝΕΙΣ. Οπότε οπλίζεσαι με τεράστια υπομονή και κουράγιο και πηγαίνεις η ίδια στο ΚΕΠΑ που σ΄ ενδιαφέρει, μήπως βάζοντας καμιά φωνή, μπορέσεις να μάθεις ή να πετύχεις κάτι. Βέβαια κι΄ αυτό παίζεται γιατί θα σε παραπέμπει ο ένας στον άλλον και δουλειά δύσκολα θα κάνεις.
Μου έχουν κόψει εδώ και τρεις μήνες το εξωιδρυματικό που πέρνω, ενώ είχα καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τρεις μήνες προτού λήξει το προηγούμενο. Η απάντηση που πήρα όταν επισκέφθηκα ο ίδιος την υπηρεσία, είναι πως έχουν φόρτο εργασίας και να κάνω υπομονή.»
Απολαυστε φίλοι μου ΤΑ ΧΑΛΙΑ τους. Ο «φόρτος εργασίας» ο οποίος ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΑ, προκύπτει από το ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ. Φαίνεται, το …. «κέρδος», οι ΜΙΖΕΣ, είναι φτωχό. Ενισχύουμε το χαρτοβασίλειο, τη γραφειοκρατία, και μαζί με αυτά, την ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, ενώ όταν πάμε στα γραφεία μας, κατεβάζουμε τα τηλέφωνα για να μη μας πρήζουν.
ΚΑΡΦΙ ΔΕ ΜΑΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ αν έχουμε να κάνουμε με αρρώστους.
Θα πιούμε το καφεδάκι μας, και ΑΝ «αδειάσουμε από τη φούρια», θα σηκώσουμε κανένα τηλέφωνο.
Το παραπάνω παράδειγμα, το είδα με τα μάτια μου, και έκανα φασαρία μάλιστα με τον υπάλληλο που απολάμβανε με κατεβασμένα τα ακουστικά τη φραπεδια του. Βέβαια να πω πως δεν συμβαίνει παντού αυτό. Θα ήταν άλλωστε άδικο για τα άτομα που εξυπηρετούν και με το παραπάνω τον κόσμο. Αυτοί είναι οι καλοί. Οι ΑΛΛΟΙ, είναι τα καθικια (με συγχωρείτε για τη βρισιά, και αν κάποιος θιχτεί και μου κάνει μήνυση, ε χαλαλι του…..)  Έτσι, για να μη βγουν κάποιοι και πουν πως δε συμβαίνουν αυτά που γράφω…. Το επαναλαμβάνω, πως το υποτιθέμενο «κράτος» μας, είναι ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ  απέναντι στα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, και δε χάνει την ευκαιρία κάθε φορά να το αποδεικνύει (βλέπε λίστα παθήσεων, μπακαλοκατάλογο με ποσοστά αναπηρίας, το κατάπτυστο προσπεκτους της υγείας, και άλλα πολλά). Πιο πάνω, έγραψα πως ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έκανε κάτι για να απλοποιηθούν τα πράγματα ενώ θα μπορούσε, και Άδου ένα πολύ απλό παράδειγμα.
ΟΛΟΙ οι ανάπηροι, ΟΛΟΙ οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, είναι εδώ και ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΚΕΛΩΜΕΝΟΙ, το ιστορικό τους είναι αρχειοθετημένο σε πλήρη μορφή. Εκτός του ότι σε κάθε επιτροπή θα μπορούσαν με έναν υπολογιστή να τελειώσουν ΟΛΗ τη διαδικασία σε δέκα λεπτά αφού δουν τα μελή της τις εξετάσεις και τα ΝΕΑ δικαιολογητικά του ασθενή, εκείνοι τι κάνουν;
Γραμματεία επιτροπής, χαρτιά, κόντρα χαρτιά, και περίμενε σαράντα μέρες στο σύνολο για να πάρεις την επίσημη απόφαση στα χεριά σου, και να συνεχίσεις τη ζωή σου μέχρι την επόμενη φορά που θα κάνεις πάλι το μακροβούτι στο νέο χαρτοβασίλειο. Αυτά σε πολύ ΓΕΝΙΚΕΣ γραμμές, γιατί έτσι και μπω σε λεπτομέρειες, κάποιοι δε θα ξέρουν που να κρυφτούν. Από τη μια έλεγαν για γρήγορες διαδικασίες, και από την άλλη, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ με μια on line σύνδεση με το υπουργείο, να τελειώνουν την ίδια ώρα το μαρτύριο των ανθρώπων.
Θα επανέλθω, γιατί έχουμε και άλλα πολλά για το «ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ».


Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger