Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

«Βοήθεια» ζητάει από την πολιτεία ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ρεφενέ βενζίνη στο ασθενοφόρο της Σκοπέλου!


Ρεφενέ βενζίνη στο ασθενοφόρο της Σκοπέλου!
Με μόνο ένα γιατρό μόνιμο και έναν αγροτικό υποδέχεται το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου (που εξυπηρετεί και την Αλόννησο) την τουριστική περίοδο. Οι δραματικές ελλείψεις -από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέχρι είδη καθαριότητας του χώρου και βενζίνη του ασθενοφόρου- θυμίζουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πως τους καλοκαιρινούς μήνες κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου και παθολόγος, Γιώργος Τριανταφύλλου, απέστειλε επίσημο έγγραφο στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για τα πολλαπλά προβλήματα που καθημερινά έχει να αντιμετωπίσει. Από τον τίτλο και μόνο του εγγράφου, ένα απλό «Βοήθεια», γίνεται άμεσα αντιληπτή η κατάσταση.

«Αναγκαζόμαστε να ζητιανεύουμε από συμπολίτες μας να μας αγοράσουν είδη καθαριότητας μιας και έχουμε πάνω από τέσσερις μήνες να λάβουμε πράγματα (θα αρρωστήσουμε στο τέλος όλοι μας)». Πρόσφατα ιδιώτης προσέφερε καθαριστικά χώρου στο Κέντρο Υγείας. Στο έγγραφό του προς την 5η ΥΠΕ ο κ. Τριανταφύλλου έχει εστιάσει στην καθημερινή λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Το ακτινολογικό εργαστήριο είναι θέμα ημερών να κλείσει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, καθώς δεν υπάρχει το υλικό.

«Τα βενζινάδικα δεν μας βάζουν βενζίνη εάν δεν είναι μετρητής για το ασθενοφόρο (μέχρι το 2014 πληρώναμε από το χρηματικό ένταλμα των 4.000 ευρώ που μας έδινε το Γ.Ν. Βόλου), όλο το 2015 στο ασθενοφόρο βάζουν βενζίνες οι κάτοικοι του νησιού».
Μέχρι και κίνδυνος να σταματήσει η συνταγογράφηση φαρμάκων υπάρχει, εξαιτίας των ελλείψεων σε χαρτί και μελάνι εκτυπωτή.
Μετά την κοινοποίηση της επιστολής, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας έλαβε τηλεφώνημα από την 5η ΥΠΕ για προμήθεια τόνερ και χαρτιών προκειμένου να συνεχίσει να πραγματοποιείται ομαλά η συνταγογράφηση.

120 περιστατικά


«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα είμαι μόνος μου με ένα μόνο αγροτικό γιατρό για να κοιτάζουμε 120 περιστατικά την ημέρα. Αφήνουν στο έλεός τους ανθρώπινες ζωές», λέει χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» ο κ. Τριανταφύλλου.
Ο ίδιος υπηρετεί στη Σκόπελο 27 χρόνια και τα τελευταία πέντε είναι αντιμέτωπος με τρομακτικές ελλείψεις. Τώρα το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου διαθέτει εκείνον ως μόνιμο γιατρό και τρεις αγροτικούς. Ωστόσο, θα μείνει μόνο με έναν καθώς λήγει η θητεία των άλλων δύο μέσα στο καλοκαίρι.
«Ο μήνας καλύπτεται καθώς οι τρεις αγροτικοί κάνουν από οκτώ ημέρες εφημερίας ο καθένας και εγώ επτά. Ολοι μας περισσότερες από αυτές που πρέπει για να μην αφήσουμε τον κόσμο. Και είναι γνωστό ότι δεν πληρωνόμαστε τακτικά τις εφημερίες. Εχουμε πέντε θέσεις κενές για αγροτικούς γιατρούς», τονίζει.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι υπάρχουν μόλις τρεις οδηγοί ασθενοφόρου οι οποίοι πολλές φορές αδυνατούν να βγάλουν όλες τις βάρδιες.

«Το χειρότερο είναι το θράσος τους να λένε προκηρύξαμε θέσεις για επικουρικούς γιατρούς , όταν ξέρουν ότι δεν πατάνε το πόδι τους με 800 ευρώ. Με μισθό πείνας αναγκάζονται να πληρώσουν νοίκι και να συντηρήσουν οικογένειες καθώς είναι άνθρωποι που έχουν πάρει ειδικότητα, άρα άνω των 34 ετών και έχουν φτιάξει οικογένεια. Δεν έρχονται οι επικουρικοί γιατροί. Το έχουμε πει τόσες φορές», λέει αγανακτισμένος ο κ. Τριανταφύλλου και προσθέτει: «Μόνο εγώ γράφω εξετάσεις. Τι κατάντια είναι αυτή; Βάσει νομοθεσίας δεν επιτρέπεται στους αγροτικούς να γράψουν. Οι αγροτικοί δηλαδή εξετάζουν αρρώστους και εγώ, ο ειδικευμένος, γράφω φάρμακα».

Το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου εξυπηρετεί και την Αλόννησο, η οποία διαθέτει ένα περιφερειακό ιατρείο στο οποίο πηγαίνουν εκ περιτροπής για δέκα ημέρες γιατροί από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως από την 1η Ιανουαρίου τα Κέντρα Υγείας υπάγονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες, ενώ μέχρι πρότινος υπάγονταν στα νοσοκομεία. Η χρηματοδότηση των Υγειονομικών Περιφερειών πραγματοποιείται βάσει ποσοστού των επιχορηγήσεων που λαμβάνουν τα υπαγόμενα σε αυτές δημόσια νοσοκομεία.

Πηγές της προηγούμενης διοίκησης της 5ης ΥΠΕ εκτιμούν ότι όσον αφορά στα υλικά (π.χ. καθαριστικά) του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου, μπορεί να φταίει το γεγονός ότι οι οικονομικές υπηρεσίες των ΥΠΕ είναι ανέτοιμες για την εξυπηρέτηση των Κέντρων Υγείας.

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger