Κυριακή 3 Μαΐου 2015

«Αβατο» ο Βόλος ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ

Εργα από Δευτέρα για να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Βόλου
Πεζοδρόμια που διαθέτουν ράμπες στο τέλος, όχι όμως και στην αρχή τους (!), ράμπες με κακοτεχνίες που δεν εφάπτονται στο οδόστρωμα, άλλες αποκλεισμένες από μοτοποδήλατα και αυτοκίνητα, πεζοδρόμια στενά στα οποία παρεμβάλλονται περίπτερα με αποτέλεσμα ακόμη και οι πεζοί να διέρχονται ένας - ένας από το σημείο. Ως εχθρική πόλη χαρακτηρίζεται για τα άτομα με κινητικά προβλήματα ο Βόλος. Μία απλή διαδρομή από την Πλατεία Ελευθερίας έως και την παραλία της πόλης, μοιάζει με… Γολγοθά για τους ανθρώπους που κινούνται πάνω σε αναπηρικά αμαξίδια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Χθες το πρωί, το 1ο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Νέας Ιωνίας και μέλη του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων, «Ιππόκαμπος» μαζί με το δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, έδωσαν ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας και επιχείρησαν να κατέβουν πεζή μέχρι την παραλία. Μία συμβολική διαδρομή για να καταγραφούν τα προβλήματα προσβασιμότητας στο κέντρο της πόλης, που ουσιαστικά εμποδίζουν την ανεξάρτητη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία.
Μαθητές και πολίτες πάνω σε αναπηρικά αμαξίδια ξεκίνησαν τη διαδρομή. Από το σιντριβάνι στην πλατεία Ελευθερίας, επιχείρησαν να διασχίσουν το δρόμο από τη Γαλλίας στη συμβολή της με Ιωλκού.

Διαδρομή μετ’ εμποδίων
Εμπόδιο πρώτο: η ράμπα από την πλατεία Ελευθερίας δεν εφάπτεται στο οδόστρωμα. Αν δεν υπάρχει συνοδός, το αμαξίδιο δεν μπορεί να κατέβει με ασφάλεια στο οδόστρωμα. Διασχίζουν το δρόμο μέχρι το απέναντι πεζοδρόμιο. Πεζοδρόμιο που δεν έχει καν ράμπα. Πώς κατηφορίζει ένας ανάπηρος προς την παραλία; Από το οδόστρωμα επί της Ιωλκού, δίπλα από τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και ανάμεσα σε κινούμενα οχήματα, κινδυνεύοντας ανά πάσα ώρα να παρασυρθεί.
Η διαδρομή φθάνει έξω από το κτίριο του ΟΤΕ. Η ράμπα αποκλεισμένη από αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού. Η Διευθύντρια του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, δεν άντεξε. Κόλλησε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου αυτοκόλλητο που έγραφε: «είσαι γάιδαρος». Κι αυτό γιατί η αποκλεισμένη ράμπα είναι η μοναδική δίοδος για έναν κινητικά ανάπηρο προκειμένου να έχει πρόσβαση στο ειδικό ανυψωτικό μηχάνημα προς το κτίριο του ΟΤΕ.
Ακόμη και στα σχετικά καινούρια πεζοδρόμια της Δημητριάδος, οι ράμπες είναι μόνο για… φιγούρα. Η απόστασή τους από το οδόστρωμα δεν εξυπηρετεί τους κινητικά ανάπηρους. Αν επιχειρήσουν να κατέβουν μέσω αυτών στο δρόμο, κινδυνεύουν να ανατραπούν μαζί με το καροτσάκι. Κι έτσι η διαδρομή μέχρι και την παραλία συνεχίζεται μέσα από το οδόστρωμα.
Κανένας από τους κάθετους δρόμους που οδηγούν στην παραλία δεν προσφέρεται για αυτόνομη μετακίνηση ανθρώπων σε αναπηρικά αμαξίδια. Αν δεν έχουν συνοδό δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στο κέντρο της πόλης.

Θέμα σχεδιασμού
«Στο 70% έως 80% των ραμπών και διαβάσεων υπάρχει δυστοκία. Ανθρωποι με κινητικά προβλήματα που δεν έχουν συνοδό είναι δύσκολο να μετακινηθούν μέσα στην πόλη», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Βόλου, «Ιππόκαμπος», κ. Πέτρος Μπέλλος, ο οποίος έκανε λόγο για σχεδιαστικές και κατασκευαστικές κακοτεχνίες που ουσιαστικά αποκλείουν τα άτομα με αναπηρία από το κέντρο της πόλης.
«Ο Βόλος δεν είναι προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρία για αυτόνομη μετακίνηση. Ενα παιδί σε αναπηρικό αμαξίδιο πρέπει οπωσδήποτε να έχει συνοδό. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να κινηθεί», σημείωσε από την πλευρά της η Διευθύντρια του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Ν. Ιωνίας, κ. Ελευθερία Παππά - Κριστιάνι.
Σημειώνεται ότι το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, πήρε το πρώτο βραβείο στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας Freemobility. Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην εκστρατεία, οι μαθητές αποτύπωσαν σε φωτογραφίες αλλά και σε μία αναλυτική έκθεση, τον ουσιαστικό κοινωνικό αποκλεισμό τους. Μαθητές με κινητικά προβλήματα περιγράφουν καρέ - καρέ την αδυναμία αυτόνομης κίνησης στο κέντρο του Βόλου, πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες και μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμη και στα σχολεία αλλά και στην παραλία της πόλης.
Ηδη ο «Ιππόκαμπος» κατέθεσε προτάσεις για την κατάρτιση Τοπικού Σχεδίου Δράσης για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, στη λογική δημιουργίας προσβάσιμων ολοκληρωμένων δικτύων υποδομών (εξωτερικοί χώροι, κτίρια, μεταφορές, εξοπλισμοί) αλλά και υπηρεσιών (διερμηνείας στη νοηματική, συνοδείας ατόμων με αναπηρία, εναλλακτικής εξυπηρέτησης πολιτών με αναπηρία κ.λπ.), βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Αμεσες παρεμβάσεις
«Η πρόταση θα είναι βίβλος για εμάς. Η προσβασιμότητα αυτή τη στιγμή για τα άτομα με κινητικά προβλήματα είναι ανύπαρκτη. Είναι ντροπή. Για όλους μας. Γιατί το πρόβλημα δεν το έχουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα αλλά όλοι εμείς που επιτρέπουμε να κυριαρχούν εικόνες ντροπής στην πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.
Μάλιστα ανακοίνωσε ότι από αύριο κιόλας, ξεκινούν παρεμβάσεις. Σε πρώτη φάση οι τεχνικές υπηρεσίες θα αναλάβουν να δημιουργήσουν ράμπες που να είναι χρηστικές στο τμήμα του Βόλου από την Πλατεία Ελευθερίας έως και την Αργοναυτών προκειμένου οι κινητικά ανάπηροι να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην παραλία της πόλης.   
«Σκεφτήκαμε ότι ο κ. Πατσιαντάς και ο κ. Γαργάλας έχουν καιρό να κάνουν ένσταση. Ξεκινούμε λοιπόν ένα έργο προς όφελος των συμπολιτών μας και τους δίνουμε τη δυνατότητα να κάνουν μία ένσταση. Ενόψει του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ το καλοκαίρι, ξεκινούμε αγώνα δρόμου με τις τεχνικές υπηρεσίες για να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα που υπάρχει. Μέσα σε 2 έως 3 μήνες εκτιμούμε ότι θα έχουμε ολοκληρώσει τις πρώτες παρεμβάσεις και στη συνέχεια θα επεκτείνουμε το μέτρο σε όλη την πόλη», υπογράμμισε ο κ. Μπέος.
Ο ίδιος δεν άφησε εκτός δημόσιες υπηρεσίες και τραπεζικά υποκαταστήματα, που επίσης θα πρέπει να φροντίσουν για να διασφαλίσουν την προσβασιμότητα στα κτίριά τους για άτομα με κινητικές δυσκολίες. «Τη Δευτέρα το πρωί θα πάρουν όλοι μια αυστηρή επιστολή προκειμένου να κάνουν τα έργα που χρειάζονται ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα κτίρια», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Βόλου.

ΤΟΠΑΛΗ : ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΡΟΣΠΕΛΑΣΤΟ ΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ
ΤΟΠΑΛΗ : ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΡΟΣΠΕΛΑΣΤΟ ΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ

ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΕ ΡΑΜΠΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΟΤΕ
ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΕ ΡΑΜΠΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΟΤΕ

ΙΩΛΚΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ : Η ΡΑΜΠΑ ΔΕΝ ΕΦΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ
ΙΩΛΚΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ : Η ΡΑΜΠΑ ΔΕΝ ΕΦΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ

ΙΩΛΚΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΤΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΜΠΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΔΟ
ΙΩΛΚΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΤΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΜΠΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΔΟ


ΙΑΣΟΝΟΣ-ΚΑΡΤΑΛΗ
ΙΑΣΟΝΟΣ-ΚΑΡΤΑΛΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger