Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού.21 Μαΐου

1865. H παράταξη του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο νέο κοινοβούλιο, που προέκυψε από τις εκλογές της 14ης έως 17ης Μαΐου.
1904. Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA).
1921. Γεννήθηκε ο Αντρέι Ζαχάροφ, Σοβιετικός φυσικός και ακτιβιστής. Πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο όμως αρνήθηκε.
1930. Ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, υλοποιεί την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, η οποία στηρίζεται στην αναμόρφωση του δημοτικού σχολείου ως εξατάξιου, αυτοτελούς και υποχρεωτικού.

1931. Γεννήθηκε ο Γιώργος Βασιλείου, πρόεδρος της Κύπρου από το 1988 έως το 1993.
1932. Παραιτείται η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Πολιτικοί σχολιαστές κρίνουν το γεγονός ως φυσικό επακόλουθο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, αλλά και διαφόρων άτυχων περιστατικών, που δεν ήταν πάντα σε θέση να ελέγχει ο πρωθυπουργός.
1959. Γεννήθηκε ο Νικ Κασαβέτης, Ελληνοαμερικανός ηθοποιός.
1991. Πεθαίνει ο Ρατζίβ Γκάντι, πιλότος στο επάγγελμα, γιος της Ίντιρα Γκάντι. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας από το 1984 έως το 1989 και δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 1991. 1999. Πεθαίνει ο Φρέντυ Γερμανός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός για τις τηλεοπτικές παραγωγές του και τα ευθυμογραφήματά του. 2005. Διεξάγεται ο 50ός Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στο Κίεβο της Ουκρανίας. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ελλάδα η Έλενα Παπαρίζου, με το τραγούδι My Number One, σε μουσική του Χρήστου Δάντη και στίχους της Ναταλίας Γερμανού. Είναι η πρώτη νίκη της Ελλάδα στα 31 χρόνια συμμετοχής της στο θεσμό.
2006. Πεθαίνει ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος, ιδρυτής της αλυσίδας τροφίμων Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε. και του ιδρύματος Τράπεζα Τροφίμων για την Καταπολέμηση της Πείνας.
2008. Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, Γιάννης Βαρδινογιάννης, σε συνέντευξή του ανακοινώνει το σχέδιο της πολυμετοχικότητας για την ΠΑΕ. Δυο μέρες μετά, ο Ανδρέας Βγενόπουλος θα ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας της ΠΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger