Toυ Γιώργου Κράλογλου
Για τους αριστερούς στάση πληρωμών είναι όταν αργούν να μισθοδοτηθούν κρατικοί υπάλληλοι. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που πληρώνονται με καθυστερήσεις 3-6 μηνών δεν είναι εργαζόμενοι. Και εάν πεις στους αριστερούς ότι για να μην απολυθούν άλλοι 200.000 ιδιωτικοί, το 2015-16, πρέπει να απολυθούν 400.000 κρατικοί σου βγάζουν και τα μάτια.
Αλλά στην χώρα που έχει πρότυπο τον Καραγκιόζη γιατί είναι ψεύτης, τρακαδόρος, μπαγαμπόντης και καταφερτζής δεν είναι να απορείς καθόλου όταν η κουτοπονηριά του αριστερού συστήματος μπερδεύει και το ΔΙΑΣ για να καλύψει την στάση πληρωμών.

Μην απορήσετε ούτε για τις χίλιες δύο ψευτιές που θα καλύψουν την ανυπαρξία αναγκαίου ρευστού στον κορβανά για να γίνουν πράξη (έτσι όπως τα υποσχέθηκαν) αυτά που ακούσατε από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη.
Τώρα που το σώου με τις 450 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών ολοκληρώθηκε και οι συγκεκριμένες εργαζόμενες έπαιξαν και τον ρόλο του μπολσεβίκου επαναστάτη ( για τις παιδαριώδεις ορέξεις συγκεκριμένης ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ) ετοιμάζεται το θρίλερ με τις σχολικές καθαρίστριες και κάποιες άλλες κατηγορίες που ακόμη είναι εκτός θεάματος…
Για να μην σταθώ και στην εγκληματική αναφορά τους στις συντάξεις των αιχμάλωτων του ΙΚΑ που ενώ έχουν πληρωθεί από τους ίδιους (ίσως και δύο φορές) έχουν πέσει στον κορβανά του κράτους για τους μισθούς των μπολσεβίκων όλων των κομμάτων.
Τρέχουν στην κυβέρνηση να βρουν λεφτά να πληρώσουν τους κρατικούς υπαλλήλους στην ώρα τους γιατί ξέρουν ότι θα ξεσηκωθεί το σύμπαν και έλθουν τα πάνω-κάτω.
Σκιάζονται τους κρατικούς υπαλλήλους γιατί εκεί στηρίζουν την ύπαρξή τους και ως κυβέρνηση και ως καθεστώς μιας και τους συνταξιούχους θα τους βολέψουν (έτσι νομίζουν) με το ότι … η πατρίδα τους ζητάει να κάνουν υπομονή…
Οι κρατικοί υπάλληλοι όμως έχουν ήδη ψυλλιαστεί… (εδώ και ένα μήνα) ότι έρχεται η ώρα τους και δεν τους σώζει ούτε η «Βαρουφάκειος» τακτική της «δημιουργικής ασάφειας» ούτε τα κολπάκια τύπου ΔΙΑΣ γιατί η οικονομία διαλύεται σε ρυθμό πολυβόλου.
Οι ίδιες οι κρατικές υπηρεσίες (όπως χοντρικά ομολογούν σε ζητήσεις με ιδιώτες) βλέπουν πως μόνο αν απολυθούν 400.000 κρατικοί υπάλληλοι (πράγμα αδιανόητο βεβαίως) είναι δυνατόν να εξασφαλισθεί κανονική και ιδίως σταθερή ρευστότητα στην οικονομία για να αποφευχθούν συρρικνώσεις και λουκέτα που θα φέρουν άλλες 200.000 απολύσεις εργατών και υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα το 2015-16.
Έχουν μάλιστα υπολογίσει ότι επειδή δεν υπάρχουν τα 5 δισ. ευρώ φέσια του κράτους σε ΦΠΑ, επιστροφές φόρων, και πληρωμές κρατικών προμηθειών η εναλλακτική λύση είναι μόνο το κλείσιμο 800-1.000 κρατικών υπηρεσιών και Οργανισμών ώστε η χρηματοδότησή τους (από τον κορβανά) να κατευθυνθεί στην οικονομία.
Άλλες υπηρεσίες κρατικών υπαλλήλων βλέπουν καθαρά ότι λεφτά από το ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα (που έληξαν αλλά δεν καταβλήθηκαν οι επιδοτήσεις) δεν πρόκειται να περάσουν σε χέρια επιχειρήσεων και επιχειρηματιών ούτε στο τέλος του 2016.
Κρατικοί Οργανισμοί και κρατικά μονοπώλια για τα οποία η αριστερή πτέρυγα ωρύεται ότι έχει εξασφαλισμένη αγκαλιά… σιγουριά και μονιμότητα… σύντομα θα βροντοφωνάξουν ότι δεν υπάρχει ούτε για δείγμα ευρώ στα ταμεία τους ακόμη και για επενδύσεις λειτουργικής μορφής.
Οι φωνές αυτές (έστω και πνιγμένες) βγαίνουν ήδη από τις κρατικές υπηρεσίες που έχουν τον τρόπο να γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε συμφωνία και αν υπογράψει η κυβέρνηση ένα τόσο μεγάλο το κενό στην οικονομία όπως αυτό του 2015 δεν πρόκειται να καλυφθεί.
Ακόμη και τα 7,2 δισ. ευρώ να εξασφαλίσει ο κ. Τσίπρας δεν θα τρέξει η οικονομία γιατί αποκλείεται να ρεύσει χρήμα είτε από Τράπεζες, είτε από προγράμματα, είτε από δημόσιες επενδύσεις, είτε από πληρωμές υποχρεώσεων του κράτους μέσα στο 2015. Ενώ υπάρχουν πολλές ανησυχίες και για την ρευστότητα του 2016.
Παρ’ όλα αυτά όμως για την κυβέρνηση και για την Βαρουφάκειο λογική δεν είναι στάση πληρωμών η καθίζηση στην οικονομία και η προοπτική 200.000 απολύσεων μέσα στο 2015-16 λόγω συρρικνώσεων και στην παραγωγή, στην διακίνηση της παραγωγής αλλά και στις πάσης φύσεως υπηρεσίες.
Για την κυβέρνηση δεν είναι στάση πληρωμών η καθυστέρηση καταβολής μισθών (στο 70% περίπου) στους εργαζόμενους και η κατάργηση του 8ώρου στο 80% των εργαζομένων.
Κατά την κυβέρνηση δεν είναι στάση πληρωμών το πάγωμα ροής ρευστού από προγράμματα ΕΣΠΑ, από προγράμματα που χειρίζονται οι Τράπεζες, από επιστροφές ΦΠΑ, φόρων και πληρωμές προμηθειών στο κράτος.
Στάση πληρωμών για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι μόνο όταν παγώσουν οι μισθοί των κρατικών υπαλλήλων (ακόμη και εκείνων που περισσεύουν) και όταν φτάσουν να μην έχουν πόρους να επιστρέψουν τα λεφτά που έχουν πάρει και από τους συνταξιούχους.