Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Σκόπελος προς περιφερειάρχη κύριο αγοραστό ντροπή σου μετά το κάψιμο των αλιευτικών τώρα πάτε να ξεκληρίσετε τους εναπομείναντες ψαράδες προς όφελός των μεγάλο ξενοδόχων ε δεν θα σας το επιτρέψουμε


Είναι εμφανής η αμηχανία των κύκλων που μεθοδεύουν τη δημιουργία των καταδυτικών πάρκων και επιχείρησαν να κλείσουν την υπόθεση ως ένα απλό τεχνικό θέμα. Είναι η αμηχανία της κυρίαρχης πολιτικής κάθε φορά που διαπιστώνει πως εκείνοι που θεωρεί συνήθως ως άβουλη πλειοψηφία αποκτούν φωνή και βούληση την οποία δεν την παζαρεύουν. Αυτή τη φωνή προσπαθεί να πνίξει και ο κ. Αγοραστός που απευθυνόμενος στους αλιείς είπε πως δεν ήταν ανάγκη να έρθουν στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά αρκούσε ένα τηλεφώνημα για να τους ενημερώσει. Ο κ. Αγοραστός έχοντας μάθει να λειτουργεί ως μονάρχης μάλλον θεωρεί πως ο ρόλος του είναι να ενημερώνει τους υπηκόους του για αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, απαιτώντας ταυτόχρονα τάξη και ασφάλεια. Για μία ακόμη φορά αποδείχτηκε πως υπάρχει απόλυτη διάσταση μεταξύ των αποφάσεων του τοπικού κράτους και των μηχανισμών του και της βούλησης των τοπικών κοινωνιών. Ο μόνος τρόπος να εκφραστούν οι λαϊκές ανάγκες λοιπόν δεν είναι η προσωπική διαμεσολάβηση, αλλά η συλλογική διεκδίκηση με θεσμούς και μορφές οργάνωσης που θα συγκρούονται με τους κρατικούς θεσμούς για να κατακτήσουν το δίκιο τους.
Με την προσπάθεια για δημιουργία καταδυτικών πάρκων επιχειρείται να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των θαλασσών και του αιγιαλού. Μέσω της εκχώρησης γης και ύδατος επιχειρούν να θεμελιώσουν ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα πουλά και θα αγοράζει κάθε ελεύθερη σπιθαμή αυτού του τόπου διαλύοντας κοινωνίες και εκμεταλλευόμενοι ακόμα περισσότερο την ανθρώπινη εργασία. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως πολλές από τις προτεινόμενες περιοχές για καταδυτικά πάρκα που αφορούν το δήμο Αλμυρού γειτνιάζουν περίεργα με τις Νηές οι οποίες εδώ και καιρό αποτελούν επενδυτικό φιλέτο. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος της εταιρίας «Ατλαντίς» κ. Μαγγλής, που έχει κάνει την προμελέτη για τα καταδυτικά πάρκα ανέφερε στην ενημέρωση που έκανε προ ολίγων ημερών στην Αμαλιάπολη πως θα ήταν ιδιαίτερα συμφέρουσα επιλογή ο επενδυτής στις Νηές να είναι και ο διαχειριστής των καταδυτικών πάρκων της περιοχής….!!! Ο κίνδυνος δημιουργίας εκτεταμένων χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών που η επίσκεψή τους θα αποτελεί άπιαστη πολυτέλεια για την κοινωνική πλειοψηφία και ακριβοπληρωμένο καρπό, είναι περισσότερο από ορατός. Σε όλο αυτό το σχέδιο τόσο οι τοπικές κοινωνίες, όσο και οι αλιείς αντιμετωπίζονται ως εμπόδια από την κυρίαρχη πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger