Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΠΕΝΕΝ: Συνεχίζεται το αδιέξοδο στην απλήρωτη ναυτική εργασία

ΠΕΝΕΝ: Συνεχίζεται το αδιέξοδο στην απλήρωτη ναυτική εργασία



Συνεχίζεται το δραματικό αδιέξοδο των απλήρωτων Ναυτεργατών της ΝΕΛ και του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» της VENTOURIS LINES στα οποία οι εκατοντάδες Ναυτικοί παραμένουν απλήρωτοι έως και 10 μήνες!!
Οι αντίστοιχες ναυτιλιακές εταιρίες επιδεικνύουν το απάνθρωπο πρόσωπό τους έχοντας σε αιχμαλωσία τους εργαζόμενους στα πλοία και εγκλωβισμένους σε σοβαρότατα κοινωνικά, οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα εξ αιτίας της πολύμηνης καθυστέρησης στην καταβολή και εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών τους.
Η αφερεγγυότητα και η εργοδοτική – εφοπλιστική ασυδοσία σε όλο το μεγαλείο της!! Οι αρμόδιες αρχές, Υπουργείο Ναυτιλίας, Λιμενικές αρχές, εμπλεκόμενες τράπεζες, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές αδρανούν προκλητικά για το εκτεταμένο φαινόμενο της απλήρωτης ναυτικής εργασίας ενώ δεν διαφαίνεται η παραμικρή ουσιώδης πρωτοβουλία τόσο για την εξόφληση των Ναυτικών όσο για την αντιμετώπιση της αποδρομολόγησης πλοίων που εξυπηρετούν δεκάδες νησιά τα οποία στηρίζονται αποκλειστικά στην Ακτοπλοϊκή συγκοινωνιακή σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα.
Η έκταση του προβλήματος, η ανικανότητα των εμπλεκόμενων αρχών να διαχειριστούν αποτελεσματικά το τεράστιο αυτό θέμα, η απουσία μέτρων στήριξης και προστασίας των απλήρωτων Ναυτικών αλλά και η έλλειψη ενός δικτύου προστασίας από πλευράς πολιτείας σε συνδυασμό με την απαράδεκτη ολιγωρία του Υπουργού Ναυτιλίας να προωθήσει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα (Η ΠΕΝΕΝ και τα Ναυτεργατικά Σωματεία έχουν διατυπώσει αναλυτικές και τεκμηριωμένες προτάσεις) δείχνουν ότι στον χώρο της Ναυτικής εργασίας δεν έχει αλλάξει τίποτα και ο Ναυτεργατικός μας κόσμος βιώνει το αποκρουστικό πρόσωπο μιας πολιτείας η οποία τους οδηγεί στην εγκατάλειψη, στην απαξίωση ενώ ταυτόχρονα δικαιώνει τον εφοπλιστικό τυχοδιωκτισμό.  
Παράλληλα θέλουμε να καταγγείλουμε τις πρωτοφανείς αθλιότητες του πρώην Υπουργού Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη, όπου στην δική του θητεία γιγαντώθηκε το πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας και όλη την περίοδο παρέπεμπε τους Ναυτικούς να προσφύγουν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, τώρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί με τον πιο αδίστακτο τρόπο το πρόβλημα για να δημαγωγήσει πολιτικά και ταυτόχρονα να μεταθέσει αποκλειστικά τις ευθύνες του ίδιου και της κυβέρνησής του στην σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Η Διοίκηση της ΝΕΛ δηλώνει απούσα, εξαφανισμένη και ενίοτε με μια προκλητική συμπεριφορά αποδεικνύει καθημερινά προς τους εγκαταλειμμένους Ναυτικούς ότι δεν αναλαμβάνει και τις πιο στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι στους εκατοντάδες εργαζόμενους Ναυτικούς οι οποίοι στήριξαν όλα τα τελευταία χρόνια την εταιρεία να μείνει όρθια, ζωντανή, βάζοντας τις δικές τους πλάτες για να επιβιώσει και να παραμείνουν δρομολογημένα τα πλοία.
Οι απλήρωτοι Ναυτεργάτες δίνουν μάχη για να πάρουν τα 300 ευρώ από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Πάσχα (που πήραν οι άνεργοι Ναυτικού) και αντιμετωπίζουν την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Θέλουμε να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα της απλήρωτης ναυτικής εργασίας δεν εστιάζεται ούτε αποτελεί πρόβλημα μόνο για τις παραπάνω Ακτοπλοϊκές εταιρίες, είναι φαινόμενο που αφορά πάνω από 65% των Ακτοπλοϊκών πλοίων και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Δρίτσα όσο και του ΣΕΕΝ ότι το πρόβλημα θα έχει λυθεί έως το Πάσχα 2015, αυτό παραμένει άλυτο και με τεράστιες διαστάσεις.
Χαρακτηριστική είναι η φωνή απόγνωσης και καταγγελίας των απλήρωτων Ναυτικών του Ε/Γ-Ο/Γ «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» (που βρίσκεται για 3ο μήνα εγκλωβισμένο στην Σάμο λόγω μηχανικής βλάβης).
Υπάρχει οργανωμένο κράτος, υπάρχουν νόμοι και θεσμοί σε αυτήν την χώρα; Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει στοιχειώδης προστασία των απλήρωτων και εγκαταλειμμένων Ναυτικών;
Σε αυτό οφείλει επιτέλους να απαντήσει η κυβέρνηση και ο Υπουργός Ναυτιλίας οι οποίοι μέχρι και σήμερα δεν έχουν πάρει το παραμικρό μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος και φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την διαιώνισή του.
Εάν πιστεύουν οι εμπλεκόμενες ναυτιλιακές εταιρίες και ο Υπουργός Ναυτιλίας ότι το πρόβλημα θα εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο, εν όψει και της θερινής περιόδου, διαπράττουν μεγάλο σφάλμα και σύντομα θα αντιληφθούν ότι η Ακτοπλοΐα δεν είναι ο χώρος που όλα κρίνονται και καθορίζονται σύμφωνα με τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Η ΠΕΝΕΝ και οι Ναυτεργάτες έχουν την δύναμη και θα οργανώσουν άμεσα την πάλη τους επιβάλλοντας με πολύμορφους αγώνες και κινητοποιήσεις τις ΣΣΕ, την νομοθεσία και τα δικαιώματά τους.
Με εντολή Διοίκησης
Ο Πρόεδρος                                                                      Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                                             Κροκίδης Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger