Τρίτη 21 Απριλίου 2015

βόρειες Σποράδες Ανάγκη στελέχωσης του Τελωνείου Σκιάθου


Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Μεϊκόπουλος
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα την «Ανάγκη στελέχωσης του Τελωνείου Σκιάθου» κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος.
Όπως αναφέρεται, «το Τελωνείο Σκιάθου, μετά την αναστολή λειτουργίας των Τελωνείων Σκοπέλου και Αλοννήσου το 2011, ανέλαβε ένα επιπρόσθετο φόρτο εργασίας, αφού καλείται να καλύψει τις ανάγκες και των τριών (3) νησιών, που πρακτικά είναι αδύνατον να φέρουν εις πέρας οι δύο μοναδικοί υπάλληλοι, ειδικά κατά την θερινή περίοδο όπου λειτουργεί σχεδόν επί 24ώρου βάσεως και για όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, έχει γίνει τοποθέτηση Προϊσταμένης στο Τελωνείο Σκιάθου (Δ3Α/5033877/04.08.2011), η οποία καλείται να εξυπηρετεί τα τελωνειακά αντικείμενα και στη Σκόπελο και στην Αλόννησο, χωρίς καν να λαμβάνει το σχετικό επίδομα θέσης, η χορήγηση του οποίου σταμάτησε από το 2011. Επίσης, έχει αποσπασθεί στο Τελωνείο από 30/01/2015 και για μόνο (6) έξι μήνες υπάλληλος από την ΙΓ Δ.Ο.Υ. Αθήνας με αίτησή της, η οποία σημειωτέον δεν είναι προανακριτικός υπάλληλος και δεν έχει την εμπειρία για να λειτουργήσει αυτοτελώς σε βάρδια όπως απαιτεί η υπηρεσία σε Τελωνείο εισόδου – εξόδου από αέρα και θάλασσα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα καθήκοντά του Τελωνείου Σκιάθου: Είσπραξη ΔΕΤΕ και μηνιαία κατάθεση αυτών στη Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας Βόλου, παραλαβή και έλεγχος των μηνιαίων Δελτίων Παράδοσης Υγρών Καυσίμων από τους δικαιούχους, συγκέντρωση και έλεγχος παραστατικών ξενοδοχείων και επιχειρήσεων δικαιούχων επιστροφής Ε.Φ.Κ., ακινητοποίηση και αποσφράγιση αυτοκινήτων και θαλαμηγών, πρόληψη και καταστολή λαθρεμπορίου, ελευθεροκοινωνία-επιτήρηση Κρουαζιερόπλοιων και ιδιωτικών σκαφών, επίβλεψη παράδοσης καυσίμων με ατέλεια σε δικαιούμενα αλιευτικά, τουριστικά και επαγγελματικά σκάφη, έλεγχος επιβατών πτήσεων Charters και ιδιωτικών αεροσκαφών Κοινοτικών και Τρίτων χωρών, εφοδιασμός αεροσκαφών δικαιούμενων Ατέλειας, επίβλεψη παραλαβής καυσίμων αεροσκαφών Jet A1 στις αποθήκες του Αεροδρομίου Σκιάθου, έλεγχος φορολογικών αποθηκών ΚΑΕ Αεροδρομίου Σκιάθου, εποπτεία κατά την παραλαβή και διάθεση εμπορευμάτων Ε.Φ.Κ. κ.α. Οι δύο υπάλληλοι έχουν ξεπεράσει τα όρια της ψυχικής και φυσικής τους αντοχής, καθώς οι υπηρεσιακές υποχρεώσεις απαιτούν παρουσία υπαλλήλου από το πρωί μέχρι το βράδυ και σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται και βραδινή υπηρεσία, όπως κατά την εκφόρτωση αεροπορικού καυσίμου στις εφοδιαστικές αποθήκες του αεροδρομίου, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ούτε μιας ημέρας για ξεκούραση.
Την επιτακτική ανάγκη στελέχωσης του Τελωνείου Σκιάθου έχω θέσει εξάλλου και με την με αρ. πρωτ. 862/7.7.2014 Ερώτησή μου προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Επειδή το Τελωνείο Σκιάθου έχει ένα τεράστιο εύρος δραστηριοτήτων λόγω της εκτεταμένης χωρικής του ευθύνης, που περιλαμβάνει όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα των Β. Σποράδων.
Επειδή το εξαντλητικό ωράριο εργασίας αυξάνει τον κίνδυνο διάπραξης λαθών λόγω υπερβολικής κόπωσης με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργικότητα ή ακόμα και την αποτελεσματικότητα της ίδιας της υπηρεσίας.
Επειδή με τη λήξη της απόσπασης της μιας υπαλλήλου στο τέλος Ιουλίου διαφαίνεται ο κίνδυνος σε μια περίοδο όπου οι εργασίες διπλασιάζονται στο Τελωνείο να κληθεί εκ νέου η η προϊσταμένη και μοναδική εργαζόμενη να αντιμετωπίσει πάλι μόνη της τις ανάγκες της θερινής περιόδου που είναι η πιο απαιτητική.
Επειδή η υποστελέχωση του Τελωνείου Σκιάθου ζημιώνει τα συμφέροντα του Δημοσίου, όταν λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας υπάρχει ο κίνδυνος διαρροής εσόδων λόγω μη είσπραξης των δασμών, αλλά και μη συνεισφοράς του στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση επάνδρωση του Τελωνείου Σκιάθου με έμπειρους στο αντικείμενο υπαλλήλους, πριν την έναρξη της θερινής περιόδου, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη τα με αρ. πρωτ. 12/12.1.2015 και 63/5.2.2015 έγγραφα που σας έχουν αποσταλεί από την προϊσταμένη του Τελωνείου Σκιάθου;
-Υπάρχει στις προθέσεις του Υπουργείου να διερευνήσει την δυνατότητα αναβάθμισης του Τελωνείου Σκιάθου, με περαιτέρω διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του και ανάλογη ενίσχυση του προσωπικού του, με σκοπό την διευκόλυνση των τοπικών οικονομικών φορέων και του τοπικού εμπορίου των Βορείων Σποράδων, δεδομένου ότι σήμερα το Τελωνείο αν και είναι Γ τάξης, ουσιαστικά εξακολουθεί να λειτουργεί με όρους, κανόνες και υποχρεώσεις ανώτερης κατηγορίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger