Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ

 Εδώ και χρόνια φωνάζουμε για το ΜΑΥΡΟ ΧΑΛΙ της υγείας στη χώρα μας, για όλα όσα έκαναν οι υποτιθέμενες κυβερνήσεις των τελευταίων σαράντα ετών, και αυτά που λέμε και δημοσιεύουμε, ΔΕΝ είναι λόγια του αέρα, προκύπτουν από μαρτυρίες και καταγγελίες ασθενών, αλλά και γιατρών.
Για ήσουν ΔΕΝ έχουν ακόμα κάποια εικόνα, να τους πληροφορήσω πως ΤΑ ΠΑΝΤΑ, χωρίς καμία υπερβολή, είναι διαλυμένα στο χώρο της υγείας, να τους θυμίσω τις δηλώσεις νοσοκομειακών γιατρών που ούτε λίγο ούτε πολύ, έλεγαν πως ΔΕΝ θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς λόγο των περικοπών, εγώ λέω λόγο των ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΣΧΕΤΟΥΣ.
Συνελληνες, εύχομαι ΟΛΟΨΥΧΑ, να μη χρειαστεί να μπλέξετε με τη Δημόσια Υγεία, γιατί τη βάψατε.

ΜΑΚΑΡΙ, να μην αρρωσταίνει ο κόσμος και να μη χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, το έχω ξαναγράψει, και από τα γεγονότα αποδεικνύεται πως έχω δίκιο, πως έτσι που κατάντησαν την υγεία, ΕΧΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΖΕΙΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ.
Αυτό που ανέφερα πιο πάνω, η «Δημόσια Υγεία», ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Την ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ σκόπιμα και αυτό το πληρώνει ο κοσμάκης.
Και σε περίπτωση που ορισμένοι διαφωνούν, ας κάνουν μια βόλτα από κάποιο Δημόσιο Νοσοκομείο, η κάποια ιατρεία όπου στοιβάζεται ο κόσμος καθημερινά από τα ξημερώματα, για να δουν το ΔΡΑΜΑ, και το ψυχορράγημα της υγείας.
Δυστυχώς μπαινοβγαίνω τακτικά σε νοσοκομεία, και αυτά που βλέπουν τα μάτια μου ξεπερνούν κάθε φαντασία.
ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ και άσχετοι που κατά καιρούς «διοίκησαν» (προς όφελος της τσέπης τους) την υγεία, ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ.
Ένα σχετικά πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν μια εβδομάδα αλλά ΦΥΣΙΚΑ πέρασε από τα «μεγάλα ΜΜΕ» στα ψιλά, είναι και το παρακάτω.
«
Καμένη γη άφησε ο Σαμαράς. Αγωνία για τη σωτηρία του ΑΧΕΠΑ
Οριακά βγαίνουν πλέον τα προγράμματα εφημεριών στο «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης. Αιτία είναι οι κουτσουρεμένοι προϋπολογισμοί του νοσοκομείου, που μειώνονται συνεχώς τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά και η αποψίλωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, χωρίς να γίνονται προσλήψεις για την αντικατάστασή τους.
Σύμφωνα με την εκτίμηση των αρμοδίων οργάνων (επιστημονικό συμβούλιο, διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, διευθυντές Κλινικών και Εργαστηρίων) αυτήν τη στιγμή τα προγράμματα εφημεριών καλύπτουν τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες για ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Ωστόσο, οποιαδήποτε νέα τροποποίηση των προγραμμάτων εφημερίας εκθέτει σε κίνδυνο την ασφαλή αντιμετώπιση των ασθενών και την εργασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σε ώρες εφημερίας.
Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνουν ο πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ, καθηγητής Ιωάννης Νηματούδης, ο πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής ιατρών «ΑΧΕΠΑ», διευθυντής ΕΣΥ, Αθανάσιος Σιούλης και η πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου, καθηγήτρια Μαρία Χατζηστυλιανού-Σιδηροπούλου, σε επιστολή τους με την επισήμανση «εξαιρετικά επείγον» που απέστειλαν στον διοικητή του «ΑΧΕΠΑ», μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης των γιατρών. Μάλιστα, την επιστολή αυτή κοινοποιούν και στο γραφείο του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Υγείας, την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια, τη διοίκηση του Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ, την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).
«Αντικείμενο της συζήτησης στη γενική συνέλευση, στην οποία μετείχαν γιατροί όλων των βαθμίδων, πανεπιστημιακοί και ΕΣΥ, ήταν η υπόδειξη της διοίκησης για τροποποίηση του προγράμματος, λόγω της μείωσης του προβλεπόμενου κονδυλίου εφημεριών», τονίζουν οι γιατροί και προσθέτουν ότι τα προγράμματα εφημεριών που πραγματοποιούνται πλέον είναι προϊόν επανειλημμένων περικοπών και μειώσεων και καλύπτουν τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.
«Αποτελεί τραγωδία για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα να μην στηρίζονται νοσοκομεία τριτοβάθμιας περίθαλψης, που επί δεκαετίες συνεισφέρουν τα μέγιστα στην εξυπηρέτηση και κάλυψη των ιατρικών ανθρωπίνων αναγκών, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικοκοινωνικής κρίσης με αυξανόμενη την προσέλευση των ασθενών στα δημόσια ιδρύματα», επισημαίνουν οι γιατροί.
Παράλληλα, αναφέρουν ότι οι αυξανόμενες -τελευταία- επιθέσεις εναντίον γιατρών στα νοσοκομεία πανελλαδικά είναι αποτέλεσμα του μειωμένου προσωπικού και της εν συνεχεία καθυστερημένης εξυπηρέτησης των πασχόντων.
Τι ζητούν
Στην επιστολή τους, οι γιατροί επισημαίνουν ότι η διοίκηση του «ΑΧΕΠΑ» έχει υποχρέωση να σεβαστεί την εκτίμηση των αρμοδίων φορέων και να προωθήσει, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, τις αναγκαίες λύσεις που επιβάλλονται για την αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Επίσης, το υπουργείο Υγείας πρέπει επειγόντως να εγκύψει στα λειτουργικά προβλήματα του «ΑΧΕΠΑ» και να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση του κονδυλίου εφημεριών.
«Ψαλιδισμένες» οι εφημερίες
Για μείωση κατά 15% του κονδυλίου των εφημεριών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας για το 2015 έναντι του 2014 κάνει λόγο στην «Μ» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας. Πρόκειται για κοινή υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ για οποιαδήποτε αλλαγή απαιτείται τροποποίηση του κρατικού προϋπολογισμού. Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν εκταμιευτεί τα χρήματα των εφημεριών για τον Δεκέμβριο του 2014 και παρελθόντων ετών, ενώ μετά το Πάσχα θα εκταμιευτούν και τα χρήματα για τις εφημερίες Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2015.
«Τα κονδύλια των εφημεριών είναι περικομμένα και συνεπώς προκαλούν λειτουργική ασφυξία στα νοσοκομεία. Μάλιστα, φέτος για πρώτη φορά, τα κονδύλια κατανέμονται χωριστά στις μονάδες ΠΕΔΥ και στα νοσοκομεία. Ωστόσο, επειδή από τους 900 επικουρικούς που προβλέπονταν, προσλήφθηκαν τελικώς στο ΠΕΔΥ μόνο 300 διότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον, τα χρήματα που περισσεύουν, θα μπορούσαν να ανακατανεμηθούν και να διοχετευτούν, μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών, στα νοσοκομεία», επισημαίνει ο κ. Βαρνάβας.»
ΠΗΓΗ:OLYMPIA.GR
Εδώ βέβαια γίνεται λόγος ΜΟΝΟ για το ΑΧΕΠΑ και πιο γενικά, αλλά η κατάσταση είναι το λιγότερο ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ.
Και με κάνει ΕΞΑΛΛΟ πραγματικά, η δήλωση (για να μη την πω αλλιώς) του τέως πρωθυπουργού που απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση τη τωρινή είπε πως «Μέσα σε δυο μήνες, θα διαλύσουν όσα εκείνοι επέτυχαν».
Αλήθεια, ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΕΤΥΧΑΤΕ;
ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΤΕ σε ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.
Για ΑΥΤΑ καμαρώνατε τόσα χρόνια και ήσασταν υπερήφανοι;
Όσο για εσάς, της νέας κυβέρνησης, ΔΕΝ βλέπω να κάνετε κάτι ΑΜΕΣΑ εκτός από δηλώσεις, εξαγγελίες. Και καταγγελίες.
ΟΛΑ αυτά που καταγγέλλετε, ο κόσμος τα γνωρίζει από πρώτο χέρι και περιμένει, ελπίζει, να κάνετε κάτι ΧΘΕΣ, όχι αύριο γιατί δεν έχουμε περιθώρια.
Θα επανέλθω με περισσότερα.


Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger