Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Τη Ρουμανία επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Αργύρης Κοπάνας, μαζί με 50 Σκοπελίτες, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλώσσας Σκοπέλου

Τη Ρουμανία επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Αργύρης Κοπάνας, μαζί με 50 Σκοπελίτες, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλώσσας Σκοπέλου, το χορευτικό τμήμα του οποίου ενθουσίασε με δύο εξαιρετικές παραστάσεις που έδωσε σε Βουκουρέστι και Καλλιμανέστι, υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ. Μιλώντας σε Ρουμανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Αργύρης Κοπάνας έκανε λόγο «για ένα ταξίδι ιστορίας και πολιτισμού, αφιερωμένο στους Έλληνες της ομογένειας, αλλά και τους Ρουμάνους και όλους τους ανθρώπους που αγαπούν την Ελλάδα» και συνέχισε λέγοντας ότι «χωρίς την ομογένεια και τους φιλέλληνες η Ελλάδα θα ήταν πιο μικρή. Μαζί με αυτούς η Ελλάδα είναι παντού, είναι οικουμενική, είναι μεγάλη» και απηύθυνε κάλεσμα στους Ρουμάνους να επισκεφθούν τη Θεσσαλία και να «την αγκαλιάσουν σα δεύτερη πατρίδα τους».

Ο  Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας, συμμετείχε στο Βουκουρέστι σε ευρεία σύσκεψη με τον Υπουργό Ανάπτυξης της Ρουμανίας Cezar – Radu Soare, σύσσωμη τη δημοτική αρχή του δεύτερου τομέα του Βουκουρεστίου με επικεφαλής το Δήμαρχο Neculai Ontanu και την υπεύθυνη διεθνών σχέσεων Μariana Georgescu και τον γενικό σύμβουλο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος Ιωάννη Μάρκο.
Ο  Αργύρης Κοπάνας αναφέρθηκε «στη διαχρονική παρουσία των ελλήνων της ομογένειας στη Ρουμανία,  που ενισχύεται σήμερα με τη σημαντική παρουσία ελληνικών τραπεζών, ελληνικών επιχειρήσεων και Ελλήνων φοιτητών». Μίλησε για την Ορθοδοξία που είναι «ο ισχυρός δεσμός μας». Επισήμανε ότι η δική του έλευση «λειτουργεί συμπληρωματικά σε σχέση με την επιτυχημένη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση, που διεξήχθη στα μέσα Μαρτίου στο Βουκουρέστι».
«Η Θεσσαλία βρίσκεται στην καρδιά της Ελλάδος με αξιόλογους τουριστικούς προορισμούς, όπως οι Σποράδες, το Πήλιο, ο Όλυμπος, τα Μετέωρα, τη λίμνη Πλαστήρα, που μπορεί να ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Είμαστε μία «μικρή» Ελλάδα «με νησιά, βουνό, κάμπο και με 4 μεγάλα αστικά κέντρα»είπε ο αντιπεριφερειάρχης και εν συνεχεία αναφέρθηκε στα προϊόντα που γεννά η θεσσαλική γη, αλλά και στους ανθρώπους της Θεσσαλίας που είναι «φιλόξενοι και προοδευτικοί».«Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός μέρα με τη μέρα κατοχυρώνει την ταυτότητα της Θεσσαλίας και ισχυροποιεί τη θέση της στις διεθνείς τουριστικές αγορές. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ένα άρτιο σχέδιο τουριστικής προβολής, μέσα από ποιοτικές παροχές και υπηρεσίες και μέσα από μια σειρά έργων υποδομής, που προγραμματίζει και υλοποιεί» υποστήριξε ο αντιπεριφερειάρχης.
Ειδική αναφορά στη Σκόπελο έγινε από τους εκπροσώπους του νησιού, που συνόδευαν στη σύσκεψη τον αντιπεριφερειάρχη. Ο Πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Γλώσσας, Δημήτρης Τσουκαλάς και Αγάλος Φωτόπουλος αντίστοιχα, καθώς και ο Πρόεδρος του συλλόγου και δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Μαριδάκης, μίλησαν για τη μοναδική ομορφιά της Σκοπέλου και τις υπηρεσίες που παρέχει.                             Ο Ιωάννης Μάρκος εκ μέρους της πρεσβείας έκανε λόγο για 800.000 Ρουμάνους που επισκέφθηκαν τη χώρα μας το 2014 και για 2000 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, καλώντας σε συνέργειες τις δύο πλευρές. Ο υπουργός και η δημοτική αρχή μίλησαν «για τροχιά ανάπτυξης, στην οποία εισέρχεται η Ρουμανία και το Βουκουρέστι, αξιοποιώντας και προγράμματα της Ε.Ε». Εκδήλωσαν δε, μεγάλο ενδιαφέρον να συναντηθούν στην Ελλάδα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόεδρο των Περιφερειών Κώστα Αγοραστό, προκειμένου να τους μεταδώσει την τεχνογνωσία του σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και της ευρωπαϊκής λειτουργίας και πραγματικότητας, να αναζητηθούν τα πεδία κοινού ενδιαφέροντος και συνεργασίας, και να τονωθεί το ρεύμα των Ρουμάνων που επισκέπτονται την Ελλάδα και τη Θεσσαλία». Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, η Διευθύντρια Πολιτισμού της ΟΥΝΕΣΚΟ Νία Κομπορόζου και ο συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργος Εμμανουηλίδης.
Τέλος, στο Καλλιμανέστι, κέντρο του ιαματικού τουρισμού στη Ρουμανία, ο Αργύρης Κοπάνας, συνοδευόμενος από τη Δημοτική σύμβουλο Σκοπέλου Αθηνά Ντάκη και τον πρόεδρο της Γλώσσας Δημήτρη Τσουκαλά, είχαν συνάντηση εργασίας με το Δήμαρχο Florinel Constantinescu και τους δημοτικούς συμβούλους, όπου «εγκαινιάσθηκε μία σχέση φιλίας». Επαφές υπήρξαν και με εκπροσώπους της εκκλησίας, των Ελληνικών κοινοτήτων και με τον πρόεδρο του Ελληνορουμανικού επιμελητηρίου Ιωάννη Αλιφιέρη. Σε όλες τις συναντήσεις ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γλώσσας δώρισε τοπικά προϊόντα της Σκοπέλου και διένειμε διαφημιστικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger